Započeto

Promocija “eko proizvodnje”

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na promociju “eko proizvodnje”

“Kada je riječ o zdravlju stanovnika, u svijetu, a sve više i kod nas potrošači teže organskim i domaćim proizvodima. Budući da su procedure za organsku proizvodnju komplikovanije, ono što bi za naše poljoprivrednike bilo pristupačnije jeste tzv. eko proizvodnja. Riječ je o proizvodima koji nemaju sertifikat organskih ali su domaći, netretirani proizvodi koji bi mogli postati svojevrstan brend Republike. Naime, Republika Srpska posjeduje brojne prednosti za ovakav vid proizvodnje, počevši od čišćeg vazduha, vode, nezagađenog zemljišta i generalno zdravije životne sredine u odnosu na druge razvijenije zemlje iz kojih mi uvozimo organske proizvode. Masovnija proizvodnja organskih, kao i eko proizvoda bi doprinijela zdravijoj ishrani stanovništva, prvenstveno djece, i stvaranju zdravijih navika što bi se u konačnici odrazilo i na zdravlje stanovništva.”

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Kako je nakon 13. sjednice Vlade RS održane 23.3.2023. godine javnost obaviještena, u cilju podsticanja tekuće proizvodnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pored ostalog je obezbijedilo dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 600 KM po hektaru i 500 KM po uslovnom grlu. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!