Neistina

Bajramović neistinito o broju glasova i mandata, kao i formiranju NES-a

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Halil Bajramović (NiP) gostovao je u emisiji “Newsnight” na N1 televiziji. Tom prilikom govorio je o aktuelnim političkim temama u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH, a tokom gostovanja iznio je i neistinite tvrdnje o broju osvojenih mandata NiP-a i A-SDA na Lokalnim izborima 2020, broju osvojenih glasova Šuhreta Fazlića i formiranju NES-a.

Screenshot: N1

U Krajini je specifična situacija kad je SDA u pitanju. Ja uvijek govorim da mi imamo dvije SDA. Nakon izbora 2020. godine, kad su vidjeli da je NiP dobio u svim gradovima, osim Cazina i Bužima, isto mandata kao i A-SDA, oni su iste sekunde došli na ideju da trebaju promijeniti naziv da bude sličan NiP-u, pa da bude malo “narodno”, pa da bude ovako, da budu tri slova, pa da bude prvo slovo “n” (NES BiH op.a). To su uspjeli, međutim, nije im polučilo ogromne rezultate.

Halil Bajramović, 14.3.2023.

Bajramovićevu tvrdnju da je na Lokalnim izborima 2020. “NiP dobio u svim gradovima, osim Cazina i Bužima, isto mandata kao i A-SDA” demantuju potvrđeni rezultati posljednjih lokalnih izbora. Od ukupno osam gradova i općina koji se nalaze u Unsko-sanskom kantonu, u tri lokalne zajednice A-SDA i NiP osvojile su isti broj mandata, a riječ je o Bihaću te općinama Sanski Most i Velika Kladuša.

Međutim, osim Cazina i Bužima, koje je spomenuo Bajramović, postoji razlika u broju osvojenih mandata u Bosanskoj Krupi te općinama Bosanski Petrovac i Ključ.

Tako je u Bosanskoj Krupi na posljednjim lokalnim izborima A-SDA osvojila pet mandata, dok je NiP osvojio dva mandata. U Bosanskom Petrovcu A-SDA je osvojila dva mandata, dok NiP nije osvojio nijedan mandat. NiP je u Ključu osvojio pet mandata, a A-SDA tri.

Nije tačna ni tvrdnja Halila Bajramovića da je A-SDA “promijenila naziv stranke”. Narodni evropski savez (NES BiH) osnovan je u februaru 2021. godine. Prema tvrdnjama predsjednika i potpredsjednika NES-a Nermina Ogreševića i Ibrahima Hadžibajrića, kao i prema saopćenjima NES-a iz februara 2021. godine, ova politička partija nastala je spajanjem stranaka A-SDA i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Nakon osnivačke skupštine Narodnog evropskog saveza, na zvaničnoj Facebook stranici ove političke partije objavljeno je saopćenje u kojem se navodi da je NES nastao udruživanjem A-SDA i NBL-a:

Osnivačka skupština Narodnog evropskog saveza (NES), koja je nastala udruživanjem dvije političke partije: Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), održana je danas u hotelu “Hills” u Sarajevu. Za Predsjednika NES-a izabran je Nermin Ogrešević, a zamjenika predsjednika Ibrahim Hadžibajrić. Imenovan je i dio članova Predsjedništva kao i dio Glavnog odbora.

Narodni evropski savez, 27.2.2021.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević dao je 17.7.2021. godine intervju za Dnevni avaz. Tom prilikom je, u kontekstu spajanja A-SDA i NBL-a, ustvrdio:

Ta poruka ujedinjavanja je pozitivna u kontekstu dijeljenja političke scene u BiH. Nadamo se pozitivnim efektima, a mi dijelimo zajednički pristup i uvjerenja. Imamo slično iskustvo, ne samo nas dvojica već i naši timovi. Znamo se dugo godina i sve to je bila pretpostavka da možemo uspješno završiti proces formiranja NES-a. Naše djelovanje u politici je utemeljeno na ambicijama da pokušamo nešto uraditi u našoj državi i društvu te vođenju procesa. Ovo ujedinjenje je definitivno pojačalo politički kapacitet. Okupili smo organizacije koje djeluju na terenu u svim regijama i kantonima u našoj državi.

Nermin Ogrešević, 17.7.2021.

