Započeto

Izgradnja plastenika i staklenika

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na izgradnju plastenika i staklenika:

“Pokrenuti akciju izgradnje plastenika. Primjera radi, 30.000 plastenika obezbjeđuje 10.000 radnih mjesta, 10.000 porodica koje mogu i da žive od svog rada. Uplaćivače doprinose po posebnom protokolu. Strateški podržati podizanje plastenika i staklenika uz stvaranje klastera proizvođača radi zajedničkog nastupa na domaćem tržištu i u izvozu.”

Obrazloženje

U prvih 100 dana mandata Vlada RS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Članom 27. Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu objavljenog 2.2.2023. godine, predviđeno je da pravo na premiju za plasteničku proizvodnju rasada povrća proizvedenog u kontejnerima i čašicama od hibridnog sjemena imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja su upisana u Registar proizvođača sjemena i sadnog materijala. 

Kako je krajem februara 2023. godine objavljeno na sajtu Agroklub, deset poljoprivrednica sa područja Opštine Bratunac dobile su sisteme za navodnjavanje maline i plastenika, a početkom marta 2023. godine, organizacija Muslim Aid Association pokrenula je doniranje 240 plastenika, pored ostalih, i na područjima lokalnih zajednica Sokolac, Prnjavor, Jezero i Šipovo.

U Republici Srpskoj je 10.3.2023. godine objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih poticaja za kapitalne investicije u 2023. godini, pri čemu su i dijeljena  poticajna sredstva za investicije za izgradnju plastenika i nabavku opreme za plasteničku proizvodnju

Na području opštine Pale u aprilu 2023. godine realizovan je projekat u okviru kojeg su pozvana nezaposlena lica u opštinama Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo, Istočni Stari Grad, Sokolac, Han Pijesak, Vlasenica i Rogatica da se prijave za pohađanje besplatnih obuka za poslove pčelara i plasteničkog proizvođača, u opštini Stanari 18.4.2023. godine, održana je jednodnevna obuka za proizvođače povrća u plastenicima, a polovinom septembra 2023. godine obaviješteni su poljoprivredni proizvođači Opštine Istočno Novo Sarajevo da se prijave u Opštinu radi buduće realizacije projekta u okviru kojeg će dodjeljivati plastenici površine od 50m² i 100m², sa sistemom za navodnjavanje.

Agencija za agrarna plaćanja RS objavila je Spisak korisnika koji ispunjavaju uslove za rezervaciju sredstava za kapitalne investicije za 2023. godinu, pri čemu su uslove za izgradnju plastenika i nabavku opreme za plasteničku proizvodnju ispunila 122 korisnika. 

Na pitanje Istinomjera koje aktivnosti je tokom 2023. godine Vlada RS provodila po pitanju pokretanja akcija izgradnje plastenika, iz Vlade su naveli da će investicije za plasteničku proizvodnju ove godine iznositi 235.000,00 KM, te da je pravo na podsticaj iz agrarnog budžeta za ovu mjeru ostvarilo 108 proizvođača.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!