Započeto

Promocija “eko proizvodnje”

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na promociju “eko proizvodnje”:

“Kada je riječ o zdravlju stanovnika, u svijetu, a sve više i kod nas potrošači teže organskim i domaćim proizvodima. Budući da su procedure za organsku proizvodnju komplikovanije, ono što bi za naše poljoprivrednike bilo pristupačnije jeste tzv. eko proizvodnja. Riječ je o proizvodima koji nemaju sertifikat organskih ali su domaći, netretirani proizvodi koji bi mogli postati svojevrstan brend Republike. Naime, Republika Srpska posjeduje brojne prednosti za ovakav vid proizvodnje, počevši od čišćeg vazduha, vode, nezagađenog zemljišta i generalno zdravije životne sredine u odnosu na druge razvijenije zemlje iz kojih mi uvozimo organske proizvode. Masovnija proizvodnja organskih, kao i eko proizvoda bi doprinijela zdravijoj ishrani stanovništva, prvenstveno djece, i stvaranju zdravijih navika što bi se u konačnici odrazilo i na zdravlje stanovništva.”

Obrazloženje

U prvih 100 dana mandata Vlada RS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Kako je nakon 13. sjednice Vlade RS održane 23.3.2023. godine javnost obaviještena, u cilju podsticanja tekuće proizvodnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pored ostalog je obezbijedilo dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 600 KM po hektaru i 500 KM po uslovnom grlu. 

Agencija za agrarna plaćanja RS objavila je Spisak korisnika koji ispunjavaju uslove za rezervaciju sredstava za kapitalne investicije za 2023. godinu, u koviru kojeg je objavljena Lista od četiri korisnika koji ispunjavaju uslove za rezervaciju podsticajnih sredstava za investicije u organskoj proizvodnji u 2023. godini. 

Dan organske proizvodnje RS obilježen je 21.7.2023. godine u Ljubinju, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Privredne komore RS “Organik fest Republike Srpske” održan je u Banja Luci 30.9.2023. godine, a na njemu je učešće uzelo više od 20 izlagača organske hrane iz BiH. 

Tom prilikom resorni ministar Savo Minić izjavio je da je sve veća potražnja za zdravom hranom, te da se organska proizvodnja vrši na 4.500 hektara, a predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je da broj organskih proizvođača sa sertifikatom raste iz godine u godinu, te da u RS trenutno postoji 96 organskih proizvođača sa sertifikatom. 

Vlada RS 23.11.2023. godine utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama i uputila ga u skupštinsku proceduru, a očekivani rezultat predloženih izmjena i dopuna je, rečeno je, osnivanje i promovisanje novih zadruga kao što su ženske zadruge ili poljoprivredne zadruge organskih proizvođača.

Na pitanje da li je Vlada RS tokom 2023. godine radila na promociji “eko proizvodnje”, iz vladinog ureda nam je potvrđeno da je u 2023. godini resorno ministarstvo organizovalo dvije tradicionalne manifestacije, te da se radilo o Danu organske proizvodnje Srpske i “Organik festu Srpske”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!