Tokom osnivačke skupštine NES-a potpredsjednik ove političke partije Ibrahim Hadžibajrić izjavio je:

Mi smo sa ovom pričom krenuli prije nekog vremena, šest-sedam mjeseci. Dogovor je bio da se to objelodani odmah poslije lokalnih izbora. Moram reći da sam danas izuzetno srećan. Drago mi je da smo napravili spajanje dvije stranke, što se rijetko dešava. Napravili smo politički iskorak i nadam se da ćemo poslužiti kao primjer ostalim strankama u BiH, a mi ostajemo otvoreni za sve stranke koje nam se žele pridružiti. Već smo u pregovorima sa nekim strankama, ali rano je da objelodanimo kojim.

Ibrahim Hadžibajrić, 27.2.2021.

I u intervjuu za portal Faktor.ba, kojeg je dao nekoliko dana prije osnivačke skupštine NES-a, Hadžibajrić je ustvrdio da će doći do spajanja dviju stranaka:

Prije godinu smo počeli razgovarati na nivou rukovodstva stranaka i dogovorili se da nećemo zadržavati imena svojih stranaka, pa smo odlučili da to bude Narodni evropski savez. (…) Ujedinili smo se zbog toga što je previše usitnjen politički život u državi BiH, a posebno u Federaciji BiH. Moramo krenuti ka ujedinjavanju i objedinjavanju političkih opcija koje to žele, a drugi je razlog da su stranke koje su po habitusu slične jedna drugoj. Nije bitno kako će se neka stranka zvati. Bitni su ljudi koji su u toj stranci i koliko im možete vjerovati, da vas ne izdaju, prodaju i ne rade vam iza leđa. (…) Važno je raditi na terenu i mi smo se veoma lako dogovorili sa A-SDA, koja je trenutno najjača politička opcija u Unsko-sanskom kantonu, a Ogrešević je, isto kao i ja u općini Stari Grad, četvrti mandat gradonačelnik Cazina.

Ibrahim Hadžibajrić, 25.2.2021.

I državni parlamentarac Jasmin Emrić (NES BiH), koji je u prošlom mandatu bio zastupnik A-SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prilikom obraćanja na osnivačkoj skupštini NES-a BiH ustvrdio je da je došlo do ujedinjavanja NBL-a i A-SDA:

Naš dosadašnji politički rad u okviru naših stranaka (NBL i A-SDA) prepoznao je veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji su nam dali podršku da u njihovo ime obnašamo odgovorne dužnosti i vršimo javne poslove. Smatram da je ovo prilika da se svima njima zahvalimo na dosadašnjem ukazanom povjerenju, uz poziv da nas i dalje prate i podržavaju, sve dok budemo radili radi općeg dobra i u interesu države Bosne i Hercegovine. (…) Veliko zadovoljstvo mi je zahvaliti se našim predsjednicima, Ogreševiću i Hadžibajriću, na dosadašnjem vodstvu, te istima čestitati na uspješnom rukovođenju općinom, gradom i strankama, kao i postignutom dogovoru da spajanjem naših političkih subjekata, da spajanjem našeg znanja i iskustva razvijamo evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine za sve njene narode i građane.

Jasmin Emrić, 27.2.2021.

Bajramović se tokom gostovanja osvrnuo i na broj osvojenih glasova sada već bivšeg gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića (POMAK).

Šuhret Fazlić je dobio sam glasova u Bihaću više nego svi drugi kandidati zajedno. Nedavno su mlađi momci koji su došli, Elvedin Sedić isto je dobio značaj broj glasova i pobijedio je.

Halil Bajramović, 14.3.2023.

Na Lokalnim izborima 2020. godine Šuhret Fazlić dobio je 9.972 glasa, što je za 6.011 glasova više od drugoplasiranog kandidata za gradonačelnika, koji je dobio 3.961 glas. Međutim, nije tačna tvrdnja da je Šuhret Fazlić dobio “više glasova nego svi drugi kandidati zajedno” budući da je zbir osvojenih glasova svih kandidata, osim Fazlića, 12.393.

Podsjećamo, donedavni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić preuzeo je mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona, a prema potvrđenim rezultatima prijevremenih izbora 2023, njegovo mjesto preuzima Elvedin Sedić (POMAK).

S obzirom na navedeno, Istinomjer tvrdnje Halila Bajramovića da je NiP “u svim gradovima, osim Cazina i Bužima, osvojio isti broj mandata kao i A-SDA”, da je A-SDA “promijenila naziv stranke” i da je Šuhret Fazlić “dobio sam više glasova nego svi drugi kandidati zajedno” ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Dopuna 24.3.2023:

Nakon objave prvobitne verzije teksta 15.3.2023. godine, Istinomjeru se 19.3.2023. obratio zastupnik Halil Bajramović sa zahtjevom za ispravku dijela teksta u kojem je neistinitom ocijenjena njegova tvrdnja da je “A-SDA promijenila naziv stranke”.

