Poluistina

Arnaut o radu istražne komisije na čijem je čelu

Gostujući u emisiji Novi dan na N1 televiziji, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH) Damir Arnaut govorio je i o radu Privremene istražne komisije Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Foto: N1

Tom prilikom, Arnaut je iznio i jednu tvrdnju u pogledu broja održanih sjednica ove komisije u poređenju sa održanim sjednicama Zastupničkog doma PSBiH.

Pazite, mi smo održali već 24 sjednice, a to je skoro duplo više nego cijeli Predstavnički dom za dvije godine, a mi radimo sedam mjeseci.

Damir Arnaut, 8. 2. 2021.

Sličnu Arnautovu izjavu, u kojoj je u oktobru 2020. godine u programu Face televizije poredio broj održanih sjednica Zastupničkog doma PSBiH i Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu, Istinomjer je tada ocijenio istinitom.

Kako se vidi iz informacija na zvaničnoj stranici Parlamenta BiH, Privremena istražna komisija Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održala je 2. februara 2021. godine svoju 24. sjednicu, dok je Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH) dan kasnije, 3. februara, održao svoju 16. sjednicu.

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH održana je 6. decembra 2018. godine, dok je Privremena istražna komisija Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH formirana 26. maja 2020. godine. Za predsjedavajućeg Privremene istražne komisije tada je izabran Damir Arnaut, a za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je Dragan Mektić.

S obzirom na to da 24 održane sjednice ove komisije nisu duplo više od 16 održanih sjednica Zastupničkog doma PSBiH, ali uzimajući u obzir činjenicu da je parlamentarna komisija kojom predsjedava Arnaut održala više sjednica za sedam mjeseci nego što je to učinio Zastupnički dom PSBiH u periodu od dvije godine, Istinomjer će njegovu tvrdnju ocijeniti kao poluistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!