Neistina

Osim u BiH, skijališta su otvorena i u drugim evropskim zemljama

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović bio je gost emisije “Jutro za sve” na BHRT-u, gdje je govorio o povećanom broju osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2.

FOTO: BHRT

Ustvrdivši da Bosna i Hercegovina ima “najliberalnije mjere u regionu, ako ne i u Evropi, vezano za odvijanje društvenoga života”, Marjanović je istakao i da smo jedna od rijetkih zemalja sa otvorenim skijalištima.

Imate relativno jaku sezonu na Jahorini, na Bjelašnici i inače u Bosni i Hercegovini. Veliki broj turista nam dolazi i iz Srbije, iz Hrvatske i iz drugih zemalja. Mislim da smo jedna od rijetkih zemalja koja ima otvorena skijališta u ovom momentu i onda je bilo sasvim logično i očekivano i da se povećava broj (zaraženih).

Damir Marjanović, 23. 2. 2021.

Podsjećamo, sličnu tvrdnju prije nekoliko sedmica iznio je i pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez koji je tada istakao da je “BiH jedina zemlja u kojoj je dozvoljeno skijanje”, što je Istinomjer ocijenio neistinitim u analizi “BiH nije jedina zemlja u Evropi u kojoj je dozvoljeno skijanje”.

Kao što smo u gore spomenutom tekstu pisali, listu skijališta koja su trenutno otvorena u Evropi, sa uputstvima o mjerama koje su na snazi, moguće je pronaći i na web stranici Snow online koja otvorena skijališta prikazuje i na interaktivnoj mapi.

Također, na web stranici skiresort.info moguće je pronaći informaciju da je 481 skijalište u Evropi zatvoreno, dok su 302 skijališta otvorena. Lista otvorenih evropskih skijališta dostupna je na ovom LINKU, a posljednje ažuriranje podataka urađeno je 22. ili 23. februara 2021. godine.

Izvor: Snow online

Osim švicarskih skijališta, koja su trenutno otvorena, i neka od skijališta u Andori sada su, osim za lokalno stanovništvo, otvorena i za turiste, dok je, pak, u nekim drugim zemljama, kao npr. u Austriji, gdje su žičare počele raditi 24. decembra 2020. godine, ali su hoteli i većina restorana zatvoreni, skijanje moguće samo za lokalno stanovništvo. U Francuskoj su skijališta otvorena, što znači da lokalno stanovništvo i turisti mogu posjećivati skijališta, hotele i restorane, ali je početkom februara donesena odluka da ski-liftovi u planinskim odmaralištima u Francuskoj ostanu zatvoreni tokom februara. Skijališta su otvorena i u Norveškoj i Švedskoj.

Osim Srbije, Bugarske i Rumunije, gdje su skijališta otvorena krajem 2020. ili početkom 2021. godine, u proteklom periodu sa radom su počela skijališta i u Poljskoj te u Češkoj Republici. Tako je Poljska sredinom februara dopustila da se skijališta stave u upotrebu na dvosedmični probni period, a vlasti su upozorile da će na snagu vratiti strožija ograničenja ako se novi slučajevi virusa SARS-CoV-2 pojave kao rezultat nepoštivanja mjera socijalne distance.

Tokom februara, do otvaranja skijališta došlo je i u Češkoj, nakon što je istekla hitna uredba kojom su skijališta zatvorena. Iako je Vlada Češke Republike željela produžiti trajanje ove uredbe, odluka nije podržana u Parlamentu te su skijališta otvorena, a neka su i otvorila svoje žičare.

Ipak, Češka Republika od ponedjeljka 1. marta ulazi u strogi lockdown sa zabranom kretanja stanovništva uz zatvaranje škola i obdaništa. Vanredna situacija zbog loše epidemiološke slike i velikog broja hospitaliziranih osoba koju je uvela Vlada ove zemlje bit će na snazi do 28. marta.

Do 28. februara skijališta su na neki način bila otvorena u 29 evropskih zemalja od njih 37 koje imaju skijališta. Detaljnije o ovome možete pročitati u dodatku teksta ispod.

Svakako treba spomenuti da su, uprkos otvorenim skijalištima, na snazi mjere u cilju sprečavanja širenja virusa SARS-CoV-2, pa s tim u vezi na web stranicama skijališta moguće je pronaći upute i mjere kojih se potrebno pridržavati, kao što su nošenje maske, držanje distance itd.

S obzirom na činjenicu da su skijališta u nekoliko evropskih zemalja otvorena te da Bosna i Hercegovina nije među rijetkim zemljama koja ima otvorena skijališta u ovom momentu, Istinomjer će spomenutu tvrdnju Damira Marjanovića ocijeniti neistinitom.

Dodatak, 28. 2. 2021.

Nakon što smo 23. februara 2021. godine objavili ovaj članak, uslijedila je reakcija prof. dr. Damira Marjanovića na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici, a koju prenosimo u cijelosti.

U pomenutoj objavi, prof. dr. Marjanović navodi sljedeće:

Dakle ekipa sa istinomjer.ba (inače jako dobar projekat koji iskreno podržavam) navela je da sam izjavio sljedeće: „Imate relativno jaku sezonu na Jahorini i Bjelašnici i inače u Bosni i Hercegovini. Mislim da smo jedna od rijetkih zemalja koja ima otvorena skiališta u ovom momentu.“ U njihovom maniru ću reći da ovaj navod nije istinit 😊 jer sam u tom bloku izjavio sljedeće: „Imate relativno jaku sezonu na Jahorini i Bjelašnici i inače u Bosni i Hercegovini, veliki broj turista nam dolazi iz Srbije i Hrvatske i drugih zemalja, mislim da smo jedna od rijetkih zemalja koja ima otvorena skijališta u ovom momentu i onda je bilo sasvim logično i očekivano da se povećava ovaj broj.“ (snimak BHRT, sekcija 3.12 – 3.30).

