Nije započeto

Centralni sistem za kontrolu i upravljanje saobraćaja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Ekonomija

Uspostavljanje centralnog sistema za kontrolu i upravljanje saobraćaja i javnog gradskog prevoza u skladu sa strategijom razvoja javnog prevoza obećanje je koje je dao premijer KS Edin Forto u svom ekspozeu.

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade KS bilo je određenih aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, izjavio je 4. aprila 2019. godine da su opštine KS uključene u razvoj Plana održive urbane mobilnosti, koji sadrži i preispitivanje postojećih standarda javnog prevoza. 

Plan, koji će prema najavama biti gotov do aprila 2020, trebao bi biti strateški dokument koji će, uzimajući u obzir potrebe stanovnika gradova za mobilnošću, pomoći u podizanju mnogih segmenata kvaliteta života u gradovima i njihovoj okolini. 

Ključni cilj je poboljšanje pristupačnosti urbanih područja i pružanje visokokvalitetne mobilnosti i prevoza prema urbanim područjima, kroz i unutar njih. Plan će pokrivati četiri općine Grada Sarajeva-Centar, Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo, te područje Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Hadžića i Trnova.

Politika i mjere utvrđene Planom održive mobilnosti u gradovima trebale bi uključivati sve oblike i načine transporta u cijeloj gradskoj aglomeraciji, kao što su javni i privatni, putnički i robni, motorizirani i nemotorizirani, pokretni i parkirališni transport.

Istinomjer će ovo obećanje ocijeniti sa  nije započeto, budući da još nema naznaka uspostavljanja centralnog sistema za kontrolu i upravljanje saobraćajem.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!