Neispunjeno

Saslušanja Privremene istražne komisije nisu završena do kraja decembra

Predsjedavajući Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH u oktobru 2020. godine najavio da će saslušanja koja provodi ova komisija biti završena do decembra, što se nije desilo.

Gostujući u informativnoj emisiji na FACE TV 8. 10. 2020. godine, Arnaut je govorio o radu Privremene istražne komisije koja je tog dana održala 15. sjednicu, te je tom prilikom izjavio kako će saslušanja, koje provodi ovo tijelo, biti gotova do decembra, navodeći pritom i da će biti održano još 15 sjednica do kraja 2020. godine.

Zaista aktivno radimo, završićemo saslušanja do decembra, a izvještaj do maja.
(…)
Imamo mi pred sobom, maltene, još ovoliko rada. Ja planiram još ovoliko sjednica do kraja decembra, dakle duplo od ovoga što smo do sada obavili.

Damir Arnaut, 8. 10. 2020.

U ponedjeljak, 11. januara 2021. godine, održana je 22. sjednica Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama. U zaključcima sa te sjednice naveden je poziv za svjedočenje predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji i ministru pravde Josipu Grubeši.

Privremena istražna komisija poziva: predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju i ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubešu, da se pojave na svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom na jednoj od narednih sjednica čiji će datum biti naknadno određen.

Zaključak sa 22. sjednice Privremene istražne komisije, 11. 1. 2021.

S obzirom na to da saslušanja nisu završena do decembra, ali i to da do kraja decembra nije održano duplo više sjednica koliko je održano na dan izjave kada je okončana 15. sjednica, predmetno obećanje Damira Arnauta Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!