Ispunjeno

Završetak uljare u poslovnoj zoni Dubrava

Opštine: Neum

Završetak uljare u poslovnoj zoni Dubrava s potrebnim strojevima i opremom.

Obrazloženje

Navedeno obećanje ispunjeno je u drugoj godini mandata.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine

Nakon što su u prvoj godini zabilježene određene aktivnosti na realizaciji ovog obećanja, u drugoj godini mandata obećanje je ispunjeno. Pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u gospodarskoj zoni Dubrava u Moševićima kod Neuma svečano je otvoren 17. oktobra 2022. godine.

Foto: HDZ BIH Neum
Foto: HDZ BIH Neum

U provedenom otvorenom postupku javne nabavke za nabavu i ugradnju uljare – mašine za preradu maslina u ulje Neum – za najpovoljnijeg ponuđača sredinom augusta 2021. godine izabran je dobavljač ADRIAPROMET d.o.o. Čapljina.

Na otvorenju uljare 17.10.2022. godine prisutnima se obratio načelnik Općine Neum Dragan Jurković koji je zahvalio na dolasku te istakao historijski značaj prve uljare u Neumu i olakšavajuću okolnost za sve maslinare iz ove općine.

 

Jurković je naglasio kako su maslinova ulja iz Neumskog zaleđa itekako kvalitetna i višestruko nagrađivana te da se nada kako će se maslinarstvo u ovom kraju i dalje širiti i razvijati. Načelnik je zahvalio svim partnerima i investitorima, na poseban način Vladi HNK-a, premijeru Hercegu i ministru Joviću, Federalnom ministarstvu finansija i ministrici Jelki Miličević, kao i prethodnoj vlasti u Općini Neum, koja je pokrenula ovaj projekt. Poželio je sretan rad svima u ovom pogonu te pozvao sve maslinare s područja ove lokalne zajednice da ovogodišnju preradu maslina obave u domaćoj uljari besplatno.

 

Za lokalni web portal proces proizvodnje objasnio je Božo Mustapić, agronom iz Općine Neum:

 

Proces prerade se odvija se na način da proizvođači maslina donose svoje plodove koje mi preuzmemo i vagamo. Posebnim strojem se čiste i peru, nakon čega slijedi mljevenje maslina, miješanje, te završna faza – odvajanje ulja iz tijesta maslina centrifugom. Stroj za preradu je kapaciteta 750 kg.
Božo Mustapić, 17.10.2022.
Iz Općine Neum poručeno je da svi maslinari od dana otvaranja mogu zakazati svoj termin za preradu maslina u uljari u Moševićima.

 

Cijeli projekt izgradnje zgrade uljare i nabavke stroja za preradu koštao je oko 1.300.000 KM. Projekt je potpomognut brojnim investitorima, kao što su Federalno ministarstvo poljoprivrede, Razvojna agencija SERDA, Vlada HNK-a, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK te Općina Neum.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!