Najave

Početak izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru u narednih mjesec dana?

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, u intervjuu za televiziju N1, dan nakon svečanog dočeka Lane Pudar povodom osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u plivanju, govorio je o infrastrukturnim projektima u Mostaru, s posebnim naglaskom na izgradnju olimpijskog bazena.

FOTO: F.Z./N1

Kako je Kordić naveo, početak izgradnje bazena očekuje se u narednih mjesec dana:

Bazen je sad top tema, mi u Gradskoj upravi smo napravili već izvjesne radnje i očekujemo u sljedećih 15-20 dana, mjesec, stvarni početak izgradnje bazena.

Mario Kordić, 21.8.2022.

Problem nedostatka olimpijskog bazena u Mostaru aktuelizirao se plivačkim uspjesima Lane Pudar, koja dolazi iz ovog grada, u protekle dvije godine. O ovoj temi Istinomjer je nedavno pisao u jednoj od analiza.

Nekoliko dana nakon što je Gradska uprava Mostara za Pudar u martu 2021. godine, kada je izborila plasman za Olimpijske Igre u Tokiju, upriličila prijem, predstavljen je izgled budućeg olimpijskog bazena u Mostaru. Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo naglasio je da se radi o savremenom olimpijskom bazenu “kakvog nema u regiji”, te da je riječ o “investiciji od 12 miliona KM, a uz podršku svih nivoa vlasti, može biti realizovana u roku od godinu”.

Ipak, tek je krajem 2021. godine Gradska uprava Mostara učinila prvi korak ka izgradnji olimpijskog bazena u ovom gradu, kada je rebalansom budžeta Grada Mostara izdvojeno 120 hiljada KM za izradu projektne dokumentacije. Veći dio planiranih sredstava neophodnih za igradnju bazena, osam miliona KM, našao se u budžetu Federacije BiH za 2022. godinu.

Gradonačelnik Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić zajedno sa nadležnim u Upravi za izgradnju infrastrukturnih projekata obišli su 17. augusta 2022. godine prostor Južnog logora u Mostaru na kojem će se graditi olimpijski bazen. Kako su tada naveli iz Gradske uprave, početkom septembra 2022. godine planira se raspisivanje javnog oglasa za izvođača radova, uz očekivanja da se u oktobru krene sa izvođenjem potrebnih radova na premještanju objekata obrazovnih ustanova na ovoj lokaciji.

U skladu s najavom gradonačelnika Mostara Maria Kordića, Isitnomjer će pratiti da li će izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru početi u narednih mjesec dana.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!