Neistina

Netačne tvrdnje Damira Arnauta o 14 prioriteta iz Mišljenja EK i mjerama Vlade KS

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Naše stranke Damir Arnaut bio je gost emisije “Dan uživo” na N1 televiziji gdje je, između ostalog, iznio dvije netačne tvrdnje.

FOTO: N1
FOTO: N1

Govoreći o dosadašnjoj realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, Arnaut je ustvrdio da nijedan od prioriteta, osim Mostara, nije uspio.

Tačno je sada u maju dvije godine od kako smo dobili onih 14 prioriteta. Ništa od tih prioriteta osim Mostara nije uspjelo, tri zakona apsolutno nisu uspjela.

Damir Arnaut, 11. 5. 2021.

Podsjećamo, u maju 2019. godine, Evropska komisija je objavila Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, te je u sekciji “Zaključci i preporuke” navela 14 prioriteta na kojima bosanskohercegovačke vlasti trebaju poraditi u narednom periodu, a prioriteti su podijeljeni u sljedeće grupe – “Demokratija/Funkcionisanje”, “Vladavina prava”, “Osnovna prava” i “Reforma javne uprave”.

Do ovoga momenta, nadležne institucije u BiH u potpunosti su ispunile samo jedan od 14 prioriteta, a radi se o onom pod rednim brojem tri, koji nalaže da se treba “osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje” (POSP). Prioritet broj jedan – “osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i održati lokalne izbore u Mostaru”, ispunjen je u dijelu koji se odnosi na održavanje lokalnih izbora u Mostaru usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH Parlamentarne skupštine BiH 8. 7. 2020. godine, potrebnih za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine u tom gradu.

Također je ispunjen i dio prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije pod rednim brojem 10, u dijelu “Osnovna prava”, a koji se odnosi na ukidanje upućivanja na smrtnu kaznu u Ustavu Republike Srpske.

Iz dosadašnjih aktivnosti nadležnih institucija u Bosni i Hercegovine jasno je da je, od 14 ključnih prioriteta navedenih u Zaključcima i preporukama Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, u potpunosti ispunjen samo jedan od prioriteta – onaj koji se odnosi na pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, dok su dijelom ispunjeni prioriteti pod rednim brojevima jedan i 10 – održavanje lokalnih izbora u Mostaru usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH i ukidanje upućivanja na smrtnu kaznu u Ustavu Republike Srpske.

Istinomjer se i ranije bavio tvrdnjama o broju (ne)ispunjenih ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije u analizama “Većina od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a nije realizirana” i “BiH je ispunila samo jedan, a ne 11 prioriteta iz Mišljenja EK-a”.

Nešto kasnije, Arnaut se osvrnuo i na rad Vlade Kantona Sarajevo i broj mjera koje premijer Edin Forto predstavio u ime ove vlade građanima/kama u svom ekspozeu 5. januara 2021. godine.

Fortina vlada, i prva i ova sada je uspješna. Vole je građani upravo zato što je bazirana na konkretnom programu, na konkretnih tada je bilo 300 mjera, sada je to smanjeno jer je prilagođeno uslovima korone.

Damir Arnaut, 11. 5. 2021.

Podsjećamo, nakon Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine, Vladu Kantona Sarajevo formiralo je, 26. decembra iste godine, šest političkih partija: Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NP), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NLB), Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH formirale su Vladu Kantona Sarajevo na osnovu Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS.

Istinomjer je 311 obećanja iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS u mandatu 2018 – 2022 grupisao u šest oblasti: Državno uređenje, Ekonomija, Obrazovanje, Pravna Država, Socijalna politika i Zdravstvo, te je pratio njihovu realizaciju od prvih 100 dana rada Vlade KS do samog prestanka njenog mandata, početkom marta 2020. godine.

Nakon što je 5. januara 2021. godine formirana nova Vlada Kantona Sarajevo, treća po redu nakon Općih izbora 2018. godine, premijer Edin Forto predstavio je svoj ekspoze odnosno dokument Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021 – 2022.

Dokument Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021 – 2022 podijeljen je u nekoliko kategorija, u odnosu na rok i procenat izvršenja. Tako su se u ovom sporazumu našla 34 obećanja koja se odnose na pandemiju COVID-19, 234 obećanja u kratkoročnim mjerama, čije izvršenje Vlada očekuje do kraja mandata u jesen 2022. godine, 58 obećanja u dugoročnim mjerama, kao i njih 78 u srednjoročnim mjerama. Dakle, radi se ukupno o 404 obećanja.

S obzirom činjenicu da je od 14 ključnih prioriteta navedenih u Zaključcima i preporukama Mišljenja EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU ispunjen onaj koji se odnosi na pravilno funkcionisanje POSP-a, dok su dijelom ispunjeni prioriteti koji se odnose na održavanje lokalnih izbora u Mostaru usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH i ukidanje upućivanja na smrtnu kaznu u Ustavu Republike Srpske, kao i da aktuelna Vlada Kantona Sarajeva na čijem je čelu Edin Forto javnosti predstavila veći broj mjera (404) od prethodne vlade na čijem je čelu također bio Forto (311), Istinomjer pomenute tvrdnje Damira Arnauta ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!