Nedosljedno

SNSD će ipak podržati imenovanje Arnauta i Lagumdžije

Nakon što je u januaru ove godine javnost upoznata s prijedlozima člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ambasadorske pozicije, lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da neće podržati Zlatka Lagumdžiju i Damira Arnauta za ambasadore. Nepuna dva mjeseca poslije Dodik je promijenio stav.

Fotografija: Facebook/SNSD

Tako je Dodik 17. marta 2023. na zvaničnom Twitter nalogu naveo da će SNSD dati saglasnost za imenovanje svih ambasadora, iako u pojedine “nema povjerenja”:

Bošnjaci u kontinuitetu zloupotrebljavaju spoljnu politiku BiH i diplomatsko-konzularnu mrežu. Ali imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo da damo saglasnost na imenovanja svih. I dalje ne postoji povjerenje u Zlatka Lagumdžiju, Damira Arnauta, Svena Alkalaja i Erola Avdovića, ali se nadam da će svojim radom doprinijeti bržem raspadu BiH te im zato nećemo stajati na putu. Ponekad mi Denis Bećirović svojim glupostima skreće pažnju na sebe, ali čini mi se da i on uspješno radi na ostvarenju političkih ciljeva Republike Srpske.

Milorad Dodik, 17.3.2023.

Podsjećamo, krajem januara 2023. godine javnost je upoznata sa spiskom prijedloga za ambasadorske pozicije koje delegira član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Među 14 ambasadora/ica koje je predložio Bećirović našli su se Zlatko Lagumdžija, Erol Avdović i Damir Arnaut.

Tom prilikom Dodik je putem zvaničnog Twitter naloga rekao da SNSD neće podržati Lagumdžiju i Arnauta za ambasadore, jer rade protiv Republike Srpske:

SNSD neće podržati imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore jer se radi o ljudima koji dokazano rade protiv Republike Srpske.

Milorad Dodik, 24.1.2023.

Nakon što se pojavio spisak osoba koje je Bećirović trebao predložiti za ambasadore/ice naše zemlje, uslijedile su mnoge reakcije domaćih političkih aktera/ki, o čemu je Istinomjer pisao u jednoj analizi. U istoj analizi osvrnuli smo se i na problem nepostojanja zakona o vanjskim poslovima, što je jedan od razloga lošeg funkcionisanja vanjskopolitičkog državnog aparata.

S obzirom na to da je Milorad Dodik 17. marta rekao da će SNSD dati saglasnost na imenovanje svih ambasadora, među kojima su Zlatko Lagumdžija i Damir Arnaut, iako je ranije rekao da neće podržati njihovo imenovanje, Istinomjer stav Milorada Dodika po ovom pitanju ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!