Započeto

Unaprjeđenje sistema navodnjavanja

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na unaprjeđenje sistema navodnjavanja.

“Problem u ruralnim sredinama je nedostatak vode i nerazvijeni sistemi navodnjavanja, što u sve češćim i većim sušnim periodima ugrožava poljoprivrednu proizvodnju. Zbog toga je neophodan razvoj osnovne infrastrukture u ruralnim područjima jer je nedopustivo da se na svega nekoliko kilometara od gradskih centara stanovništvo suočava sa nedostatkom i čestim nestašicama vode naročito u toku ljetnjih perioda kada im je voda ključna.”

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Vlada Republike Srpske usvojila je na svojoj 7. sjednici održanoj 9.2.2023. godine usvojila Prijedlog programa javnih investicija Republike Srpske za period 2023-2025. godina.

Prijedlogom su, pored ostalog, u naredne tri godine planirana i ulaganja u projekte iz oblasti poljoprivrede. 

Finansijski najzahtjevniji je Projekat otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede za koji se do 2025. godine planirana uložiti 58,6 miliona KM. Nastavlja se i ulaganje po Projektu poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća koji će u naredne tri godine biti finansiran sa 9,9 miliona KM.

Vlada RS, 9.2.2023. 

Kako je krajem februara 2023. godine objavljeno na sajtu Agroklub, uz pomoć projekta kojeg finansira EU, deset poljoprivrednica sa područja Opštine Bratunac dobile su kompletne sisteme za navodnjavanje maline i plastenika. 

Riječ je o projektu “Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja vazduha i zemljišta”, koje je realiziralo Udruženje žena “Priroda” uz podršku Green Works Mreže i finansiranje EU, a implementiraju ga CRP, CERD i Mreža za ruralni razvoj BiH.

Radi se o sistemima za navodnjavanje zemljišta, a koji su nabavljeni za po jedan dunum maline ili plastenik, što podrazumjeva žice za naslon, bačve za vodu 1000 l, alkaten crijevo, kapajuće crijevo, slavine, filtere, poluspojnice. 

Ovakvi projekti u Bratuncu, dodaje se, realiziraju se svake godine, pri čemu je ova lokalna zajednica prije četiri godine u sisteme za navodnjavanja uložila 9,2 miliona maraka, na području koje obuhvata 26 sela, koja imaju plantaže maline i kupine, kao i drugih kultura.

Sistem je  spojen na gradski vodovod, koji se napaja iz rijeke Drine, tako da i u vrijeme najveće suše ima dovoljno vode za natapanje zasađenih kultura. Korisnici utrošeni vodu plaćaju Komunalnom preduzeću “Rad”.

Da su Republici Srpskoj u toku pregovori sa međunarodnim kreditorima kako bi se omogućio obimniji sistem navodnjavanja, nakon svečanosti u Banjaluci povodom obilježavanja Svjetskog dana voda i Svjetskog meteorološkog dana potvrdio je pomoćnik za resor vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Milan Gavrić.

Gavrić je tom prilikom i istakao da resorno ministarstvo aktivno radi na sistemu navodnjavanja i širenju mreže, s ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Radimo na budućim projektima navodnjavanja. Takođe, u pripremi je puštanje u rad agrometeoroloških stanica kojima će putem aplikacija poljoprivrednici imati tačne informacije o sedmodnevnom prognozama, o tretmanima i kada ih mogu realizovati.

Milan Gavrić, 23.3.2023. 

Na skupu je i zaključeno da je neophodno pratiti i analizirati prilike s ciljem prikupljanja kvalitetnijih informacija, budući da su klimatske promjene neizbježne, a iz godine u godinu sve izraženije ekstremne vremenske nepogode.

U vezi s tim, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić naglasio je da ova visokoobrazovna ustanova radi na razvijanju klimatskih modela i istraživanja, dok je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević podsjetio da je prošla godina bila najtoplija, zbog čega je potrebno povećati broj mjernih tačaka, 

Na više od 60 tačaka za posmatranje vodostaja imamo digitalne instrumente sa kojih svakih 30 minuta dobijamo podatke u realnom vremenu.

Darko Borojević, 23.3.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!