Analize

Izborne teme u fokusu izjava bh. zvaničnika/ca i tokom protekle sedmice

Istinomjer je u protekloj sedmici zabilježio pet neistinitih i dvije istinite tvrdnje, po jedno ispunjeno i neispunjeno obećane i najavu, a kroz analize smo se osvrnuli na izborne nepravilnosti i problem femicida u BiH.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić istakao je da nametnute odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojima su izmijenjeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, ne predviđaju sankcije niti sprečavaju kontinuirano ponavljanje procedura. S obzirom na sadržaj amandmana kojima je visoki predstavnik nametnuo spomenute izmjene, odnosno na to da Schmidtove nametnute odluke ne predviđaju sankcije niti sprečavaju kontinuirano ponavljanje procedura, tvrdnje Nermina Nikšića ocijenjene su istinitim.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Ognjen Tadić komentirao je rezultate Općih izbora 2022, kao i odluku Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju glasova za određene nivoe. Tadić je u tom kontekstu tačno ustvrdio da se ponovni izbori održavaju samo na osnovu kandidatura s poništenih izbora, odnosno da “ne postoji mogućnost da bilo koja stranka ponudi novog kandidata”.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Alma Čolo uporedila je broj glasova koje su osvojili ona i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, pri tome implicirajući da je osvojila 6.000 glasova više od Konakovića. Ipak, razlika između njega i Čolo u trenutku pisanja analize iznosila je 1.856, a ne oko 6.000 glasova, zbog čega je Istinomjer njenu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, govoreći o Dejtonskom mirovnog sporazumu, iznijela je netačnu tvrdnju, koja se već ranije mogla čuti u javnosti, da je Hrvatska garant ovog sporazuma. Zovko je također ustvrdila da “u Predsjedništvu BiH Hrvati još uvijek nisu predstavljeni”, implicirajući da su članovi Predsjedništva predstavnici pojedinih konstitutivnih naroda, o čemu je Istinomjer pisao u više navrata. Opširnije čitajte u analizi “Zastupnica u Evropskom parlamentu neistinito o Dejtonskom mirovnom sporazumu i članu Predsjedništva BiH”.

I predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić iznio je jednu netačnu tvrdnju, o kojoj je Istinomjer u više navrata pisao. Naime, Karamatić je ustvrdio “da ne postoji država u kojoj stranci sjede u Ustavnom sudu”. Osim toga, istakao je i da se “prema popisu iz 2013. godine, oko 1,5% građana/ki BiH nije izjasnilo kao pripadnik/ca jednog od tri konstitutivna naroda”, ali uvidom u spomenuti popis evidentno je da je taj broj nešto veći. U vezi s tim, njegove tvrdnje ocijenjene su neistinitim, a analiza je dostupna na ovom linku.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ustvrdio je da kandidatkinja za predsjednika/icu Republike Srpske na ovogodišnjim izborima Jelena Trivić nije negirala BiH kao državu i veličala Dražu Mihailovića. Da ove tvrdnje nisu tačne, dokazuju i ranije analize Istinomjera u kojima smo pisali o izjavama Trivić u kontekstu Bosne i Hercegovine, kao i njeni ranije izrečeni stavovi u vezi s Dražom Mihailovićem, koje je ponovila u nekoliko navrata.

Član Saveza za bolju budućnost BiH i bivši ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić, govoreći o broju nevažećih glasačkih listića u Bosni i Hercegovini, iznio je netačan podatak o broju nevažećih glasačkih listića nakon održanih predsjedničkih izbora u Republici Francuskoj, ustvrdivši da je “bilo 700 hiljada nevažećih listića na 35,1 miliona glasača”. Opširnije čitajte u analizi “Broj nevažećih listića u Francuskoj iznosio je više od tri miliona”.

Tokom protekle sedmice osvrnuli smo se i na problem femicida u BiH u analizi “Neophodna izgradnja sistemskih rješenja i prepoznavanje femicida kao posebnog krivičnog djela”. Posljednji događaji u BiH, odnosno nedavno ubistvo žene, Edine Odobašić iz Bihaća, koje je izvršio njen suprug, doveli su do protesta građana/ki u nekoliko bh. gradova, a nekolicina političkih aktera obećala je intenzivirati rad i poduzeti aktivnosti kada je tema sprečavanja i inkriminiranja femicida u BiH u pitanju. Ostaje da se vidi da li će bosanskohercegovačke vlasti u mandatnom periodu koji je pred nama konačno imati sluha i senzibiliteta kako bi se pristupilo izgradnji sistemskih rješenja u vezi s ovim problemom.

U analizi za magazin Start “Izborne nepravilnosti u BiH: Preporuke OSCE-a/ODIHR-a mrtvo slovo na papiru” osvrnuli smo se na zanemarivanje preporuka međunarodnih institucija u pravcu poboljšanja tehničkog dijela izbornog procesa, koje se godinama navode u izvještajima kao prioritetne, a koje nisu provedene ni tokom ovog izbornog procesa, te su čitav proces pratile brojne nepravilnosti registrovane prije, tokom kampanje, ali i nakon samog glasanja.

Tokom protekle sedmice zabilježeno je neispunjeno obećanje gradonačelnika Mostara Marija Kordića s obzirom na to da do danas nije započela izgradnja olimpijskog bazena u ovom gradu, dok je ispunjenim ocijenjeno obećanje ministra saobraćaja, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona Anesa Osmanovića u vezi s izgradnjom polivalentnog sportskog igrališta u općini Odžak.

Istinomjer prati i najavu ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića da će projekt premještanja četverosjeda na Bjelašnici biti okončan do početka zimske sezone.

Kada je u pitanju rubrika “Nevjerovatno ali Istinomjer”, zabilježili smo izjavu generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i poslanika u Narodnoj skupštini ovog entiteta Vlade Đajića da evropske zemlje sputavaju Bosnu i Hercegovinu u njenom razvoju, ali da je uprkos tome, život u BiH bolji od “evropskih standarda”.

Ilustracija: Istinomjer

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!