Analize

Ne postoje Covid free destinacije u BiH

Nakon što je pred kraj 2020. godine počela zimska sezona na Vlašiću, odnosno na skijalištu Babanovac, u medijima su se pojavile informacije kako je ova planina postala “prva Covid free destinacija” u BiH. Dok je načelnik Općine Travnik na odlasku Admir Hadžiemrić još u septembru, kada se razgovaralo o kreiranju internog Covid protokola za sigurnost na ovom skijalištu, tvrdio da se pravi “free korona zona”, iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona (SBK) kažu da se radi o pogrešnim interpretacijama internog Covid protokola.

Kada je u septembru održan okrugli stol, na kojem su učestvovali predstavnici vlasti, zdravstvenog sektora i privatni investitori na Vlašiću, Admir Hadžiemrić je ustvrdio:

Evo danas smo bili zaista na jednom vrlo interesantnom događaju, dakle, okrugli sto kako se prilagoditi i kako napraviti Babanovac free zonom, primamljivom za turiste, je l’ tako, free korona zonom.

Admir Hadžiemrić, 29. 9. 2020.

Zimska sezona na Vlašiću otvorena je 19. decembra 2020. godine, a tom prilikom predstavljen je i Interni Covid protokol. Ovaj protokol, kako kažu u Turističkoj zajednici SBK-a, služi sigurnijem odvijanju turističkih aktivnosti u destinacijama tokom pandemije Covid-19 za vrijeme zimske turističke sezone, ali da on nije obavezan.

Radi se o dobrovoljnom protokolu koji služi povećanju sigurnosti turista u destinaciji sa odgovarajućim marketinškim učincima (samo sigurna destinacija će imati svoje goste). Prihvaćanjem ovog protokola pojedina poduzeća (u cilju zajedničkog djelovanja) dobrovoljno prihvaćaju uvjete iz Protokola. Znači, Interni Covid-19 Protokol nije obavezan. (…) Sam Protokol podrazumijeva da uz poštivanje zakonom propisanih mjera (koje su obavezne i koje kontroliraju nadležne institucije) poslovni subjekti dodatno angažiraju i drugim mjerama koje nisu propisane Zakonom. Svi koji se prijave u Interni Covid – 19 Protokol za to dobivaju certifikat koji, u slučaju nepoštivanja mjera, mogu izgubiti.

Turistička zajednica SBK-a, 26. 1. 2020.

U pogledu informacija koje su se pojavile u javnosti da je planina Vlašić proglašena prvom Covid free destinacijom, u Turističkoj zajednici kažu:

Naziv Internog protokola je WINTER SAFE DESTINATION, a naziv FREE koji se često pojavljuje u medijima je očito od strane medija pogrešno interpretiran tj. izjednačena su ta dva naziva. (Više puta smo medijima ukazivali da koriste naziv SAFE – SIGURNA). Upravo iz tog razloga (copy-paste vijesti) mediji uobičajeno koriste naziv „Free Covid – 19 destinacija“ što je pogrešno i na što smo upozoravali, jer nitko danas u ovim okolnostima ne može tvrditi da je nešto ili netko zaštićen od utjecaja COVID-19 virusa, ali da se može povećati stupanj sigurnosti, to svakako.

Turistička zajednica SBK, 26. 1. 2020.

Ipak, priznaju da je u dokumentu na nekoliko mjesto korištena fraza “free Covid-19 safe destination” ali, kako kažu, u pitanju je greška.

Fraza „FREE COVID -19 SAFE DESTINATION PROTOKOL“ koja propisuje naziv na plakatu, veže se dokument Interni COVID-19 Protokol „Winter safe destination“ i definitivno je greška pri pisanju (radilo je više autora i bilo je raznih „radnih“ naziva te je vjerojatno propušteno da se izbriše „FREE“), ali sam kontekst rečenice poziva na dokument u čijem nazivu nema „Free“. Na plakatu (certifikatu) koji se dodjeljivao je ispravljena ta greška i ne postoji naziv „FREE“.

Turistička zajednica SBK-a, 26. 1. 2020.

Medijskim interpretacijama internog Covid protokola bavio se naš partnerski portal za provjeru činjenica Raskrinkavanje, a više o tome možete pročitati OVDJE.

Istinomjer se obratio i pomoćniku ministra zdravstva FBiH Goranu Čerkezu sa upitom o postojanju mogućnosti da se neka destinacija proglasi kao Covid free, a u svom odgovoru Čerkez je naveo:

Mi nismo pitani niti smo konsultovani, niti smo razvijali parametre. Možda kantonalni zavod. Mi u tome ne bi učestvovali. Međutim, treba vidjeti šta je kriterij, ima li zaraženih, koliko i kada. Ja sam opšteg mišljenja da skijališta nisu rizična već su kafane nakon skijanja i okupljanja u zatvorenom rizična.

Goran Čerkez, 21. 1. 2021.

O tome kako izgleda zabava na otvorenom na ovom skijalištu, svjedoči i nekoliko videoklipova koji su se pojavili na društvenim mrežama nakon otvaranja zimske sezone:

Na upit koji smo poslali Zavodu za javno zdravstvo SBK-a odgovor nismo dobili, a između ostalog smo pitali i koliko osoba je testirano na Vlašiću, te da li je bilo pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U turističkoj zajednici SBK-a kažu kako će te informacije biti predstavljene na konferenciji za medije krajem januara ili početkom februara, a za sada su nam odgovorili:

Prema našim procjenama i saznanjima (neslužbeno), do sada se testiralo najmanje 500 posjetitelja i turista te je bilo zabilježeno tek nekoliko pojedinačnih slučajeva pozitivnih na COVID – 19.

Turistička zajednica SBK-a, 26. 1. 2020.

Iz svega navedenog jasno je da se niti za jednu destinaciju ne može tvrditi da je ona Covid free, a u slučaju Vlašića iz informacija Turističke zajednice SBK-a se vidi da je i na ovoj destinaciji zabilježeno nekoliko pozitivnih slučajeva.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!