Neistina

Karamatić neistinito o stranim sudijama i popisu stanovništva

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić, gostujući u programu Radio-televizije Herceg-Bosne, govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, pri čemu je iznio neistinite tvrdnje o učešću stranih sudija u radu ustavnih sudova u svijetu, kao i rezultatu popisa stanovništva iz 2013. godine.

Screenshot: RTV HB

Komentirajući sastav Ustavnog suda BiH, Karamatić je ustvrdio “da ne postoji država u kojoj stranci sjede u Ustavnom sudu”:

U Ustavnom sudu tri stranca sjede. Mislim da ne postoji suverena država u kojoj stranci presuđuju šta je po Ustavu, a šta nije.

Mario Karamatić, 18.10.2022.

Podsjećamo, Istinomjer je ranije ocjenjivao slične tvrdnje lidera SNSD-a Milorada Dodika i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darka Banjca.

Ustavni sud BiH sačinjava devet sudija, od kojih šest biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu čine nedržavljani BiH, koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Anna Dziedzic, s Pravnog fakulteta Univerziteta u Hong Kongu i specijalistkinja za uporedno ustavno pravo, s posebnom ekspertizom o ustavnim implikacijama učešća stranih sudija u sudovima u ostrvskim državama Pacifika, u publikaciji “Strane sudije u ustavnim sudovima” iz 2018. godine navodi da “u preko 30 zemalja širom svijeta strane sudije djeluju u najvišim sudovima i odlučuju o ustavnim pitanjima”.

Mapa sa zemljama širom svijeta u kojima djeluju strane sudije dostupna je na ovom linku.

Kada su u pitanju evropske zemlje, radi se o Andori, Monaku, Lihtenštajnu, San Marinu, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Strane sudije prisutne su, između ostalog, i u Hong Kongu, Palau, Papua Novoj Gvineji, Solomonskim Ostrvima, Maršalovim Ostrvima, Sejšelima, Svazilandu, Lesotu, Bocvani, Namibiji, Gambiji, Vanuatu, Tuvalu, Fidžiju, Bahamima itd.

Karamatić se tokom emisije osvrnuo i na udio stanovnika/ca Bosne i Hercegovine koji/e se, prema popisu iz 2013. godine, nisu izjasnili/e kao pripadnici/e nijednog od tri konstitutivna naroda u BiH:

Po popisu iz 2013. oko 1,5% samo u BiH imamo ljudi koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda.

Mario Karamatić, 18.10.2022.

Prema popisu stanovništva, domaćinstva i stanova u BiH iz 2013. godine, 96.539 (2,73%) građana/ki Bosne i Hercegovine izjasnilo se kao ostali. S druge strane, 6.460 (0,18%) njih nije odgovorilo na ovo pitanje, dok se 27.055 (0,77%) građana/ki nije izjasnilo. Shodno tome, ukupno 3,68% građana/ki Bosne i Hercegovine nije se izjasnilo kao pripadnik/ca jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

Izvor: Popis stanovništva, domaćinstva i stanovu u BiH 2013.

S obzirom na navedeno, Istinomjer tvrdnje Marija Karamatića da “ne postoji suverena država u kojoj stranci presuđuju šta je po Ustavu” i da se “prema popisu iz 2013. godine oko 1.5% građana/ki BiH nije izjasnilo kao pripadnik/ca jednog od tri konstitutivna naroda” ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!