Neistina

Hadžibajrić neistinito o zelenim površinama u Starom Gradu

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić gostovao je u emisiji “Sarajevska špica” na TVSA 25. marta 2021. godine, te je govorio i o zelenim površinama u općini koju predvodi.

Screenshot: TVSA

Na konstataciju novinarke da je izgradnjom podzemne garaže preko puta Vijećnice uništen mali park pored novoizgrađenog trga, Hadžibajrić je demantovao ove navode:

Garaža je urađena prema projektu, prema projektnoj dokumentaciji, urbanističkom projektu. Ono što je planirano od zelenila, to se nalazi. (…) Vi treba da znate da opština Stari Grad je toliko u zelenilu da je ona preko 65% u šumi i zelenilu. Prema tome, parkovi koji su bili na području Opštine Stari Grad nisu nijedan uništeni. (…) Prema tome, mi apsolutno nijednu zelenu površinu u poslijeratnom periodu nismo dotakli.

Ibrahim Hadžibajrić, 25. 3. 2021.

Radovi na izgradnji podzemne garaže preko puta Vijećnice u općini Stari Grad, s multifunkcionalnim popločanim trgom čija površina iznosi blizu 3.000 metara kvadratnih, okončani su 29. decembra 2019. godine, a trg i garaža su svečano otvoreni naredne godine, za Dan nezavisnosti BiH.

Foto: Klix

Za razliku od današnje situacije, fotografije snimljene na navedenoj lokaciji prije nekoliko godina jasno daju do znanja da je zelenila na ovom prostoru bilo mnogo više. Primjer je i slučaj iz 2014. godine, kada su članovi Instituta za razvoj mladih KULT, u partnerstvu sa USAID-om, uređivali tada još uvijek park sa drvećem.

Foto: KULT

Hadžibajrić je u svom izlaganju konstatovao i da je općina Stari Grad “preko 65% u šumi i zelenilu”. Iako je ovakve podatke teško utvrditi, u Kantonalnom planu zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo 2016.-2021, objavljenom u aprilu 2017. godine, navodi se da je najnepovoljniji odnos zelenih površina i broja stanovnika u KS-u upravo na području Starog Grada, te iznosi 0,78 m2 po stanovniku.

Izvor: Kantonalni plan zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo 2016.-2021

Inače, kako je navedeno u ovoj analizi, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se omogući minimalno 9 m2 zelene površine po stanovniku. Idealna površina, prema istoj organizaciji, bila bi 50 m2.

Kada se uzme u obzir ukupna površina općine Stari Grad od 57,07 km2, računica govori da je samo 0,05% općine prekriveno javnim zelenim površinama, što je ponovo jedan od najmanjih iznosa od svih općina u kantonu.

U općini Stari Grad je stanje po pitanju zelenih površina daleko od idealnog, a kako se vidi iz priloženih fotografija, i jedan od rijetkih parkova u ovoj općini je pretvoren u betonsku površinu. Iz tog razloga, tvrdnje Ibrahima Hadžibajrića, da “parkovi koji su bili na području opštine Stari Grad nisu nijedan uništeni” i da iz općine “apsolutno nijednu zelenu površinu u poslijeratnom periodu nisu dotakli”, Istinomjer ocjenjuje neistinitima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!