Ispunjeno većim dijelom

Centralni sistem za kontrolu i upravljanje saobraćaja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Uspostavljanje centralnog sistema za kontrolu i upravljanje saobraćaja i javnog gradskog prevoza u skladu sa strategijom razvoja javnog prevoza.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U oktobru 2019. je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo obavijestilo javnost da su krenuli u realizaciju projekata koji se odnose na novi sistem naplate karata u javnom prijevozu i saobraćajni centar iz kojeg će se upravljati javnim prijevozom i semafornom signalizacijom.

To znači da ćemo mi u budućnosti, već u idućoj godini, imati na svim našim stajalištima displej table koje će najavljivati kada dolazi vozilo, a bit će postavljene i kamere. Preko GPS-a ugrađenog u vozilima građani će putem aplikacije moći vidjeti dokle je došlo vozilo, a sve će se to sinhronizirati i pratiti iz saobraćajnog centra.

Adnan Šteta, 23. oktobra 2019. 

Nedugo nakon, iznajmljen je i prostor za privremeni smještaj centra koji se nalazi na Skenderiji, a za trajni smještaj centra planiran je na Čengić-Vili, nakon rekonstrukcije GRAS-ovog objekta, iz kojeg će se kontrolisati javni prijevoz.

Vlada i resorni ministar Šteta, predstavili su 31. decembra 2019. godine Centar za upravljanje javnim prijevozom u Sarajevu.

 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!