Analize

Ograničavanje sloboda, fizičko nasilje i neistinite tvrdnje političkih aktera

Tokom protekle sedmice Istinomjer je pet tvrdnji ocijenio neistinitim, jedan stav ocijenjen je nedosljednim, a kroz tri analize osvrnuli smo se na aktualne teme i nedavna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Istinomjer se u prošlosedmičnim analizama bavio temama transplantacije organa u BiH, neprimjerenim ponašanjem političkih aktera, kao i ograničavanjem slobode govora i okupljanja u Republici Srpskoj.

U analizi Transplantacija organa u BiH: Zakonska ograničenja i slaba koordinacija osvrnuli smo se na činjenicu da je unatoč postojanju entitetskih zakona, velikom broju izdatih donorskih kartica i pozitivnom stavu u javnosti, broj transplantacija organa izvršenih u Bosni i Hercegovini u posljednjoj godini izuzetno mali.

Fizički napad federalnog zastupnika Halila Bajramovića (NiP) na savjetnika premijera USK Sulejmana Samardžića (NES) podsjetio je građane/ke BiH da pojedini zvaničnici za koje su glasali ne prezaju ni od upotrebe fizičke sile kao “argumenta” kada je riječ o političkom djelovanju. Iako postoje jasna pravila ponašanja kako u parlamentima, tako i u strankama, javnost rijetko svjedoči sankcijama koje su izrekle i nadležne institucije i sami politički subjekti, o čemu smo detaljnije pisali u analizi Nasilje kao “politički argument” u BiH: Šta nakon šamaranja?.

Iako je sloboda okupljanja zagarantovana Ustavom Republike Srpske, predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik od organa reda zatražio je da spriječe održavanje projekcije filma “Pride” i diskusije u DKC Incel u Banjaluci. Sličnog stava bio je i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković. Osim ograničavanja slobode okupljanja, pažnju javnosti u ovom entitetu prošle sedmice zaokupirala je i informacija da je Vlada RS u skupštinsku proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS u koji su ponovo uvrštene kleveta i uvreda. O udaru na slobodu govora i djelovanja, kao i na slobodu okupljanja, pisali smo u analizi Ni u četiri zida: Zašto je problem projekcija filma “Pride” u Banjaluci?.

Tokom protekle sedmice pet tvrdnji ocijenjeno je neistinitim.

Tvrdnja predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića da je ovaj kanton jedini koji je usvojio budžet za tekuću godinu ocijenjena je neistinitom s obzirom na to da je u osam od deset kantona usvojen budžet za tekuću godinu.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Slaven Raguž ustvrdio je da je iznos sindikalne potrošačke korpe 3.500 KM, zbog čega je njegova tvrdnja ocijenjena neistinitom s obzirom na činjenicu da ovaj iznos u prva dva mjeseca 2023. godine nije prelazio 3.000 KM.

Mladen Ivanić, član saziva Predsjedništva BiH koji je usvojio Strategiju vanjske politike BiH 2018–2023, izjavio je da navedeni dokument nikada nije ni bio obavezujući, što demantuje sam sadržaj Strategije, zbog čega je tvrdnja počasnog predsjednika PDP-a ocijenjena neistinitom.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Halil Bajramović (NiP) iznio je neistinite tvrdnje o broju osvojenih mandata NiP-a i A-SDA na Lokalnim izborima 2020, broju osvojenih glasova Šuhreta Fazlića, kao i o tome da je stranka A-SDA “promijenila naziv stranke”.

Tokom protekle sedmice neistinitom je ocijenjena i tvrdnja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da stranka na čijem je čelu i on ranije nisu komentarisali odluke OFAC-a o uvođenju sankcija državljanima BiH s obzirom na činjenicu da je upravo Čović, ali i HDZ BiH, ranije komentarisao izrečene sankcije američke administracije funkcioneru ove stranke Marinku Čavari.

Nakon što je u januaru ove godine lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da neće podržati Zlatka Lagumdžiju i Damira Arnauta za ambasadore, nepuna dva mjeseca poslije Dodik je promijenio mišljenje, zbog čega je njegov stav ocijenjen nedosljednim.

Neispunjenim je ocijenjeno i njegovo obećanje u vezi s početkom izgradnje bolnice u Trebinju s obzirom na činjenicu da kamen temeljac nije postavljen u najavljenom roku.

Istinomjer prati i dvije najave: jednu o uređenju pješačkog platoa u općini Centar, koje bi trebalo biti okončano sredinom aprila ove godine, kao i najavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniše Karana o pokretanju srednje škole MUP-a RS tokom 2023. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!