Započeto

Izgradnja plastenika i staklenika

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na izgradnju plastenika i staklenika:

“Pokrenuti akciju izgradnje plastenika. Primjera radi, 30.000 plastenika obezbjeđuje 10.000 radnih mjesta, 10.000 porodica koje mogu i da žive od svog rada. Uplaćivače doprinose po posebnom protokolu. Strateški podržati podizanje plastenika i staklenika uz stvaranje klastera proizvođača radi zajedničkog nastupa na domaćem tržištu i u izvozu.”

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Članom 27. Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu predviđeno je da pravo na premiju za plasteničku proizvodnju rasada povrća proizvedenog u kontejnerima i čašicama od hibridnog sjemena – F1 generacije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja su upisana u Registar proizvođača sjemena i sadnog materijala i čija se proizvodnja prati na osnovu propisa koji regulišu oblast proizvodnje, dorade i prometa sjemena i sadnog materijala.

Kako je krajem februara 2023. godine objavljeno na sajtu Agroklub, uz pomoć projekta kojeg finansira EU, deset poljoprivrednica sa područja Opštine Bratunac dobile su kompletne sisteme za navodnjavanje maline i plastenika. 

Riječ je o projektu “Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja vazduha i zemljišta”, koje je realiziralo Udruženje žena “Priroda” uz podršku Green Works Mreže i finansiranje EU, a implementiraju ga CRP, CERD i Mreža za ruralni razvoj BiH.

Radi se o sistemima za navodnjavanje zemljišta, a koji su nabavljeni za po jedan dunum maline ili plastenik, što podrazumjeva žice za naslon, bačve za vodu 1000 l, alkaten crijevo, kapajuće crijevo, slavine, filtere, poluspojnice. 

Ovakvi projekti u Bratuncu, dodaje se, realiziraju se svake godine, pri čemu je ova lokalna zajednica prije četiri godine u sisteme za navodnjavanja uložila 9,2 miliona maraka, na području koje obuhvata 26 sela, koja imaju plantaže maline i kupine, kao i drugih kultura.

Sistem je  spojen na gradski vodovod, koji se napaja iz rijeke Drine, tako da i u vrijeme najveće suše ima dovoljno vode za natapanje zasađenih kultura. Korisnici utrošeni vodu plaćaju Komunalnom preduzeću “Rad”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!