Neistina

Raguž neistinito o iznosu sindikalne potrošačke korpe

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž gostovao je u programu Radio-televizije Herceg-Bosne. Tom prilikom komentirao je formiranje vlasti na nivou Federacije BiH, a osvrnuo se i na iznos sindikalne potrošačke korpe, pri čemu je iznio neistinitu tvrdnju.

Izvor: Facebook/Hrvatska republikanska stranka

Jer trebamo uzeti u obzir da običan čovjek i običan narod, uvjetno rečeno “običan”, bio on Bošnjak, Hrvat, Srbin u BiH, ima identičan život. Njima je da prežive u ovom inflatornom gospodarskom okruženju i ekonomskim uvjetima gdje je iznos sindikalne potrošačke korpe 3.500 KM. Njima da je preživit’.

Slaven Raguž, 10.3.2023.

Sindikalna potrošačka korpa, koju Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunava za svaki mjesec, za februar 2023. godine iznosila je 2.902,80 KM, dok je prosječna plata isplaćena u Federaciji za isti mjesec iznosila 1.180 KM. Kako je saopćeno iz Saveza samostalnih sindikata BiH, prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačka korpa za januar 2023. godine bila je nešto viša, a iznosila je 2.996,70 KM, dok je prosječna plata iznosila 1.161 KM.

Tokom 2022. godine najviši iznos sindikalne potrošačke korpe u Federaciji BiH Savez samostalnih sindikata BiH zabilježio je u decembru, kada je ona iznosila 2.991,44 KM.

S druge strane, prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj za januar 2023. godine iznosila je 2.404,32 KM. Tokom 2022. godine iznos sindikalne potrošačke korpe u Republici Srpskoj bio je najviši u decembru, kada je iznosio 2.381,20 KM.

S obzirom na to da u prva dva mjeseca 2023. godine, kao i tokom 2022. godine, sindikalna potrošačka korpa u Federaciji BiH nije iznosila 3.500 KM, kako je ustvrdio Slaven Raguž, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!