Nedosljedno

Demokratski principi "Domovine" po Osmanoviću

Adil OsmanovićKoalicija Domovina podržala je jučer u Narodnoj Skupštini RS (NSRS) novi Zakon o javnom redu i miru RS čiji je predlagač Vlada RS, a koji je na udar javnosti došao zbog širenja definicije javnog mjesta na internet i društvene mreže. Ništa u tome ne bi bilo sporno da Predsjednik poslaničkog kluba “Domovina”, Adil Osmanović, nije prije samo tri dana upućivao kritike na račun ove odredbe, odnosno rekao da nije dobro to što se predloženim zakonom definicija pojma “javno mesto” proširuje na društvene mreže.

“Smatramo da je to korak unazad u odnosu na dostignute demokratske standarde”, rekao je Osmanović u utorak 3. februara. No, nakon što je ovaj Zakon usvojen u Skupštini u četvrtak 5. februara, Osmanović je izjavio kako je Koalicija “Domovina” glasala nakon što su prihvaćeni njihovi amandmani na zakon.

„Glasali smo za zakon, jer su nam prihvatili tri jako amandmana važna za povratnike i poboljšan je stari Zakon o javnom redu i miru“, kazao je Osmanović.

Međutim, prihvaćeni amandmani zbog kojih je, prema Osmanovićevoj izjavi, „Domovina“ podržala Zakon o javnom redu i miru RS, uopšte se ne bave definicijom javnog mjesta.

Poslanici NSRS usvojili su usaglašene amandmane Vladajuće koalicije (SNSD, DNS i SP) na član u kojem se kao izvršenje prekršaja tretira i objavljivanje tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemirujućeg sadržaja. U usvojenim amandmanima su tako dodane riječi – “osim ako se navedeno ne odnosi na izraženo mišljenje o radu državnih organa i drugih javnih organizacija”.

Usvojen je i amandman kojim se precizira da građani imaju pravo “iznositi mišljenja o radu državnih organa te ostalih organa i organizacija”; amandman kojim se iz teksta zakona briše odredba kojom je predviđena kazna zatvora do 30 dana; te nekoliko amandmana Koalicije “Domovina”, koji se uglavnom odnose na vjerske zajednice.

No, internet i društvene mreže će se prema ovom Zakonskom rješenju ipak tretirati kao „javno mjesto“, pa je prema tome i izjava Adila Osmanovića, koju je dao nakon usvajanja zakona, ipak nedosljedna.

Ako bi dodatno i iz šire perspektive sagledali odnos Koalicije Domovina, ali Osmanovićeve stranke (SDA) sa Vladom RS još od procesa njenog formiranja, nedosljednost je i veća.

U doba kada je RS dobila Vladu, krajem prošle godine, Koalicija Domovina nije podržala njeno imenovanje, a nakon što je tadašnja mandatarka, Željka Cvijanović, iznijela svoj ekspoze u NSRS Adil Osmanović je izjavio:

“Domovina ostaje konstruktivna opoziciona grupacija koja će podržati sve što je u interesu svih građana ovog entiteta i biti oštro protiv svih zakona koji budu diskriminatorni prije svega prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u”, rekao je tada Osmanović da bi kasnije podržao jedan od najkontraverznijih zakona koji direktno utiče na slobodu govora u manjem bh. entitetu, što su istakla i brojna novinarska udruženja, OSCE, Human rights watch, brojne ambasade među kojima i one SAD-a i Velike Britanije; Helsinški odbor za ljudska prava RS i mnogi drugi.

Stav SDA iznesen prije nekoliko dana bio je još rigorozniji, kada su rekli da su „Dodik i SNSD davno sebe diskvalifikovali da bi nešto zahtijevali ili postavljali bilo kakva pitanja“, a sve u povodu zahtjeva poslanika ove stranke za smjenom Šefika Džaferovića sa pozicije predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH.

Inače, u periodu nakon održavanja Opštih izbora u oktobru prošle godine do usvajanja ovih zakona, demokratičnost političke scene u RS je, blago rečeno, upitna. Samo konstituisanje skupštinske većine u NSRS proteklo je u sjeni kupovine poslanika, odnosno objavljivanja snimke razgovora premijerke RS, Željke Cvijanović, o kupovini poslanika. Zbog objavljivanja ove snimke, MUP RS je, zajedničkim snagama sa MUP-om KS, izvršio upad u prostorije redakcije internet portala Klix.ba u Sarajevu, što je bio presedan i potez koji je naišao na brojne osude u javnosti i koji je okarakterisan kao tipičan primjer političkog pritiska na slobodu javne riječi. Posljednjim primjerom je samo dodatno preciziran kurs u kom smjeru će ići vladajuća koalicija u RS, te je i iz tog razloga podrška Koalicije Domovina Zakonu o javnom redu i miru, kao opozicije, vrlo nelogična i nedosljedna ranijim stavovima i koalicije, ali i partije iz koje dolazi Adil Osmanović.

Iako se ovdje ne radi o istom slučaju, akteri su isti, te je s obzirom na sve navedeno očigledno da su Adil Osmanović, Koalicija Domovina, ali i SDA nedosljedne u svojim izjavama, ali i djelovanju.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!