Damir Marjanović, 23. 2. 2021.

U kontekstu ove tvrdnje, istina je da je Istinomjer, citirajući prof. dr. Marjanovića, naveo sljedeće: “Imate relativno jaku sezonu na Jahorini, na Bjelašnici i inače u Bosni i Hercegovini. (…) Mislim da smo jedna od rijetkih zemalja koja ima otvorena skijališta u ovom momentu”, pri tome izostavivši dio “veliki broj turista nam dolazi i iz Srbije, iz Hrvatske i iz drugih zemalja” i “i onda je bilo sasvim logično i očekivano i da se povećava broj (zaraženih)” iz razloga što se analiza i ocjena iz našeg teksta odnosila na dio izjave u kojem prof. dr. Marjanović tvrdi “da smo jedna od rijetkih zemalja koja ima otvorena skijališta u ovom momentu”. U ažuriranoj verziji teksta, izjavu smo objavili u cijelosti.

Također, dio u kojem navodimo broj otvorenih (302) i zatvorenih (481) skijališta bio je informativne prirode, te u nastavku našeg teksta navodimo u kojim evropskim državama su otvorena pomenuta skijališta. Nabrojali smo 12 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Nismo se vodili brojem otvorenih skijališta da bi zaključili da li je BiH “jedna od rijetkih zemalja koja ima otvorena skijališta u ovom momentu”, već brojem evropskih država u kojima su skijališta otvorena.

U kontekstu tvrdnje prof. dr. Damira Marjanovića da je konsultovao “određene rječnike i pronašao da riječ rijetko predstavlja nešto razrijeđeno, prorijeđeno, nečesto, ali nisam našao da znači „jedini!“, kako je to rekao pomoćnik ministra sa kojim me komparirate”, treba istaći da Istinomjer nije komparirao izjavu gospodina Marjanovića sa sličnom tvrdnjom koju je prije nekoliko sedmica iznio i pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, koji je tada istakao da je “BiH jedina zemlja u Evropi u kojoj je dozvoljeno skijanje”, a što je Istinomjer ocijenio neistinitim u analizi “BiH nije jedina zemlja u Evropi u kojoj je dozvoljeno skijanje”. Naime, Istinomjer je pomenutu tvrdnju gospodina Čerkeza u ovom tekstu spomenuo jer se radi o sličnoj temi – radu skijališta u BiH i Evropi, što je inače praksa koju Istinomjer primjenjuje u svim svojim tekstovima u kojima se obrađuju slične teme.

Istinomjer je također, nakon pomenute reakcije prof. dr. Marjanovića, uradio detaljniju analizu u pogledu evropskih zemalja u kojima su neka skijališta otvorena te smo ustanovili da je broj takvih zemalja i veći od broja koji smo naveli u prvobitnoj verziji ove analize. Tako, pored već nabrojanih 12 evropskih zemalja (BiH, Švicarska, Andora, Austrija, Francuska, Norveška, Švedska, Češka, Poljska, Srbija, Rumunija i Bugarska), u još 17 evropskih zemalja otvorena su neka skijališta, što se može vidjeti na fotografijamai iz objava na zvaničnim internet ili Facebook stranicama određenih skijališta u ovih 17 zemalja.

Skijališta su otvorena i u Rusiji, Španiji, Ukrajini, Mađarskoj, Bjelorusiji, Finskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Moldaviji, Litvaniji, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Latviji, Estoniji, Crnoj Gori, Islandu i Lihtenštajnu.

Iz navedenog se može zaključiti da su skijališta otvorena u 29 evropskih zemalja, dok u desetak država skijališta ne rade nakon uvođenja mjera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19. Za manji broj država nismo uspjeli pronaći tačnu i pouzdanu informaciju da li su tamošnja skijališta otvorena za posjetitelje.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Evropi danas postoje 44 zemlje, od čega njih 37 ima skijališta. S tim u vezi, ukoliko 29 evropskih država ima otvorena skijališta, to znači da 65.9% od 44 evropske države ima otvorena skijališta, odnosno da 78.3% država ima otvorena skijališta ukoliko se u obzir uzmu samo one evropske države koje imaju skijališta.

Napominjemo da smo u našoj analizi ocjenu isključivo dali za tvrdnju da je BiH “jedna od rijetkih zemalja koja ima otvorena skijališta u ovom momentu”, te se tekst uopće ne bavi propisanim mjerama koje su i dalje na snazi, kako u BiH tako i u drugim zemljama, niti njihovim kršenjima.

Temama povezanim sa pandemijom COVID-19 Istinomjer se bavio mnogo puta u protekloj godini, a obrađivali smo teme poput (ne)nabavke vakcina, kršenja epidemioloških mjera, teorija zavjera na temu pandemije od strane domaćih zvaničnika, sumnjivim nabavkama i sl. Samo neke od njih su: “Ko može “zatvoriti” skijališta tokom pandemije COVID-19?”, “Iako je vakcinacija u BiH počela, ipak kasni za drugim zemljama”, “Ne postoje Covid free destinacije u BiH”, “Šta do sada znamo o vakcinaciji protiv COVID-19 u BiH?” itd.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!