Neispunjeno

Zbog nedostatka goriva javni prevoz je ipak redukovan

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adi Kalem u svom nedavnom intervjuu za portal Klix rekao je da “GRAS neće stati” i da suprotno navodima sindikata, prema kojima su postojeće količine goriva bile dovoljne do srijede, građani neće morati pješke ići na posao.

 

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje sindikata GRAS-a da su postojeće količine goriva dovoljne do srijede, te odgovori na pitanje “hoće li Vaše komšije iz Hadžića i ostali građani KS-a u srijedu pješke ići na posao” Kalem je odgovorio:

Neće, tu je Vlada KS-a i maksimalno pomažemo. Nabavljali smo gorivo i prijevoz neće stati. Kao Vlada KS-a smo donijeli hitne, interventne mjere i dugoročne mjere. Hitne podrazumijevaju plaćanje obaveza prema radnicima i Upravi za indirektno oporezivanje, a dugoročne mjere su stvaranje okvira kroz restruktuiranje i načela na osnovu kojih se zna ko održava infrastrukturu GRAS-a jer oni to ne mogu raditi kroz subvencije. To je sasvim pogrešan model. Mora se tačno znati koliko se izdvaja, a tako nešto slično su uradile Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine.

Kroz dugoročne mjere ćemo osigurati opstanak GRAS-a i u narednih deset godina će se stvoriti stabilno preduzeće. Nisu samo GRAS i vlada bitni u ovoj priči. Bitni su i građani – njihova percepcija prema javnom prijevozu se mora promijeniti. Kroz investicije nastojimo dići prijevoz na višu razinu da bi ga ljudi što više koristili.

Adi Kalem, 21. septembar 2020.

 

Istinomjer je tokom dana, a na molbu građana provjerio istinitost navoda da je neostatak goriva razlog današnje višesatne obustave javnog gradskog saobraćaja na relaciji Ilidža- Rakovica. Potvrdu ovih navoda Istinomjer je dobio i iz preduzeća GRAS.

Kao što je poznato javnosti nedavno su blokirani svi transakcijski računi GRAS-a, tako da se trenutno nalazimo u situaciji da nismo u mogućnosti izvršiti bilo kakva plaćanja nabaviti gorivo, vršiti nabavku rezervnih dijelova, te registrovati vozila, a zbog čega smo bili primorani reducirati broj autobusa u saobraćaju. Isto se odnosi i na autobusku liniju broj 28 Ilidža – Rakovica. Naime, na ovoj liniji umijesto dva saobraća jedno vozilo uslijed čega dolazi do odstupanja od predviđenog reda vožnje.

Molimo naše korisnike za razumijevanje povodom novonastale situacije i očekujemo veoma brzo da uz podršku resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo prevaziđemo navedene probleme preduzeća.

Služba za odnose sa javnošću, 25. septembar 2020.

Iako autobuski prevoz nije u potpunosti obustavljen, građani prigradskih naselja se suočavaju sa višesatnim čekanjima zbog nedostatka goriva uslijed čega dolazi do odstupanja od predviđenog reda vožnje.

Zbog redukovanja gradskog prevoza Istinomjer će obećanju ministra Kalema, koji je ranije tvrdio da je gorivo obezbjeđeno, dati ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!