Neistina

BiH nije jedina zemlja u Evropi u kojoj je dozvoljeno skijanje

Odgovarajući na brojna pitanja poslanika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o mjerama koje se provode u cilju sprečavanja pandemije Covid-19 i ublažavanju njenih posljedica, pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez je ustvrdio da je BiH jedina zemlja u kojoj je dozvoljeno skijanje.

Fotografija: Vlada FBiH

Jedina smo bila zemlja u Evropi koja je pustila radi turizma i ekonomije skijanje, jer smo znali šta radimo i zašto neće biti zaraze.

Goran Čerkez, 26. 1. 2021.


Tragom ove tvrdnje, Istinomjer je provjerio da li postoje skijališta koja su otvorena u Evropi.

U susjednoj Srbiji, između ostalih, otvorena su dva najpoznatija skijališta – Kopaonik i Zlatibor. Sezona na Kopaoniku počela je u decembru 2020. godine, a prema informacijama sa stranice Info Kop, radno vrijeme ski-centra u januaru je i produženo.

Kao i svake godine, u poslednjoj nedelji januara, Ski centar Kopaonik menja režim rada, te će skijalište raditi pola sata duže. Od sutra, 23. januara, novo radno vreme ski centra je od 9 do 16:30h, dok noćne staze rade svakog dana od 18 do 22 časa. Posetiocima Kopaonika na usluzi su i adrenalinski sadržaji. Bob na šinama radi od 9 do 22 časa. Dečiji grad i dečije motorne sanke rade od 10 do 22 časa.

InfoKop, 22. 1. 2021.

Sezona na skijalištu Zlatibor počela je u januaru 2021. godine, a prema posljednjim informacijama sa internet-stranice Turističke organizacije Zlatibor, popunjenost smještajnih kapaciteta na ovoj planini bila je preko 95%.

Nedostatak organizovanih prazničnih proslava i neizvesna epidemiološka situacija, koja nas prati i početkom 2021. godine, nisu osujetili planove velikog broja gostiju da zimski odmor provedu na „zlatnoj planini”. Snega, sunca i čistog vazduha ima u izobilju. Novi izgled Kraljevog trga, jezera i otvaranje najduže panoramske gondole na svetu učinili su da ova zimska sezona već polovinom januara obori prošlogodišnje rekorde u posećenosti.

Turistička organizacija Zlatibor, 23. 1. 2021.

Na Zlatiboru je 14. januara ove godine svečano otvorena i nova gondola dužine devet kilometara, koja povezuje centar Zlatibora sa vrhom Tornik.

Osim u Srbiji, skijališta su otvorena i u Rumuniji. Portal Romania Insider u svom tekstu od 15. januara 2021. godine donosi pregled brojnih otvorenih skijališta u ovoj zemlji, a samo neka od njih su Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal i brojna druga. Kako se navodi u tekstu, u planinskom odmaralištu Sinaia uvedeno je nekoliko mjera za sprečavanje širenja novog koronavirusa. Nošenje maski obavezno je u redovima za čekanje i prilikom korištenja sredstava transporta, a posjetitelji su obavezni da poštivaju socijalnu distancu.

U Bugarskoj, u skijalištu Bansko, sezona je počela 17. decembra 2020. godine, a na internet-stranici ovog skijališta objavljeno je i uputstvo Ministarstva zdravlja ove zemlje za sprovođenje anti-epidemijskih mjera u svim skijalištima u sezoni 2020/2021.

Skijanje se odvija i u Švedskoj u kojoj su u funkciji brojne skijaške staze. Za lokalno stanovništvo skijanje je dozvoljeno i u Švicarskoj i nekim austrijskim skijalištima, a listu skijališta koja su trenutno otvorena u Evropi, sa uputstvima o mjerama koje su na snazi, pronašli smo i na web stranici Snow online koja skijališta prikazuje i na interaktivnoj mapi.

Izvor: Snow online

Iz samo nekoliko primjera jasno je da ipak postoje skijališta u Evropi i regionu u kojima se skijanje odvija i u uslovima pandemije Covid-19, pa će Istinomjer tvrdnju Gorana Čerkeza, da je BiH jedina zemlja u Evropi koja je dozvolila skijanje, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!