Najave

Ove godine pokretanje srednje škole MUP-a RS?

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan (SNSD), gostujući u programu RTRS-a, govorio je o aktivnostima koje Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi u okviru svojih nadležnosti, ali i planiram projektima. Tom prilikom osvrnuo se i na problem nedostatka kadrova u MUP-u RS te je najavio pokretanje aktivnosti na uvođenju srednje škole unutrašnjih poslova.

Screenshot: RTRS

Karan je istakao da MUP-u RS trenutno nedostaje 580 policajaca i da će u narednom periodu veliki broj policijskih službenika otići u penziju. Dodao je da će Ministarstvo posebnu pažnju posvetiti popuni kapaciteta policije u MUP-u RS.

Mi sada imamo obuku naših kadeta kroz određene obuke Uprave za policijsko obrazovanje, ali nemamo dovoljno dinamiku i u kvantitetu i u kvalitetu. Ne smijemo ići na kvantitet nauštrb kvaliteta, što bi bila onda opasnost negdje u budućnosti, ali smo suočeni ovih nekoliko godina sa nedostatkom policije. U tom smislu, već je javnost možda donekle obaviještena, planiramo već ove godine početi ponovo sa uvođenjem srednje škole unutrašnjih poslova, iz ovih razlika koje sam rekao, nedovoljne popunjenosti. Uočili smo i da nemamo dovoljan kvalitet naših budućih pripadnika policije i moramo podizati stepen kvaliteta, što je jako važno. Tako da ćemo u nekih sljedećih par godina sigurno imati dva paralelna procesa prijema. Jedan je putem dosadašnjih obuka za mlade kadete, a drugi će biti putem srednje škole unutrašnjih poslova. Ovo sam posebno istakao jer ovo nije mali problem.

Siniša Karan, 16.3.2023.

Istinomjer će pratiti da li će tokom 2023. godine biti pokrenute aktivnosti na uvođenju srednje škole unutrašnjih poslova, kako je najavio ministar MUP-a RS Siniša Karan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!