Neispunjeno

Još uvijek nije počela izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je u intervjuu za televiziju N1, dan nakon svečanog dočeka Lane Pudar povodom osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u plivanju, govorio o infrastrukturnim projektima u Mostaru, s posebnim naglaskom na izgradnju olimpijskog bazena.

FOTO: F.Z./N1

Kako je Kordić tada naveo, početak izgradnje bazena očekuje se u narednih mjesec:

Bazen je sad top-tema, mi u Gradskoj upravi već smo napravili izvjesne radnje i očekujemo u sljedećih 15-20 dana, mjesec, stvarni početak izgradnje bazena.

Mario Kordić, 21.8.2022.

Problem nedostatka olimpijskog bazena u Mostaru aktuelizirao se u protekle dvije godine plivačkim uspjesima Lane Pudar, koja dolazi iz ovog grada. O ovoj temi Istinomjer je nedavno pisao u jednoj od analiza.

Nekoliko dana nakon što je Gradska uprava Mostara za Pudar u martu 2021. godine, kada je izborila plasman za Olimpijske igre u Tokiju, upriličila prijem, predstavljen je izgled budućeg olimpijskog bazena u Mostaru. Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo naglasio je da se radi o savremenom olimpijskom bazenu “kakvog nema u regiji”, te da je riječ o “investiciji od 12 miliona KM, a uz podršku svih nivoa vlasti, može biti realizovana u roku od godinu”.

Ipak, tek je krajem 2021. godine Gradska uprava Mostara učinila prvi korak ka izgradnji olimpijskog bazena u ovom gradu, kada je rebalansom budžeta Grada Mostara izdvojeno 120 hiljada KM za izradu projektne dokumentacije. Veći dio planiranih sredstava neophodnih za izgradnju bazena, osam miliona KM, našao se u budžetu Federacije BiH za 2022. godinu.

Gradonačelnik Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić s nadležnim u Upravi za izgradnju infrastrukturnih projekata obišli su 17. augusta 2022. godine prostor Južnog logora u Mostaru na kojem će se graditi olimpijski bazen. Kako su tada naveli iz Gradske uprave, početkom septembra 2022. godine planira se raspisivanje javnog oglasa za izvođača radova, uz očekivanja da se u oktobru krene s izvođenjem potrebnih radova na premještanju objekata obrazovnih ustanova na ovoj lokaciji.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić obišli su 25. augusta 2022. godine lokaciju na kojoj je planirana izgradnja olimpijskog bazena.

Kordić je tom prilikom izjavio kako je lokacija na kojoj će se graditi bazen nekada bila u vlasništvu vojske, a vremenom su u objekte na toj lokaciji uselile škole i udruge, koje će dobiti zamjenske prostore.

Napravili smo plan demoliranja cijelog lokaliteta i baš danas smo krenuli s radovima, kako bi mogli krenuti u sljedeću fazu, a to je početak same izgradnje bazena.

Mario Kordić, 25.8.2022.

Sedam dana kasnije, ekipa portala Bljesak.info posjetila je teren na kojem je ranije najavljen skori početak radova izgradnje olimpijskog bazena, ali lokalitet Južnog logora bio je, kako su izvijestili, potpuno prazan, bez građevinske opreme i mehanizacije.

FOTO: Bljesak.info

Nakon isteka roka od mjesec kojeg je Kordić spomenuo 25. augusta za “stvarni početak izgradnje bazena”, Istinomjer se obratio Gradskoj upravi Grada Mostara pitanjima o toku realizacije projekta izgradnje olimpijskog bazena, ali do dana objave teksta nismo dobili odgovor.

Televizija Nova BH obišla je lokaciju Južnog logora u Mostaru 16. oktobra, a iz objavljenog priloga evidentno je da radovi na izgradnji olimpijskog bazena još uvijek nisu započeli, odnosno da još uvijek nije okončano ni izmještanje osam objekata čije je rušenje neophodno za početak izgradnje bazena.

Damir Đedović, predsjednik Plivačkog kluba “Orka” Mostar, čija je Lana Pudar članica, tom prilikom izjavio je da su svi rokovi koje je ovaj klub dobio u internoj komunikaciji s nadležnim iz Gradske uprave probijeni.

Budući da izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru nije započela, kako je gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavio 25. augusta 2022. godine, “u sljedećih 15-20 dana, mjesec”, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!