Istina

Ponovni izbori održavaju se samo na osnovu kandidatura s poništenih izbora

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Ognjen Tadić, gostujući u emisiji “Telering” na RTRS-u, komentirao je, između ostalog, rezultate Općih izbora 2022, kao i posljednje odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH). Tom prilikom iznio je istinitu tvrdnju u kontekstu eventualnog održavanja ponovnih izbora.

Screenshot: RTRS

U vezi s tim, Tadić je ustvrdio da bi održavanje ponovnih izbora bilo moguće samo na osnovu postojećih izbornih lista:

Ponovljeni izbori su mogući samo po propisima, kandidaturama koje su vrijedile u momentu kada su osnovni izbori raspisani. Ne postoji mogućnost da bilo koja stranka ponudi novog kandidata, ista je lista.

Ognjen Tadić, 19.10.2022.

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, CIK može poništiti izbore u izbornoj jedinici ili na nekom biračkom mjestu ako ustanovi da je za vrijeme glasanja ili brojanja glasačkih listića došlo do nepravilnosti koje mogu uticati na rezultate izbora.

Članom 14.1 Izbornog zakona BiH definisano je i da se ponovni izbori održavaju na osnovu istih kandidatskih listi koje su korištene na poništenim izborima:

Ponovni izbori provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Izborni zakon BiH

S obzirom na to da je Izbornim zakonom BiH definisano da se ponovni izbori provode na osnovnu izbornih listi koje su korištene na poništenim izborima, kako je i ustvrdio Ognjen Tadić, Istinomjer ovu njegovu tvrdnju ocjenjuje istinitom.

Podsjećamo, Istinomjer je nedavno tvrdnju Milorada Dodika da “poništenje izbora znači nove kandidature” ocijenio neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!