Najave

Centar za upravljanje saobraćajem u KS do kraja godine?

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adi Kalem posjetio je prostorije budućeg Centra za upravljanje saobraćajem u KS, te najavio da bi ovaj projekat trebao biti okončan do kraja godine “s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i obustavu javnog gradskog prijevoza”.

Podsjećamo, uspostavljanje Centra za upravljanje saobraćajem u KS bilo je jedno od predizbornih obećanja prethodnog saziva Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom, a realizacija pomenutog projekta započela je tokom oktobra 2019 godine. Da će neki od već započetih projekata biti nastavljeni, istakao je i aktuelni premijer Kantona Sarajevo, Mario Nenadić u svom ekspozeu, o čemu je Istinomjer pisao u jednoj od svojih analiza.

Kalem je istakao da ovaj Centar “donosi niz prednosti koje će unaprijediti javni gradski prevoz i povećati bezbjednost putnika”, a “plan je da bude okončan do kraja godine”.

Na stajalištima će se nalaziti obavještenja o redovima vožnje, informacije o vremenu dolaska sljedećeg vozila, beskontaktnim kartama će se evidentirati putnici, u svakom trenutku ćemo imati informaciju gdje se koje vozilo nalazi, koliko putnika prevozi. Osim sistema i kontrole elektronske naplate karata, iz Nadzornog centra će se video nadzorom nadgledati 24 tramvajska stajališta, što će tokom cijelog dana biti prikazano na video zidu, a u slučaju potrebe će se moći nadgledati i situacija u vozilima u kojima se nalazi instalirana oprema za video nadzor. Za sada su to sva vozila tramvajskog saobraćaja.

Adi Kalem, 07. april 2020.

Istinomjer će pratiti dalje aktivnosti na realizaciji datog obećanja, kao i da li će Centar za upravljanje saobraćajem u KS biti formiran do kraja 2020. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!