Neistina

Iako je vakcinacija u BiH počela, ipak kasni za drugim zemljama

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH u ponedjeljak, 22. februara, za N1 televiziju su rekli da se ne može reći da vakcinacija u BiH kasni za drugim zemljama.

Foto: World Health Organization

U informaciji iz Ministarstva civilnih poslova BiH je navedeno:

Informacije o mogućnostima za kupovinu cjepiva proslijedili smo nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta na dalje odlučivanje. Treba napomenuti da je cjepljenje u BiH već počelo u Republici Srpskoj koja direktnom nabavom u skladu sa nadležnostima i zakonskim obvezama, nabavlja cjepivo iz Rusije tako da ne možemo govoriti da cjepljenje u BiH kasni za drugim državama ili da nije počelo.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, 22. 2. 2021.

Kako je medijima saopćio Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, “do sada je Sputnjik V vakcinu primilo oko 935 zdravstvenih radnika u RS-a, a oko 1.400 medicinskih radnika iz RS-a vakcinisano je u Srbiji”, prenijele su Nezavisne novine 23. februara ove godine.

Inače, vakcinacija zdravstvenih radnika u RS-u započela je 12. februara, nakon što je početkom mjeseca stiglo 2.000 doza vakcine Sputnik V, koje su dovoljne za vakcinaciju oko 1.000 osoba.

Sa druge strane, vakcinacija u većini zemalja EU počela je 26. i 27. decembra 2020. godine, dok je u Nizozemskoj počela 6. januara 2021. godine. Masovna vakcinacija u susjednoj Srbiji počela je 19. januara, dok je premijerka ove zemlje prvu dozu vakcine primila još 24. decembra prošle godine. Kako je prenio Radio Slobodna Evropa, među prvima su se vakcinisali i ministarka rada Darija Kisić Tepavčević i član Kriznog štaba Predrag Kon. Prvi kontingent od 4.875 doza vakcina proizvođača BioNTech-Pfizer u Srbiju je stigao 22. decembra.

Kako je prije nekoliko dana izjavio pokrajinski sekretar za zdravstvo Republike Srbije Zoran Gojković, u Srbiji je do 19. februara vakcinisano 1.111.000 ljudi.

Do danas je vakcinisano 1.111.000 građana Srbije, od toga je do 14 sati revakcinisano 694.488 građana. To je fantastičan rezultat, kojem se malo ko nadao. Vakcinacija ide svojim tokom.

Zoran Gojković, 19. 2. 2021.

Hrvatska je, prema podacima New York Timesa, do 23. februara vakcinisala 166.146 građana (2% populacije) sa bar jednom dozom vakcine, a lideri u svijetu u pogledu vakcinacije, prema istim podacima, jesu Izrael, sa 86,5% vakcinisanog stanovništva koje je primilo bar jednu dozu, Sejšeli (67,8%), Ujedinjeni Arapski Emirati (58,9%), Ujedinjeno Kraljevstvo (27,9%) i SAD (19,6%).

New York Times, 24. 2. 2021.

Detaljne informacije o broju vakcinisanih u zemljama Evropske unije, koje se ažuriraju svaki dan, mogu se pronaći na internet-stranici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, 23. 2. 2021.

S obzirom na brojke navedene u ovom tekstu, Istinomjer će tvrdnju Ministarstva civilnih poslova BiH, da se ne može reći da vakcinacija u našoj zemlji kasni za drugim državama, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!