Analize

Godina dana Vlade RS: Započela realizacija obećanja koja se tiču poljoprivrede

Tokom prve godine mandata Vlade Republike Srpske zabilježene su aktivnosti na ispunjavanju svih obećanja koja se tiču poljoprivrede.

Ilustracija: Freepik

U budžetu za 2022. godinu, subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela iznosile su 75 miliona KM, dok su budžetom za 2023. godine one povećane na 180 miliona KM, što je zadržano u budžetu za 2024. godinu. Zbog toga je obećanje o povećanju agrarnog budžeta ocijenjeno započetim.

Od 113 datih obećanja, njih 14 tiču se poljoprivrede. Stranka Ujedinjena Srpska dala je najviše obećanja iz te oblasti, njih 11, a značajnije aktivnosti provođene su na onom koje se tiče edukacije poljoprivrednika o savremenim tehnikama rada, te je njegovo ispunjenje ocijenjeno kao u progresu.

Edukacije su održane na teme stočarske proizvodnje, organske proizvodnje, proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, proizvodnje krompira, proizvodnje povrća u plastenicima, pčelarstva, korištenja najsavremenijih agrometeoroloških stanica i drugim agrarnim temama. Tokom 2023. godine edukacije su održane u Berkovićima, Obudovcu, Tesliću, Modriči , Rogatici, Doboju, Trebinju, Gradišci, Doboju, Laktašima, Srpcu, Manjači, Derventi, Stanarima, Trebinju, Palama i Prijedoru,

Aktivnosti na ispunjenju ostalih 13 obećanja ocijenjene su započetim.

Jedna od mjera razvoja stočarstva bili su podsticaji u iznosu 88.400 KM Veterinarsko-stočarskom centru kao glavnom nosiocu uzgojno-selekcijskog rada u okviru stočarske proizvodnje u RS.

Agencija za agrarna plaćanja RS tokom 2023. godine isplaćivala je sredstva po raznim osnovama, te su dodijeljena sredstva za opremu na farmama, objekte u stočarskoj proizvodnji, te nabavku osnovnog stada. Izdvojena su i sredstva za sanaciju štete i sprovođenja mjera suzbijanja i iskorjenjivanja afričke kuge svinja.

Na pitanje Istinomjera da li je u 2023. godini Vlada RS poduzimala aktivnosti na izgradnji hladnjača za voće, odgovoreno je da će investicije za hladnjače ukupno iznositi 1,9 miliona KM, od čega će 300.000 KM biti izdvojeno za nabavku opreme na manjim gazdinstvima, a 1,6 miliona KM za investicije u prehrambenoj industriji, što uključuje izgradnju hladnjača i opreme za hladnjače.

U prvoj godini mandata Vlade RS s ovog nivoa vlasti podržano je dodjeljivanje plastenika i staklenika u lokalnim zajednicama. Zabilježene su aktivnosti i u razvoju ribolovne infrastrukture, unapređenju sistema navodnjavanja te su putem Investiciono-razvojne banke Republike Srpske davani krediti za poljoprivrednike za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, plaćanje poreskih obaveza i refinansiranje uz period otplate od 12 mjeseci i grejs-period u trajanju od 36 mjeseci.

Provedena je dodjela podsticaja za nabavku poljoprivredne mehanizacije, investicije u stočarsku i biljnu proizvodnju, za preradu poljoprivrednih proizvoda te za adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta.

Eko proizvodnja u ovom entitetu promovisana je kroz isplatu premija za organsku proizvodnju, kroz rezervaciju kreditnih sredstava za kapitalne investicije u ovoj oblasti, kao i organizaciju manifestacija Dani organske proizvodnje Srpske i Organik fest Srpske.

Pored 11 datih obećanja Ujedinjene Srpske, dva su dali čelnici SNSD-a te jedno NPS.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!