Neistina

I Prodanović o “obavezujućoj” rezoluciji o vojnoj neutralnosti

Govoreći o krizi u vezi imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član SNSD-a, Lazar Prodanović još je jedan u nizu visokih funkcionera ove političke partije koji se u tom kontekstu pozvao na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Tako je Prodanović na pitanje novinara “kako pomiriti stavove o NATO putu BiH” iznio mišljenje da je to “trenutno kao ključno pitanje podignuto od hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, te da se “prvi put od uspostavljanja mira u BiH i opštih izbora od 1996. godine imenovanje predsjedavajućeg uslovljava prethodnim zahtjevom”.

Mislim da je to pogrešan pristup. Ono što je obaveza svih u BiH je da poštuju Ustav i zakone BiH. Da mi, govorim za SNSD, imamo obavezujuću rezoluciju o vojnoj neutralnosti u BiH, koju bi predstavnici RS-a na osnovu ranije usvojene rezolucije trebali da poštuju.

Lazar Prodanović, 01.11.2019.

Kao što smo već naveli, o sličnim tvrdnjama u vezi obavezujućeg karaktera Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske Istinomjer je već imao priliku pisati.

Nakon najnovije izjave Lazara Prodanovića još jednom podsjećamo da Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti usvojena na 22. redovnoj sjednici Vlade RS nema obavezujući karakter, što je odlučujući o vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda u vezi sa navedenim dokumentom Ustavni sud RS u svojoj odluci i naveo:

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo, jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS.

Ustavni sud Republike Srpske, 04.12.2017

Ovim Istinomjer izjavu Lazara Prodanovića u vezi obavezujućeg karaktera Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!