Neistina

Ivanić ustvrdio da Strategija vanjske politike BiH 2018–2023. nije obavezujuća

Strategija vanjske politike BiH 2018–2023. dokument je koji je prije tačno pet godina usvojilo Predsjedništvo BiH, čiji je član u tom sazivu bio i aktuelni počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić. Govoreći o tom dokumentu, Ivanić je za portal Fokus iznio i jednu netačnu tvrdnju.

Izvor: Facebook/Mladen Ivanić

Strategija vanjske politike BiH 2018–2023. je “usaglašeni, načelni, opšti dokument koji bi trebao biti vodeći za funkcionisanje Ministarstva inostranih poslova”, izjavio je Ivanić, ustvrdivši da navedeni dokument nikada nije bio obavezujući.

On nikad nije ni bio obavezujući, on nije ni mogao imati taj karakter, jer je u pitanju strategija, ali minimalno funkcionisanje Predsjedništva podrazumijeva da se treba donijeti onda nova strategija ili produžiti važenje postojeće.

Mladen Ivanić, 15.3.2023.

Međutim, sam sadržaj Strategije u svom uvodu demantuje navedenu tvrdnju Mladena Ivanića podvlačeći da su Strategiju “dužne provoditi institucije u Bosni i Hercegovine” te da je, pored ostalog, Ministarstvo vanjskih poslova BiH “obavezno kontinuirano pratiti” njeno provođenje.

Strategiju su dužne provoditi institucije u Bosni i Hercegovine, kojima ove nadležnosti pripadaju u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i relevantnim zakonima. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine također je obavezno kontinuirano pratiti provođenje Strategije, u skladu s donesenim akcionim planovima te o efikasnosti provođenja izvještavati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jednom godišnje i istovremeno predlagati mjere za eventualno redefiniranje Strategije, kao i za poboljšanje efikasnosti njenog provođenja.

Strategija vanjske politike BiH 2018–2023.

U skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, Predsjedništvo BiH, čiji su članovi tada bili Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, na 45. redovnoj sjednici održanoj 13.3.2018. godine jednoglasno je usvojilo Strategiju vanjske politike BiH 2018–2023, a Istinomjer se, prateći izjave političkih aktera u tom kontekstu, u više navrata osvrtao na sadržaj dokumenta.

S obzirom na sadržaj Strategije vanjske politike BiH 2018–2023. u kojem je naznačeno da su je institucije u Bosni i Hercegovini dužne provoditi, Istinomjer tvrdnju Mladena Ivanića da ona nije obavezujući dokument ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!