Neistina

Predstavnički dom nije usvojio 20 prijedloga zakona Damira Arnauta

Član Predsjedništva Naše stranke Damir Arnaut govorio je za N1 televiziju 28. novembra 2022. godine o formiranju vlasti u BiH, s naglaskom na broj delegata/kinja SNSD-a u Domu naroda državnog Parlamenta u prethodnom i budućem sazivu.

Screenshot: N1

Kako je Arnaut ustvrdio, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) odbio je čak 20 njegovih prijedloga zakona u prethodnom sazivu, i to zahvaljujući činjenici da je SNSD imao četiri delegata/kinje:

Ja sam imao doslovno 20 svojih zakona koji su u Predstavničkom domu u ove zadnje četiri godine prošli, smanjenje otpremnina, ukidanje raznih privilegija, prođu u Predstavničkom domu jer PDP i SDS glasaju za njih, dođu u Dom naroda, Dušanka Majkić kao taj odlučujući glas kaže “ne može, zaboravi, razguli”.

Damir Arnaut, 28.11.2022.

U protekle četiri godine Arnaut je bio zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH. Tokom ovog mandata samostalno je predložio devet zakonskih rješenja, dok je s drugim zastupnicima/ama imao još šest prijedloga zakona.

Od ukupno 15 prijedloga zakona u kojima je kao predlagač učestvovao Arnaut, njih devet usvojeno je u Predstavničkom domu PSBiH, što ne odgovara njegovoj tvrdnji da je “imao doslovno 20 svojih zakona koji su u Predstavničkom domu u ove zadnje četiri godine prošli”.

Nijedan od spomenutih devet prijedloga zakonskih rješenja koji su prošli Predstavnički dom nije dobio podršku Doma naroda, a njih šest oboreno je presudnim glasom SNSD-a, odnosno zahvaljujući činjenici da je SNSD imao četiri delegata/kinje iz Republike Srpske u ovom domu.

Radi se o sljedećim zakonima:

  1. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine (02-02-1-196/20, od 22.5.2020)
  2. Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine za borbu protiv COVID-19 pandemije (02-02-1-761/20, od 15.6.2020)
  3. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini (02-02-1-752/20, od 21.5.2020)
  4. Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama Bosne i Hercegovine uslijed COVID-19 pandemije (02-02-1-734/20, od 10.7.2020)
  5. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku, u skladu s članom 124. Poslovnika Doma naroda (01-02-1-1904/21, od 9.6.2022)
  6. Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine (02-02-1-1393/21, od 11.3.2022).

S obzirom na razlike u zvaničnim podacima na web stranici PSBiH i cifre koju je iznio, Istinomjer je kontaktirao Damira Arnauta molbom za pojašnjenje o kojih 20 prijedloga zakona se radi. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

Dobar dan. Ne engleskom se to zove figure of speech. Ponosan sam na svih 9 zakona, kako Vi kažete, (moja računica pokazuje više) koji su mi prošli u Predstavničkom domu, a pali u Domu naroda. Fokus je na neprohodnosti u DN zbog Dodikovog kontrolnog paketa, koju broj 9 nesporno dokazuje jednako kao da se radi o broju 20. Ako se i uhvatite semantike, onda insistiram da ovo tretirate kao moju izjavu i prenesete u cjelosti, bez intervencija.

Damir Arnaut, 29.11.2022.

Istinomjer je još 2019. godine u analizi “Šta čini razliku ukoliko stranka ima tri ili četiri delegata u Domu naroda PSBiH” detaljno pisao o činjenici da četiri delegata/kinje iz Republike Srpske, a koje bira Narodna skupština ovog entiteta, imaju mogućnost da kroz propisane procedure glasanjem “protiv” onemoguće donošenja bilo kakvih odluka u Domu naroda PSBiH.

Da je SNSD u sazivu Doma naroda 2018 – 2022. imao potpunu kontrolu nad donošenjem odluka, jasno je iz člana IV Ustava BiH koji, govoreći o načinu donošenja odluka u Domu naroda PSBiH, pored ostalog kaže:

Sve odluke u oba doma donose se većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju. Delegati i članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od tri dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta.

Ustav BiH

Tako, četiri delegata/kinje od ukupno pet koji/e dolaze iz RS čine više od dvije trećine delegata/kinja iz tog entiteta te, ukoliko glasaju protiv bilo kojeg prijedloga u Domu naroda PSBiH, takav prijedlog neće moći biti usvojen.

No, to nije slučaj ukoliko protiv glasaju tri delegata/kinje koji/e dolaze iz RS, jer oni/e već ne predstavljaju dvije trećine od ukupnog broja delegata/kinja iz tog entiteta, te u slučaju da postoji većina od najmanje osam glasova za donošenje odluke, tri delegata/kinje ne bi bila/e u mogućnosti da je blokiraju.

Budući da je Predstavnički dom PSBiH u proteklom mandatu, prema zvaničnim podacima ove institucije, usvojio devet od ukupno 15 zakonskih rješenja u kojima je kao predlagač učestvovao Damir Arnaut, njegovu tvrdnju da je “imao doslovno 20 svojih zakona koji su u Predstavničkom domu u ove zadnje četiri godine prošli” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!