Započeto

Povećanje transparentnosti

Opštine: Neum

Povećanje transparentnosti djelovanja Općine Neum i svih javnih poduzeća.

Obrazloženje

U toku prve dvije godine mandata vršene su aktivnosti na realizaciji navedenog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine

Na službenom kanalu Općine Neum na platformi YouTube od kraja aprila 2022. godine dostupne su sjednice Općinskog vijeća koje se uživo emituju.

Urađena je nova stranica Općine Neum koja sadrži informacije od početka 2021. godine, a sredinom iste godine pokrenut je zvanični  internet-portal Neum.online, što je bilo još jedno od obećanja načelnika Dragana Jurkovića. 

Prema rezultatima Lokalnog indexa otvorenosti koji u BiH realizuje U.G. “Zašto ne”, Općina Neum je u 2021. godini zadovoljavala 26.11% kriterija otvorenosti, dok je taj rezultat za 2022. godinu iznosio 30,93%.

Transparency International BiH (TI BiH) je, kako je navedeno u aprilu 2023. godine, je od Općine Neum zatražio podatke o načinu obračuna koncesione naknade, uplatama koncesionara i dugovima, ali opštinske vlasti za mjesec i po dana nisu dostavile odgovor. Kako se navodi u članku TI BiH, Općina Neum je dala koncesiju za naplatu parkinga preduzeću Bakus d.o.o. iako po mišljenju revizije za to nisu postojali uslovi, jer su ti poslovi bili u nadležnosti lokalnog komunalnog preduzeća, a za dodjelu Općina nije pribavila saglasnost kantonalnog ministarstva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!