Izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice

Prva javna podzemna garaža u Starom Gradu, preko puta Vijećnice odavno je trebala biti završena. Prvobitno se općina opredijelila za realizaciju ovog projekta kroz model javno privatnog partnerstva, za što je postupak dosta složen, ali je došlo do promjene plana pa će se tako izgradnja finansirati iz Saudijskog fonda za razvoj.

Ideja podzemne garaže, čiji je nadzemni dio zamišljen kao trg i dječije igralište, površine 3.500 kvadratnih metara s dvije etaže, te 155 parking mjesta, predstavljena je još 2013. godine, ali razna uslovljavanja dovela su do toga da se na realizaciju ovog projekta čeka već godinama.

Još u augustu 2016. godine, bilo je najavljeno da će izgradnja garaže početi po okončanju postupka javne nabavke, međutim, javni poziv je poništen. Općina Stari Grad je prethodno provela proces izbora najpovoljnijeg izvođača, i to dva puta, a Ured za žalbe ga je i po treći put poništio, te vratio na ponovni postupak, zbog čega je Općinsko vijeće stavilo van snage Odluku o realizaciji ovog kapitalnog projekta.

S obzirom na postojeća zakonska rješenja, ovaj postupak se može odvijati u nedogled, a konačno rješenje nije izvjesno. Iz tog razloga pokušat će se naći druga rješenja kako projekat provesti do kraja, a koja bi mu dala punu ekonomsku opravdanost i maksimalno slijedila interese Općine Stari Grad. 

Općina Stari Grad, 30.11.2016.

Nakon toga općina se “opredijelila” da projekat realizuje kroz javno privatno partnerstvo, ali nakon odobrenog kredita javno-privatno partnerstvo više nije bilo opcija. Ovo znači da će garaža u potpunosti biti uknjižena na općinu, kojoj će pripadati i svi prihodi od korištenja iste.

U 2018. godini potvrđeno je u nekoliko navrata da se intenzivno radi na realizaciji ovog kapitalnog projekta. Govoreći o kapitalnim projektima, glasnogovornica Općine Stari Grad, Almedina Porča izjavila je da su četiri velika projekta, uključujući i podzemnu garažu preko puta Vijećnice ušli u “novu fazu”.

Mi smo najavili već, na jesen, da ćemo četiri velika kapitalna projekta, ne početi, nego znati ko su izvođači radova. Zaista, četiri velika projekta, koji su od velikog značaja ne samo za Stari Grad nego i za cijelo Sarajevo. Podzemna garaža, nadogradnja i nadziđivanje Doma zdravlja, zatim izgradnja sportske dvorane za O.Š. Edhem Mulabdić i utopljavanje zgrade, to su projekti koje će kreditirati Saudijski fond. Ušli smo u jednu novu fazu. Naime, na jesen ćemo znati ko su izvođači radova.

Almedina Porča, glasnogovornica općine Stari Grad, 03.07.2018.

Nastavak aktivnosti na ispunjavanju obećanja, ozvaničen je potpisivanjem ugovora sa izvođačima radova, koji su načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović potpisali 20.02.2019. godine. Tada su naglasili da će radovi početi u martu, a rok izvođenja radova je pet, odnosno šest mjeseci.

Sa ova četiri projekta općina Stari Grad postat će najveće gradilište u Kantonu Sarajevo. Ovo su projekti koji su konkretni i opipljivi i to ćete i vidjeti u narednih nekoliko mjeseci – za razliku od nekih drugih gdje se samo priča, a ništa se ne radi.

Ibrahim Hadžibajrić, 20.02.2019.

Istinomjer će pratiti realizaciju ovog kapitalnog projekta, odnosno izgradnju podzemne garaže preko puta Vijećnice, u skladu da datim rokovima izvođenja radova. Za sada načelnik Ibrahim Hadžibajrić od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Usmjerena sredstva za obnovu Saborne crkve i crkve Sv. Luke Evanđeliste

Tokom posjete ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damira Filipovića Vrhbosanskom...

Od naredne godine novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj?

Ministrica finansija Republike Srpske, Zora Vidović najavila je da će naredne godine biti uspostavljen novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj. U okviru panela “Digitalizacija poreskog...Specifične kvote za BiH za sada samo za jednu kategoriju proizvoda od čelika

Po završetku sastanka koji se, po pitanju uvođenja privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku uniju, polovinom septembra 2018. godine vodio između...