Analize

Partije na vlasti u RS u prvih 100 dana provodile aktivnosti na realizaciji nešto manje od polovine datih obećanja

Kako su pokazali rezultati monitoringa Istinomjera tokom prvih 100 dana mandata Vlade Republike Srpske (RS), provođene su aktivnosti na ispunjavanju 54 od ukupno 113 datih predizbornih obećanja partija koje su formirale ovaj nivo izvršne vlasti, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao prekršeno.

Vladu RS formiralo je 21. decembra 2022. godine šest političkih partija (SNSD, SPRS, DEMOS, DNS, NPS i Ujedinjena Srpska), a Istinomjer prati progres na ispunjavanju ukupno 113 obećanja ovih partija, od kojih je jedino Ujedinjena Srpska imala predizborni program, dok su ostala obećanja prikupljena sa zvaničnih internet-stranica, društvenih mreža političkih partija, kao i sa snimaka predizbornih skupova. Najviše obećanja (69) imao je SNSD, Ujedinjena Srpska imala je 22 obećanja, dok su ostale partije dale tek po nekoliko obećanja.

Rezultate monitoringa možete pogledati OVDJE.

Najveći broj datih obećanja, njih 84, odnosi se na oblast ekonomije, 22 obećanja data su iz domena socijalne politike, šest obećanja odnosilo se na obrazovanje te samo jedno na zdravstvo.

U oblasti ekonomije prekršeno je obećanje Milorada Dodika i Željke Cvijanović da neće doći do povećanja cijena električne energije u RS, s obzirom na to da je od 1. januara 2023. došlo do izmjene načina obračuna cijena struje uz primjenu novog tarifnog modela, čime je došlo do povećanja cijena struje za pojedine kategorije domaćinstava. Odlukom Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS) predviđena je nova tarifa po kojoj od 1. januara 2023. godine domaćinstva do potrošenih 500 kilovata plaćaju 0,0544 KM/kWh, od 501 do 1.500 kilovata 0,0914 KM/kWh, a preko 1.500 kilovata plaćaju 0,2013 KM/kWh.

U ovoj oblasti provođene su aktivnosti na realizaciji 35 datih obećanja, među kojima su se našla i ona koja su dali funkcioneri SNSD-a o izgradnji autoputa do Beograda, opremanju bolnice u Doboju, ali i druga. Trenutno su u izgradnji dvije dionice autoputa do Beograda, i to dionica Bijeljina – Rača duga 20 kilometara i Vukosavlje – Brčko dužine 33 kilometra.

Od 22 obećanja koja su data u oblasti socijalne politike, njih 14 je nakon prvih 100 dana mandata Vlade RS dobilo ocjenu “započeto”, dok je jedno obećanje SPRS-a o povećanju socijalnih davanja dobilo ocjenu “u progresu”. Naime, u ovom periodu donesene su odluke o utvrđivanju mjesečnog iznosa novčanog primanja nezaposlenog roditelja četvero i više djece od 750 KM, odluka o odobravanju novčanih sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, odluka o načinu realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima za troškove grijanja, ali i rješenje o imenovanju radne grupe za izradu socijalne karte. Tokom prvih 100 dana provođene su i aktivnosti koje su dovele do rasta plata u ovom entitetu, što su obećali i SNSD, DNS i SPRS. Naime, Vlada RS jr u januaru 2023. godine donijela Odluku o najnižoj plati u RS za 2023. godinu u visini 700 KM u neto iznosu. Podsjećamo, najniža plata u ovom entitetu prethodno je, shodno odluci iz maja 2022. godine, iznosila 650 KM.

Od šest obećanja koja su se odnosila na obrazovanje, provođene su aktivnosti na realizaciji tri data obećanja, od kojih je jedno SNSD-a o podršci Univerzitetu, rektoratu i Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, jedno DEMOS-a o provjeri diploma u javnim institucijama te obećanje Ujedinjene Srpske o obrazovanju mladih u oblasti informacionih tehnologija.

Jedino obećanje u oblasti zdravstva u ovom mandatu dao je SNSD, a ticalo se podrške Domu zdravlja Banjaluka, i ono je nakon prvih 100 dana rada Vlade RS dobilo ocjenu “započeto” s obzirom na to da su u martu 2023. godine predstavnici ove vlade uručili ključeve savremeno opremljenih sanitetskih vozila za deset zdravstvenih ustanova, među kojima je i Dom zdravlja Banjaluka.

U oblastima državnog uređenja i pravne države Istinomjer nije zabilježio obećanja partija koje su formirale Vladu RS.

Nakon navršenih 100 dana mandata Vlade RS može se zaključiti da su provođene aktivnosti na ispunjavanju nešto manje od polovine obećanja koja su tokom predizborne kampanje davale partije koje su formirale Vladu RS. Međutim, porazna je činjenica da je od šest partija koje učestvuju u njenom radu tek jedna imala zvanični predizborni program, dok ih ostale partije nisu imale.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!