Najave

Četverosjed na Bjelašnici u funkciji do početka zimske sezone?

Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić gostovao je 17.10.2022. godine u jutarnjem programu na TVSA. Tom prilikom govorio je o aktuelnim projektima na Bjelašnici i projektu premještanja četverosjeda te je istakao kako će ovaj projekat biti realiziran do početka ove zimske sezone.

Fotografija: Vlada KS

Delić je kazao da se prvi put na sistematičan način radi na uređenju ski-staza na Bjelašnici te da je jedan od važnijih projekata premještanje četverosjeda:

Ono što je možda najvažnije jeste sada da se radi premještanju četverosjeda. Ja se nadam da će on biti u funkciji do početka ove sezone.

Adnan Delić, 17.10.2022.

Podsjećamo, izmještanje četverosjeda na Bjelašnici započeto je početkom augusta 2022. godine. Tom prilikom najavljeno je da će četverosjed biti u funkciji do predstojeće zimske sezone. Tada su ministar Delić, direktor KJP ZOI ’84 Jasmin Mehić i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali sporazum o izmještanju četverosjedne žičare na novu lokaciju.

U tadašnjem saopćenju Vlade također se navodi da je projekat Ministarstvu privrede KS predložila uprava preduzeća ZOI ‘84 nakon niza analiza i na osnovu elaborata kojim je utvrđeno da četverosjed, osim što nije funkcionalan više od pet sezona, stvara i velike troškove za njegovo održavanje.

Četverosjedna žičara je projekt u koji su uloženi milioni, ali zbog niza grešaka koje su napravljene prilikom izrade projekta i izbora lokacije, ona je bila nefunkcionalna od 2017. godine. Uložena su skoro četiri miliona u nju, a dodatno je stvarala materijalne i ljudske troškove, jer je održavanje na vremenskim uvjetima kakvi su na vrhu Bjelašnice bilo dodatna otežavajuća okolnost.

Adnan Delić, 1.8.2022.

Istinomjer će pratiti da li će četverosjed na Bjelašnici biti pušten u funkciju do početka ove zimske sezone, kako je najavio ministar privrede KS Adnan Delić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!