Započeto

Autoput do Beograda

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić izjavio je 15. septembra za RTRS da je započela gradnja autoputa od Rače do Bijeljine:

“U bijeljinskom naselju Velika Obarska danas je svečano ozvaničen početak izgradnje dionice autoputa Rača – Bijeljina, sastavnog dijela budućih autoputeva Banjaluka – Bijeljina – Beograd i Beograd – Sarajevo, i to je veliki projekat za sve nas koji živimo u Republici Srpskoj. Siguran sam da će ovo biti značajan projekat koji će zapamtiti građani Semberije i Bijeljine, ali i Republike Srpske. Mnogi će osjetiti dobrobit ovog projekta.”

Gradnju i završetak autoputa do Beograda najavio je i lider SNSD-a Milorad Dodik na skupu u Šamcu 18. septembra.

“Ja sam uvjeren da ćemo u narednih 4-5 godina završiti trasu kompletnu sada od Doboja, pa do Rače, i da ćemo imati poveznicu autoputem do Beograda. Tom trasom doći će i gasovod.”

Isto obećanje dato je i na skupu u Kozarskoj Dubici.

“Mi želimo da završimo autoput do Beograda, i to je civilizacijski i moj politički zavjet da za Republiku Srpsku u narednih par godina završimo kompletan autoput i da vi, kada krenete odavde, od Gradiške do Beograda imate autoput.”

Izvor: Nedeljko Ćorić, RTRS, 15.9.2022.

Izgradnja autoputa do Beograda najavljuje se već duže vremena, a pred kraj mandata prošlog saziva Vlade RS započela je izgradnja dvije dionice ove buduće saobraćajnice. 

Izvor: Info Bijeljina

U bijeljinskom naselju Velika Obarska 15. septembra ozvaničen je i početak izgradnje dionice autoputa Rača – Bijeljina. Ovu dionicu, vrijednu 302 miliona KM, projektovale su i grade firme Integral inženjering Laktaši, Srbijaautoput Beograd i IG Banjaluka.

U martu 2023. godine direktor za tehničke poslove u Autoputevima Republike Srpske Slobodan Stanarević rekao je za portal Info Bijeljina da su radovi na ovoj dionici u punom jeku.

Do sada je na trasi probijeno oko 8,5 kilometara, urađeno u dva sloja, sada ide dalje probijanje. Očekujem da će do septembra-oktobra probiti cijelu trasu, odnosno otvoriti svih 19 i nešto kilometara do početka trase Bijeljina – Brčko koja je ugovorena.

Slobodan Stanarević, 16.3.2023.

Ugovor o izgradnji autoputa od Vukosavlja do Brčkog s Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo potpisan je krajem augusta 2022. godine, dok je kamen temeljac za početak gradnje ove dionice položen u mandatu prethodnog saziva Vlade RS u septembru 2022. godine. Ova dionica, kako se navodi na stranici preduzeća Autoputevi RS, bit će duga 33 kilometra, a vrijednost radova je 650 miliona KM bez PDV-a.

Dionica autoputa Vukosavlje – Brčko dio je budućeg autoputa Banjaluka – Bijeljina – granica sa Srbijom, koji je kao prioritetni pravac definisan Prostornim planom Republike Srpske i strateškim planovima preduzeća Autoputevi Republike Srpske, naveli su iz ovog preduzeća.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto sastao se 12.6.2023. s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem sa kojim je razgovarao o jačanju željezničkih i cestovnih veza, ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd te drugim projektima iz nadležnosti dvaju ministarstava.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!