Ispunjeno

Završeno izmještanje četverosjeda na Bjelašnici

Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić gostovao je 17.10.2022. godine u jutarnjem programu na TVSA. Tom prilikom govorio je o aktuelnim projektima na Bjelašnici i projektu premještanja četverosjeda te je istakao kako će ovaj projekat biti realiziran do početka ove zimske sezone. Projekat izmještanja četverosjeda realiziran je u krajem decembra 2022. godine.

Izvor: Vlada KS

Delić je u oktobru kazao da se prvi put na sistematičan način radi na uređenju ski-staza na Bjelašnici te da je jedan od važnijih projekata premještanje četverosjeda:

Ono što je možda najvažnije jeste sada da se radi premještanju četverosjeda. Ja se nadam da će on biti u funkciji do početka ove sezone.

Adnan Delić, 17.10.2022.

Podsjećamo, izmještanje četverosjeda na Bjelašnici započeto je početkom augusta 2022. godine. Tom prilikom najavljeno je da će četverosjed biti u funkciji do predstojeće zimske sezone. Tada su ministar Delić, direktor KJP ZOI ‘84 Jasmin Mehić i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali sporazum o izmještanju četverosjedne žičare na novu lokaciju.

U tadašnjem saopćenju Vlade također se navodi da je projekat Ministarstvu privrede KS predložila uprava preduzeća ZOI ‘84 nakon niza analiza i na osnovu elaborata kojim je utvrđeno da četverosjed, osim što nije funkcionalan više od pet sezona, stvara i velike troškove za njegovo održavanje.

Četverosjedna žičara je projekt u koji su uloženi milioni, ali zbog niza grešaka koje su napravljene prilikom izrade projekta i izbora lokacije, ona je bila nefunkcionalna od 2017. godine. Uložena su skoro četiri miliona u nju, a dodatno je stvarala materijalne i ljudske troškove, jer je održavanje na vremenskim uvjetima kakvi su na vrhu Bjelašnice bilo dodatna otežavajuća okolnost.

Adnan Delić, 1.8.2022.

Gostujući u programu TVSA 19.12.2022. godine, direktor preduzeća ZOI ‘84 Jasmin Mehić ustvrdio je da je temperatura na Bjelašnici u blagom plusu i da još uvijek nisu ostvareni uslovi za otvaranje skijaške sezone.

Narednih 7 do 10 dana ne vidimo promjenu ka hladnijim danima. Nama u ovom momentu ne trebaju čak ni snježne padavine, samo nam treba nekih 5 do 7 dana minusnih temperatura, što u ovoj fazi ne vidimo na prognozama.

Jasmin Mehić, 19.12.2022.

Kada je riječ o četverosjedu, Mehić je izjavio da će on biti upotrebljiv ove sezone:

Četverosjed će biti upotrebljiv. U ovoj godini smo završili nekoliko kapitalnih projekata, a jedan od njih je sigurno četverosjed. Montirane su korpe, već danas je u testnom radu, u narednoj sedmici očekujemo tehnički prijem četverosjeda tako da bi trebao biti u potpunosti u funkciji.

Jasmin Mehić, 19.12.2022.

Ministar Delić obavijestio je javnost 26. decembra 2022. godine da je četverosjed “spreman dočekati prve skijaše”:

Četverosjed je konačno spreman dočekati prve skijaše Postavljeno je uže, kolijevke, traka za ukrcavanje skijaša, a žičara je trenutno na testnim vožnjama koje pokazuju da sve funkcioniše u najboljem redu. Ono što se čekalo pet godina, završeno je u rekordnih četiri mjeseca.

Adnan Delić. 26.12.2022.

S obzirom na to da je projekat izmještanja četverosjeda završen krajem decembra 2022. godine, Istinomjer obećanje ministra privrede KS Adnana Delića iz augusta 2022. ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!