Neistina

I Šulića “obavezuje” Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS

Gostujući u emisiji “Novi dan” N1 televizije poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Denis Šulić dotakao se, između ostalog i Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Govoreći tako u kontekstu NATO integracija Bone i Hercegovine, Šulić je ustvrdio da je to “pitanje oko kojeg nema konsenzusa u BiH”, ali i da je Deklaracija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske obvezujuća.

Nas obavezuje deklaracija u Narodnoj skupštini o vojnoj neutralnosti.

Denis Šulić, 06.12.2019.

Podsjećamo da je Istinomjer u više navrata tokom ove, ali i prošle godine pisao o ovoj temi. S tim u vezi, još jednom napominjemo da pomenuti dokument nema obavezujući karater, što je potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske odlučujući o vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda u vezi sa pomenutom Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti:

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo, jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS.

Ustavni sud Republike Srpske, 04.12.2017

Ovim Istinomjer izjavu Denisa Šulića u vezi obavezujućeg karaktera Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!