Ispunjeno

Počela s radom Srednja škola unutrašnjih poslova u RS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan (SNSD), gostujući u programu RTRS-a 16.3.2023, najavio je pokretanje aktivnosti na uvođenju srednje škole unutrašnjih poslova. Vlada RS donijela je istog mjeseca Odluku o osnivanju Javne ustanove Srednja škola unutrašnjih poslova, a u septembru je počela nastava za učenike devete generacije ove škole.

Screenshot: RTRS

Polovinom marta 2023. godine Karan je izjavio da MUP-u RS trenutno nedostaje 580 policajaca i da će u narednom periodu veliki broj policijskih službenika otići u penziju. Dodao je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova posebnu pažnju posvetiti popuni kapaciteta policije u MUP-u RS.

Mi sada imamo obuku naših kadeta kroz određene obuke Uprave za policijsko obrazovanje, ali nemamo dovoljno dinamiku i u kvantitetu i u kvalitetu. Ne smijemo ići na kvantitet nauštrb kvaliteta, što bi bila onda opasnost negdje u budućnosti, ali smo suočeni ovih nekoliko godina sa nedostatkom policije. U tom smislu, već je javnost možda donekle obaviještena, planiramo već ove godine početi ponovo sa uvođenjem srednje škole unutrašnjih poslova, iz ovih razlika koje sam rekao, nedovoljne popunjenosti. Uočili smo i da nemamo dovoljan kvalitet naših budućih pripadnika policije i moramo podizati stepen kvaliteta, što je jako važno. Tako da ćemo u nekih sljedećih par godina sigurno imati dva paralelna procesa prijema. Jedan je putem dosadašnjih obuka za mlade kadete, a drugi će biti putem srednje škole unutrašnjih poslova. Ovo sam posebno istakao jer ovo nije mali problem.

Siniša Karan, 16.3.2023.

Podsjećamo, Srednja škola unutrašnjih poslova formirana je 1992. godine. Škola je radila do 2001. godine, kada je promovisana posljednja, VIII klasa Srednje škole unutrašnjih poslova. U navedenom periodu ovu srednju školu završilo je 1.139 policajaca.

Na sjednici održanoj 30.3.2023. godine Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o osnivanju Javne ustanove Srednja škola unutrašnjih poslova. Iz Vlade je saopćeno da je odluka, između ostalog, donesena s ciljem dugoročnog rješavanja pitanja ljudskih resursa u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Upis učenika u Srednju školu unutrašnjih poslova školske 2023/2024. godine, kako su dodali iz Vlade, bio je definisan konkursom koji će raspisati sama ustanova.

U maju 2023. godine Vlada RS utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Kako se navodi u saopćenju Vlade, razlog donošenja zakona ogleda se u potrebi za stvaranjem zakonskog okvira i uređenjem pitanja neophodnih za obavljanje srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja u okviru Srednje škole unutrašnjih poslova pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na istoj sjednici Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Ovim zakonom, između ostalog, propisano je i da Srednja škola unutrašnjih poslova može biti osnovana u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova kao stručna tehnička škola.

U julu 2023. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova RS raspisalo je konkurs za upis 150 učenika u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova. Kako je navedeno u konkursu, pravo učešća na konkursu imaju kandidati koji imaju završena prva dva razreda srednje škole.

Početkom septembra 2023. ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević poželjeli su dobrodošlicu učenicima 9. generacije Srednje škole unutrašnjih poslova Ministarstva unutrašnjih poslova, koja, kako se navodi u saopćenju resornog ministarstva, “nakon 22 godine nastavlja tradiciju policijskog obrazovanja”.

U školskoj 2023/2024. godini u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova upisano je 165 učenika iz svih dijelova Republike Srpske. Sjedište škole je u okviru kompleksa Centra za obuku u Zalužanima, gdje je smješten i internat za učenike.

S obzirom na to da je početkom septembra počela nastava u Srednjoj školi unutrašnjih poslova, koja je osnovana Odlukom Vlade RS, Istinomjer obećanje ministra unutrašnjih poslova RS Siniše Karana da će ove godine biti osnovana Srednja škola unutrašnjih poslova ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!