Započeto

Povećanje boračkih dodataka

Partije: SNSD | Oblasti: Socijalna politika

Na predizbornom skupu u Čelincu, Željka Cvijanović je rekla da građani RS žele odgovornu politiku i odgovorne političare, te je, između ostalog, ustvrdila:

“Hoće da znaju da će imati veće penzije, da će imati veće plate, da će dobijati nova prava, veće podsticaje u poljoprivredi, veći borački dodatak i da će postojati partija kao što je SNSD koja će braniti statusna i svaka druga pitanja Republike Srpske i braniti njen Ustav i zato je SNSD pobjednička partija, radi s vama, ima podršku naroda i sigurna sam da to nećemo iznevjeriti ni u budućem periodu.”

Izvor: Željka Cvijanović, predizborni skup SNSD Čelinac, 7.9.2022

Na sjednici održanoj 16.11.2023. godine Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o izmjeni Odluke o visini osnovice za obračun primanja za 2023. godinu, predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor: Vlada RS

Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2024. godine sredstva za boračka davanja iznose 467,5 miliona KM, a od januara 2024. godine planiran je obračun boračkog dodatka po osnovici od tri marke po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava.

Prijedlogom rebalansa Budžeta RS za 2023. godinu planirano je uvećanje doznaka za borački dodatak u iznosu od 20 miliona KM u skladu sa izmjenom Uredbe o boračkom dodatku kojom je omogućeno da svi kategorisani borci mogu ostvariti pravo na mjesečni borački dodatak. Za ove namjene izdvojeno je dodatnih 23 miliona KM, a iznos boračkog dodatka varirat će do 120 KM. 

Drugim rebalanskom Budžeta RS za 2022. godinu planirani iznos tekućih doznaka za borački dodatak iznosio je 72,114 KM.

Nakon što je Vlada RS usvojila Odluku o izmjeni Odluke o visini osnovice za obračun primanja za 2023. godinu, predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, a nakon donošenja rebalansa budžeta Republike Srpske za 2023. godinu stečeni su uslovi za povećanje osnovice za obračun primanja za novembar u iznosu od 832,67 KM  i decembar u iznosu od 874,30 KM.

Vlada RS je početkom 2023. godine donijela Odluku o visini osnovice za obračun primanja za 2023. godinu koja je utvrđena u iznosu od 793,02 KM, što je povećanje osnovice za 13,5 posto u odnosu na osnovicu po kojoj je korisnicima prava vršen obračun. Tada je donesena i Odluka kojom je utvrđena visina osnovice za obračun mjesečnog boračkog dodatka za 2023. godinu u iznosu 2,20 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, a koja je u prethodnoj godini iznosila 1,94 KM, kao i Odluka o visini osnovice za obračun godišnjeg boračkog dodatka za 2022. godinu u visini 4,43 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, koja je za 2021. godinu iznosila 3,90 KM.

Na istoj sjednici tvrđena je i Odluka o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje materijalnog položaja boraca s navršenih 65 godina života kroz mjesečno novčano primanje čime se omogućava isplata novčanog primanja u iznosu od 242,55 KM borcima koji ne mogu ostvariti pravo na penziju, a imaju 15 i više godina penzijskog staža u koji je uračunat i posebni staž u dvostrukom trajanju.

 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!