Analize

Nastavak na realizaciji izbornog programa načelnika Općine Neum

Tokom prve polovine mandata načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića nastavljene su aktivnosti na realizaciji brojnih obećanja iz njegovog predizbornog programa za Lokalne izbore 2020. godine, a zabilježeno je i nekoliko novih u potpunosti ispunjenih obećanja. Tako su provođene aktivnosti na sanaciji i rekonstrukciji ulica, uređenju poslovne zone Dubrava, ali i na realizaciji pojedinih obećanja iz oblasti zdravstvene zaštite, poljoprivrede i podrške ugroženim kategorijama stanovništva s područja općine Neum.

Izvor: Općina Neum

Načelnik Općine Neum Dragan Jurković dao je 63 obećanja u kampanji uoči Lokalnih izbora 2020. godine, a od toga je tokom dvije godine mandata ispunjeno sedam, od kojih se mogu izdvojiti sljedeća: “Završetak uljare u poslovnoj zoni Dubrava”, “Zapošljavanje logopeda za predškolski i školski uzrast”, “Završetak spomen-obilježja Neum” i “Osnivanje gradskog informativnog portala”.

Nakon što su u prvoj godini zabilježene određene aktivnosti na realizaciji obećanja o otvaranju uljare u poslovnoj zoni Dubrava, ovo je obećanje u drugoj godini mandata ispunjeno. Pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u gospodarskoj zoni Dubrava u Moševićima kod Neuma svečano je otvoren 17. oktobra 2022. godine.

U sklopu Doma zdravlja Neum 1. jula 2022. godine počeo je s radom logopedski kabinet, koji je, kako je saopćeno iz Općine Neum, u potpunosti finansirala Općina.

Izgradnja spomen-obilježja Neum završena je početkom 2022. godine, dok je informativni internet-portal Neum.online, kako je saopćeno iz Općine, počeo s radom još 1. jula 2021. godine. Portal je, kako je navedeno, rezultat rada grupe mladih ljudi koji su uvidjeli potrebu za takvom vrstom medija u ovom gradu.

Među osam obećanja na kojima su provođene značajne aktivnosti na njihovoj realizaciji i koja su dobila ocjenu u progresu jesu i “Poboljšanje skrbi o najugroženijim kategorijama društva”, “Povećanje naknada za novorođenčad”, “Subvencioniranje rada Dječjeg vrtića ‘Neum’”, kao i “Poticanje razvoja biljne i animalne proizvodnje”.

Općina Neum u budžetu za 2021. godinu planirala je sredstva od 35.000 KM za jednokratnu socijalnu pomoć, dok je u budžetu za 2022. godinu taj iznos povećan na 50.000 KM.

Također, Općina Neum povećala je i sredstva koja izdvaja za porodilje, ali i nezaposlene porodilje. Krajem 2021, godine Općinsko vijeće Neum je na 8. redovnoj sjednici usvojilo Prijedlog odluke o novčanoj podršci porodiljama koje nisu u radnom odnosu i Odluku o povećanju jednokratne naknade za novorođenčad. Odlukom o novčanoj podršci porodiljama koje nisu u radnom odnosu definisano je da će sve nezaposlene majke s područja općine Neum imati pravo na finansijsku podršku ove lokalne zajednice šest mjeseci u iznosu 350 KM mjesečno. Također, usvojenom odlukom o povećanju jednokratne naknade za novorođenčad predviđeno je da će, umjesto dosadašnjeg iznosa od 600 KM, porodice dobivati 800 KM po novorođenom djetetu, a za svako četvrto i naredno dijete 1.200 KM. U budžetu Općine Neum za 2022. godinu, pod stavkom “Naknade za rodilje”, planirano je 15.000 KM, dok je pod stavkom “Naknada nezaposlenim rodiljama od Općine” planirano 70.000 KM.

Sanacija Dječjeg vrtića “Neum” počela je u julu 2022. godine, a kako se navodi u saopćenju Općine Neum, radovi su uključivali “sanaciju, odnosno zamjenu krovišta, otvora i postavljanje fasade”. Renovirani objekat započeo je s radom početkom septembra 2022. godine, a u sklopu vrtića prvi put u Neumu s radom su započele i jaslice. Nacrtom budžeta Općine Neum za 2021. godinu za Dječji vrtić “Neum” predviđeno je 172.000 KM, dok je prijedlogom istog budžeta za navedenu obrazovnu instituciju planirano 185.000 KM. Prijedlogom budžeta Općine Neum za 2022. godinu za Dječji vrtić “Neum” predviđena su sredstva od 220.000 KM, dok je za projekat “Sanacija zgrade Dječjeg vrtića” predviđeno 115.000 KM. S obzirom na to, obećanje o nastavku suradnje i subvencioniranju rada Dječjeg vrtića “Neum” dobilo je ocjenu u progresu.

Krajem septembra 2021. godine raspisan je Javni poziv za poljoprivredne proizvođače s područja općine Neum za podnošenje zahtjeva Općini Neum za ostvarivanje prava na poticanje razvoja biljne i animalne proizvodnje za 2021. godinu. Poziv se odnosi na one koji su upisani u Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG), odnosno Registar klijenata (RK), imaju prebivalište na području općine Neum te imaju poljoprivrednu proizvodnju na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U budžetu Općine Neum za 2021. godinu predviđeno je po 30.000 KM koje se odnose na podsticaje za razvoj biljne i animalne proizvodnje. U budžetu Općine za 2022. godinu za ove stavke planirano je po 40.000 KM.

Još 29 obećanja načelnika Jurkovića ocijenjena su kao započeta s obzirom na to da su zabilježene određene aktivnosti na njihovom ispunjavanju. Neka od njih su: “Povećanje transparentnosti”, “Pružanje pravne i savjetodavne pomoći braniteljima”, “Uređenje lokalnih cesta u zaleđu”, “Izgradnja nove zgrade Općine Neum”, “Rješavanje problema oborinskih voda”, “Uređenje Rimokatoličkog gradskog groblja” i druga.

U slučaju 19 obećanja iz predizbornog programa načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića nisu zabilježene aktivnosti koje bi dovele do njihovog ispunjavanja, a među njima se mogu izdvojiti: “Izgradnja nove zgrade za Dječji vrtić Neum”, “Donošenje Strategije upravljanja i uređenja javnih površina”, “Osnivanje Agrocentra Neum”, ali i “Preustroj svih općinskih službi”.

Ako se pogleda ukupni rezultat načelnika Jurkovića na polovini njegovog mandata, 24% datih obećanja ima veliku šansu da bude ispunjeno do kraja mandata, 46% obećanja je u kategoriji srednje vjerovatnoće, dok ih 30% ima nisku vjerovatnoću ispunjenja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!