Dopis zastupnika Halila Bajramovića prenosimo u cijelosti.

Postovani,

Iznijeli ste podatak da je sam ja iznio neistine u trenutku formiranja stranke NES te da su se Asda i NLB spajali u NES , manje je bitno ukoliko ja iznesem 70% precizne podatke ali po mom mišljenju vi to treba da precizno ispravite ako ste “istinomjer”?

Napisali ste da su se Asda i NLB spojili u NES znači istinomjer laže, dokaz Asda je na posljednjim izborima prijavila stranku na izbore i to možete provjeriti na stranici izbori.ba, čak su negdje imali i kandidate na listama a biračke odbore obavezno te i danas postoje ubiru prihode i sl. sa predsjednikom Sandi Salkić koji je bio na listama NES-a i danas je u Federalnom parlamentu, ali nisam se bavio sa njihovim podacima neka to istinomjer čini ali istinito.

Hvala vam, očekujem izvinjenje, na vašoj stranici

Lijep pozdrav

Halil Bajramović, 19.3.2023.

U trenutku osnivanja Narodnog evropskog saveza (NES BiH) veliki broj medija prenio je da je ova politička partija nastala spajanjem Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) (1, 2, 3, 4). Također, tada su članovi i predstavnici ove stranke u više navrata isticali da je došlo do ujedinjenja A-SDA i NBL-a.

Tragom dopisa zastupnika Bajramovića, Istinomjer je izvršio uvid u kandidatske liste za Opće izbore 2022.

Kada je riječ o posljednjim općim izborima, među kontaktima ovjerenih političkih subjekata za Opće izbore 2022. godine, dostupnim na zvaničnoj web stranici Centralne izborne komisije BiH, naveden je i kontakt Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) sa sjedištem u Cazinu, a na listi A-SDA za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) našli su se kandidati Aleksandar Dašić i Nikola Vučkovac.

Uzimajući u obzir ranije tvrdnje organa NES-a da je došlo do ujedinjenja NBL-a i A-SDA i informacije dostupne na zvaničnoj stranici CIK-a BiH, Istinomjer je od NES-a BiH zatražio pojašnjenje kako je A-SDA bila ovjereni politički subjekt na posljednjim izborima i kako su se kandidati ove partije našli na listi za NSRS. Iz Narodnog evropskog saveza dobili smo sljedeći odgovor:

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NESBiH) je potpuno neovisan politički subjekt upisan u sudskom registru (Općinski sud u Sarajevu) političkih organizacija. NESBiH za Opće izbore 2022. godine prijavio se i na njima nastupio u skladu sa svim zakonskim procedurama, poštujući pritom sve odredbe Izbornog zakona BiH i propise Centralne izborne komisije BiH.

Odgovor NES-a na Istinomjerov upit, 20.3.2023.

Komentar smo zatražili i od predsjednika NES-a Nermina Ogreševića s obzirom na to da je prije osnivanja ove političke partije on obnašao funkciju predsjednika A-SDA, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Budući da se Stranka demokratskih aktivnosti (A-SDA) našla među ovjerenim političkim subjektima na Općim izborima 2022. godine, od Centralne izborne komisije BiH zatražili smo informaciju ko trenutno obnaša funkciju predsjednika ove partije.

Na osnovu evidencija kojima trenutno raspolaže Centralna izborna komisija BiH, lice ovlašteno za zastupanje Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) je Sandi Salkić – predsjednik, a koji je potpisnik prijave za ovjeru političke stranke za Opće izbore 2022. godine.

CIK BiH, odgovor na upit Istinomjera, 23.3.2023.

Na Općim izborima 2022. godine Sandi Salkić našao se na listi NES – za Evropsku BiH za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Na izborima je dobio 5.550 glasova, čime je dobio i mandat u ovom zakonodavnom tijelu. U poslaničkom kartonu zastupnika Sandija Salkića, u dijelu “Stranačka pripadnost”, naveden je NES – za Evropsku BiH.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) bila ovjeren politički subjekt na posljednjim Općim izborima, što je i naveo Halil Bajramović u svom dopisu Istinomjeru, taj podatak i dalje demantuje njegovu tvrdnju da je “A-SDA promijenila naziv stranke”. S tim u vezi Istinomjer nije izvršio korekciju ocjene.

Također, prvobitna verzija teksta dopunjena je izjavama čelnika Narodnog evropskog saveza u kojima su tvrdili da je došlo do ujedinjenja A-SDA i NBL-a.

Pitajte Istinomjer!