Neispunjeno

Centar za upravljanje saobraćajem u KS-u nije počeo sa radom u 2020. godini

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem posjetio je 7. 4. 2020. godine prostorije budućeg Centra za upravljanje saobraćajem u KS-u, a tom prilikom je iz Vlade KS-a najavljeno da bi ovaj projekat trebao biti okončan do kraja 2020. godine, s obzirom na tada aktuelnu epidemiološku situaciju i obustavu javnog gradskog prevoza.

Podsjećamo, uspostavljanje Centra za upravljanje saobraćajem u KS-u bilo je jedno od predizbornih obećanja prethodnog saziva Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom, a realizacija pomenutog projekta započela je tokom oktobra 2019. godine. Da će neki od već započetih projekata biti nastavljeni, istakao je i još uvijek aktuelni premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić u svom ekspozeu, o čemu je Istinomjer pisao u jednoj od svojih analiza.

U saopštenju Vlade KS-a navedeno je da je plan da ovaj projekat bude okončan do kraja godine, a ministar Kalem je istakao da ovaj centar “donosi niz prednosti koje će unaprijediti javni gradski prevoz i povećati bezbjednost putnika”.

Na stajalištima će se nalaziti obavještenja o redovima vožnje, informacije o vremenu dolaska sljedećeg vozila, beskontaktnim kartama će se evidentirati putnici, u svakom trenutku ćemo imati informaciju gdje se koje vozilo nalazi, koliko putnika prevozi. Osim sistema i kontrole elektronske naplate karata, iz Nadzornog centra će se video nadzorom nadgledati 24 tramvajska stajališta, što će tokom cijelog dana biti prikazano na video zidu, a u slučaju potrebe će se moći nadgledati i situacija u vozilima u kojima se nalazi instalirana oprema za video nadzor. Za sada su to sva vozila tramvajskog saobraćaja.

Adi Kalem, 7. 4. 2020.

Istinomjer je nedavno pisao o izgradnji novih tramvajskih stajališta u Kantonu Sarajevo, a više o tome možete pročitati ovdje.

Kada je riječ o Centru za upravljanje saobraćajem u KS-u, nisu nam dostupne informacije da su nakon pomenutog obećanja vršene konkretne aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Povodom navedenog obećanja, Istinomjer je poslao upit na više adresa elektronske pošte u Vladi Kantona Sarajevo, ali do dana objavljivanja ovog članka odgovor nismo dobili.

S obzirom na to da nisu dostupne informacije da su do kraja 2020. godine vršene dodatne aktivnosti na ovom projektu i da Centar za upravljanje saobraćajem nije formiran, Istinomjer će obećanju Adija Kalema dati ocjenu neispunjeno.

Piše: Sanjin Mahmutović

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!