Započeto

Mjere razvoja stočarstva

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na donošenje mjera za razvoj stočarstva:

“Stočarima moramo pomoći povoljnim višegodišnjim kreditima za izgradnju potrebnih objekata i kupovinu kvalitetne opreme. Podsticajima i zakonskim rješenjima dati stočarima prednost u zakupu poljoprivrednog zemljišta potrebnog za hranu za stoku. Neophodna je kontinuirana edukacija i pomoć svih instituta i kontrolnih organa u stvaranju zdravog i kvalitetnog mesa za stanovnike Republike Srpske.”

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

U Berkovićima je 24.1.2023. godine održana prva obuka za proizvođače stočarske organske proizvodnje, koja je planirana u nizu od 4 obuke za drugu godinu konverzije pri čemu su, pored ostalog, proizvođači su dobili detaljna uputstva za pribavljanje potrebne dokumentacije za prijavu organske proizvodnje u tekućoj godini kao i uputstva za korake potrebne u proizvodnji. 

Istoga dana, u prostorijama Doma kulture u Obudovcu, održana jednodnevna obuka za uzgajivače svinja regije Doboj. Kao i prethodnu, i ovu obuku je organizovao Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Doboj u saradnji sa Opštinskom upravom Šamac i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača „Posavina“.

Krajem januara u Tesliću je održano predavanje za poljoprivredne proizvđače sa područja te opštine, a organizatori obuke bili su Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Doboj,  Opština Teslić i UPP „Poljotes“ Teslić.

Tokom predavanja, prezentovane su teme koje su se odnosila na zakonske propise u oblasti stočarstva, Pomoćnu matičnu evidenciju i Značaj zadrugarstva  u razvoju poljoprivrede i ruralnih sredina.

Niz predavanja i edukacija za poljoprivrednike održano je i tokom februara 2023. godine.

Tako je u Modriči 9.2.2023. godine završena Zimska škola za proizvođače mlijeka regije Doboj koju su organizovali Minstarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Doboj, UPP “ Modrička polja“  i Opština Modriča.

Na zvaničnoj stranici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske 31.3.2023. godine objavljen je poziv za dodjelu kredita u iznosu od 10.000 do 5.000.000 KM pravnim licima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom i preradom u poljoprivredi ili ribarstvu.

Kako je pored ostalog u pozivu precizirano, namjena kreditnog programa je nabavka osnovnih i obrtnih sredstava, plaćanje poreskih obaveza i refinansiranje uz period otplate od 12 mjeseci i grejs period u trajanju od 36 mjeseci.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!