Izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice

Prva javna podzemna garaža u Starom Gradu, preko puta Vijećnice odavno je trebala biti završena. Prvobitno se Općina opredijelila za realizaciju ovog projekata kroz model javno privatnog partnerstva, za što je postupak dosta složen, ali sada je došlo je do promjene plana. Nakon uspiješno okončanih pregovora za kreditno zaduženje kod Saudijskog fonda za razvoj, šanse za bržu realizaciju ovog kapitalnog projekata Općine Stari Grad su se povećale.

Naime, Općini Stari Grad Sarajevo odobren je kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 30 miliona saudijskih riala (oko 13,4 miliona KM) za realizaciju četiri velika projekta, od kojih je jedan i podzemna garaža preko puta Vijećnice.

Konačno smo našli rješenje za izgradnju podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića i ona će se finansirati 100 posto sredstvima kredita. Zbog ovog projekta smo nažalost izgubili pune dvije godine, odnosno zbog obaranja tendera što je trajalo tokom čitave prošle godine i dogovora oko javno-privatnog partnerstva što traje čitavu ovu godinu.

(Ibrahim Hadžibajrić, 18.10.2017.)

Ideja podzemne garaže, čiji je nadzemni dio zamišljen kao trg i dječije igralište, površine 3.500 kvadratnih metara s dvije etaže, te 155 parking mjesta, predstavljena je još 2013. godine.

U augustu 2016. godine, bilo je najavljeno da će izgradnja garaže početi po okončanju postupka javne nabavke. Međutim, javni poziv ponovo je poništen. Općina Stari Grad je prethodno provela proces izbora najpovoljnijeg izvođača, i to dva puta, a Ured za žalbe ga je i po treći put poništio, te vratio na ponovni postupak, zbog čega je Općinsko vijeće stavilo van snage Odluku o realizaciji ovog kapitalnog projekta.

S obzirom na postojeća zakonska rješenja, ovaj postupak se može odvijati u nedogled, a konačno rješenje nije izvjesno. Iz tog razloga pokušat će se naći druga rješenja kako projekat provesti do kraja, a koja bi mu dala punu ekonomsku opravdanost i maksimalno slijedila interese Općine Stari Grad. 

(Općina Stari Grad, 30.11.2016.)

Nakon toga Općina se “opredijelila” da projekat realizuje kroz javno privatno partnerstvo, ali nakon odobrenog kredita javno-privatno partnerstvo više nije opcija. Garaža će dakle u potpunosti biti uknjižena na općinu, kojoj će pripadati i svi prihodi od korištenja iste.

Izbor izvođača radova morat će potvrditi samo Saudijski fond za razvoj prema svojim procedurama, tako da ne bi trebalo biti smetnji od drugih federalnih ili državnih institucija. U najboljem slučaju, izgradnja garaže, ali i drugih projekata počet će na proljeće naredne godine, i to istovremeno. Mi procjenjujemo da će garaža ostvarivati dobit oko 60.000 KM mjesečno, dok će rata ovog kredita iznositi oko 53 – 54.000 KM. To znači da ćemo prihodom od garaže isplaćivati sva četiri projekta.

(Ibrahim Hadžibajrić, 18.10.2017.)

Iz Ureda za odnose s javnošću Općine Stari Grad Sarajevo, početkom ove godine, za Istinomjer je potvrđeno da se intezivno radi na realizaciji ovog kapitalnog projekta.

Nakon uspješno okončanih pregovora za kreditno zaduženje kod Saudijskog fonda za razvoj, a u cilju osiguranja sredstava za realizaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo, uslijedio je postupak zaključivanja radi potpisivanja Sporazuma. Po potpisivanju Sporazuma o kreditnom zaduženju uslijedit će postupak ratifikacije istog, na višim nivoima vlasti.

U međuvremenu Općina Stari Grad Sarajevo, po uputama datim od strane Saudijskog fonda, izvršila je reviziju projektno-tehničke dokumentacije za sva četiri kapitalna projekta, te slijedi procedura odabira pojedinačnih konsultanata za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo. Kao što je prethodno najavljeno, nabavka će se vršiti po procedurama Saudijskog fonda.

(Općina Stari Grad, Služba za odnose s javnošću i informacioni sistem, 19.01.2018.)

Iz općine su nam takođe kazali da se o ovom pitanju provede i određene konsultacije, a kako bi se izbjegle eventualne proceduralne greške prilikom izbora izvođača radova, koje bi mogle rezultirati prolongiranjem početka radova, obzirom da Saudijski fond za razvoj prethodno treba potvrditi izbor izvođača radova.

Govoreći o kapitalnim projektima, glasnogovornica općine Stari Grad, Almedina Porča izjavila je da su četiri velika projekta, uključujući i podzemnu garažu preko puta Vijećnice ušli u “novu fazu”.

Mi smo najavili već, na jesen, da ćemo četiri velika kapitalna projekta, ne početi, nego znati ko su izvodžači radova. Zaista, četiri velika projekta, koji su od velikog značaja ne samo za Stari Grad nego i za cijelo Sarajevo. Podzemna garaža, nadogradnja i nadziđivanje Doma zdravlja, zatim izgradnja sportske dvorane za O.Š. Edhem Mulabdić i utopljavanje zgrade, to su projekti koje će kreditirati Saudijski fond. Ušli smo u jednu novu fazu. Naime, na jesen ćemo znati ko su izvodžači radova.

(Almedina Porča, glasnogovornica općine Stari Grad, 03.07.2018.)

Istinomjer će i dalje pratiti realizacija ovog kapitalnog projekta, čija je vrijednost blizu  6 miliona KM. Za sada načelnik Ibrahim Hadžibajrić od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...


Radovi na izgradnji vrtića u Aleksandrovcu teku planiranom dinamikom

Krajem augusta 2018. godine načelnik Opštine Laktaši, Ranko Karapetrović naveo je da je lokalna zajednica na čijem je čelu aplicirala kod Vlade Republike Srpske da izdvoji novac za izgradnju vrtića u...