Fuad Kasumović

Bivši zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović je rođen 1958. godine u Gornjem Vakufu. Živi sa suprugom Mersijom sa kojom ima kćerku Aidu.

Nakon završenog ekonomskog fakulteta 1987. godine zapošljava se u Rudniku uglja „Gračanica“ u rodnom gradu, a ubrzo postaje i finansijski direktor ove firme. U Rudniku je radio do početka rata 1992. godine. Tokom rata je bio pripadnik Armije BiH, a po njegovom završetku dobija posao u Ministarstvu namjenske proizvodnje u Vladi Republike BiH.

Član stranke SDA je od 1990. godine.

Karijera

Političku karijeru počinje 1996. godine kao ministar finansija u Srednjobosanskom kantonu (SBK). Prije isteka mandata, u julu 1998. godine, imenovan je za zamjenika direktora Carinske uprave Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon smjene sa ove funkcije 2001. godine ostaje u Carinskoj upravi još dvije godine kao savjetnik za finansije.

Nakon uspostave Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) 2004. godine Kasumović je imenovan za savjetnika direktora za međunarodnu saradnju.

Na ovoj dužnosti je ostao tokom sudskog procesa i sve do njegovog okončanja 2007. godine. Iste godine imenovan je za zamjenika ministra finansija BiH.

Kasumović se kandidovao na opće izbore 2010. godine, ali nije osvojio dovoljno glasova za ulazak u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, te je godine dobio povjerenje za drugi mandat zamjenika ministra finansija i trezora. Sa ove funkcije je smijenjen u oktobru 2012. godine zbog izlaska SDA-a iz vladajuće koalicije na državnom nivou.

Danas je savjetnik za međunarodne odnose u Središnjem uredu kabineta direktora UIO-a.

Na Lokalnim izborima 2016. godine je kao nezavisni kandidat izabran za gradonačelnika Zenice.

Imovina

Kasumović i njegova supruga su vlasnici: tri stana, dva poslovna prostora, kuće, zemljišta i benzinske pumpe. Kasumović je sa firmom “Dionis” d.d. suvlasnik restorana u Zenici a supruga Mersija benzinske pumpe sa firmom “Petrol BH OIL COMPANY”. Novinarima CIN-a je kazao da koristi automobil Audi A6 koji je registrovan na ime kćerke Aide.

Sudski postupci

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je Kasumovića teretilo za nesavjestan rad, jer je kao direktor Carinske uprave FBiH potpisao nalog za transfer 69.000 KM carinarnici u Tuzli na ime materijalnih troškova i zakupa prostorija. Međutim, novac je iskorišten za kupovinu stana jednog službenika Uprave. Nakon petogodišnjeg sudskog procesa Kasumović je oslobođen optužbi.

Centralna izborna komisija je 2008. godine Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj protiv Kasumovića zbog sumnje da u imovinskom kartonu iz 2007. godine nije prijavio cjelokupnu imovinu. Kasumović je rekao novinarima CIN-a da ga niko u vezi sa ovim pitanjem još nije kontaktirao.

Kasumović je, također, kazao da ga nisu kontaktirali ni u vezi sa optužbama koje je protiv njega iznijela Finansijska policija FBiH. Ova policijska institucija je 2003. godine podnijela izvještaj Tužilaštvu SBK-a u kojem je Kasumović osumnjičen da je sebi i drugim funkcionerima Carinske uprave FBiH isplatio novčanu naknadu za nepostojeći odvojeni život.

Nakon Kasumovićevog “ultimatuma”, SDP BiH imenovao mandatara

Krajem novembra 2018. godine izabrano je novo rukovodstvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ali i...

Kasumović dosljedan po pitanju koaliranja sa SDA

Nakon što je 08.01.2019. godine održan sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Nezavisnog bloka (NB), tim povodom oglasio se i gradonačelnik Zenice i član Predsjedništva NB-a, Fuad...Načelnici na opštim izborima – nedosljednost koja je u skladu sa zakonom

Praksa da se načelnici opština i gradonačelnici koji su od strane građana dobili mandate na lokalnim izborima, još na polovini svojih tekućih mandata kandiduju na opštim izborima za neka od...