Analize

ZOI ’84 i upravljanje olimpijskom dvoranom Zetra

Godinama svjedočimo činjenici da u preduzeću ZOI ’84, ali i drugim javnim preduzećima, cijelu deceniju nije revidirano poslovanje, uprkos tome što ova javna preduzeća godinama sukcesivno propadaju, o čemu je Istinomjer već pisao.

Rasprave o poslovanje javnih preduzeća, skidanje izvještaja o njihovom radu sa dnevnog reda skupštinskih sjednica, a što je, krajem marta 2018. godine, kulminiralo i smjenom kantonalnog premijera, Elmedina Konakovića, svakako je nešto po čemu ćemo najviše pamtiti saziv Skupštine Kantona Sarajevo u mandatu 2014-2018.

Najviše netrepeljivosti u Skupštini KS, od svih javnih preduzeća, ipak je izazivalo poslovanje KJP ZOI ’84. Podsjećamo, početkom 2018. godine, tadašnji premijer KS, Elmedin Konaković u svom skupštinskom izlaganju iznio je brojne podatke o propustima u radu ovog preduzeća, nabrajajući brojne malverzacije, pa čak i krađe novca. Konaković je tada naglasio i da ga “boli glava od javnih preduzeća”, te da je SDA tražila povlačenje Izvještaja o radu ZOI ’84. sa dnevnog reda, ali da se sa tim nije mogao složiti, a što je navodno bio i jedan od razloga zbog kojih je napustio SDA.

U januaru 2018. godine bilo je aktuelno razmatranje Izvještaja o radu ZOI ’84 za 2016. godinu, koji je podržalo osam zastupnika, 13 je bilo protiv i šest suzdržanih, čime ovaj izvještaj nije usvojen. Izvještaju o radu ZOI ’84 za 2017. godinu nije dospio na dnevni red niti jedne održane sjednice odlazećeg skupštinskog saziva. Interesantno je i to da je direktor ZOI ’84, Midhat Hubijar uprkos izrazito lošim rezultatima rada u ovom preduzeću, postavljen za predsjednika Povjereništva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, nakon smjene Nermina Muzura.

Proteklih mjeseci Skupština KS nije održavala sjednice, a prema mišljenju javnosti i opozicionih stranaka, razlozi su ti što vladajuća koalicija “nije uspjela s dnevnog reda ranije zakazane sjednice skinuti izvještaje o finansijskom poslovanju i radu javnih preduzeća i ustanova u Kantonu Sarajevo”, odnosno: KCUS-a, Opće bolnice, Psihijatrijske bolnice, Apoteka Sarajevo, Doma zdravlja KS, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Kamernog teatra ’55, MESS-a, Muzeja Sarajeva, Centra za kulturu, Historijskog arhiva, Muzeja “Alija Izetbegović” te kantonalnih preduzeća Park, Rad, Pokop, Tržnice-pijace, Toplane i Sarajevogas.

U kase javnih ustanova i preduzeća, iz budžeta KS, godinama se inkasiraju milioni. Ipak gubici se, iz godine u godinu, samo gomilaju. Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odlučio je, krajem augusta ove godine objediniti 44. i 45. sjednicu, koja se trebala održati 06.09.2018. godine. Međutim, ova posljednja sjednica, prije održavanja Općih izbora 2018., prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a izvještaji o poslovanju gore pomenutih javnih ustanova i preduzeća ponovo nisu razmatarani.

Iako je još uvijek aktuelna Vlada KS imala “Sanacioni plan” za ZOI ’84, kojim su bili predviđeni značajni prihodi, koji ne dolaze iz budžeta, dešavalo se potpuno suprotno.

Planine Bjelašnica i Igman, kao izuzetni turistički potencijali, ostali su nedovoljno iskorišteni. Skladišni prostori u centru grada, sportski tereni, dvorane i drugi objekti kojima upravlja menadžment ZOI ’84, umjesto da donose prihode ostali su prazni, neiskorišteni, a u slučaju Zetre i bez krova.

Sarajevska dvorana Zetra nekada je bila simbol grada i ljepših vremena, a sada je simbol najvećih dugovanja, kada su upitanju objekti kojima upravlja ZOI ’84., što je još jedan od dokaza lošeg upravljanja i nadzora u kantonalnim javnim preduzećima. I dok su u Zetri mnoga dešavanja otkazivana, jer dvorana nije sigurna za publiku, sporadično su se pojavljivale informacije da bi upravljanje ovom dvoranom mogla preuzeti Općina Centar, ali ni to se nije desilo.

To je jedna od opcija, ali naravno još uvijek nije konačna. Konačna odluka još uvijek nije donesena, može da se desi, imamo neke procjene, razgovore, dogovore, ali u ovom momentu ne znam da li će to biti konačna odluka.

Nedžad Ajnadžić, 16.05.2017.

Podsjećamo, načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić bio je jedan od direktora KJP ZOI’84. Obzirom da javnost nikada nije informisana o tome da li je donesena bilo kakva odluka o pitanju upravljanja Zetrom, Istinomjer je poslao upit načelniku Ajnadžiću. Na pitanje da li je u dogovoru sa Vladom KS, kako je bilo najavljeno, u proteklom periodu donesena konačna odluka o tome da li će/ili ne Općina Centar preuzeti upravljenje nad dvoranom Zetra, dobili smo sljedeći odgovor:

Trenutno nije donesena nikakva odluka i ne očekuje se ubrzo. Započeti su razgovori timova Općine Centar i KJKP „ZOI’84“, ali u ovom trenutku ne postoji brzo rješenje. U donošenju odluke o preuzimanje Zetre bit će krucijalno nekoliko parametara: studija ekonomske opravdanosti i izvodljivosti za razvoj Zetre, imovinsko-pravni status i bilans Zetre, sve informacije po pitanju neispravnih sistema.

Ono što će možda biti i presudno jeste da će Općina Centar zahtijevati informaciju o kreditnom zaduženju i ako se odlučimo preuzeti ovaj objekat nećemo preuzeti nijednu marku zaduženja.

Sljedeći parametar su uposleni gdje će Općina Centar ukoliko preuzme Zetru, insistirati na usaglašavanju broja uposlenih koji će biti predmet preuzimanja Zetre.

Safet Huremović, Stručni savjetnik za informisanje i saradnju sa medijima, 12.07.2017.

O tome kolika su dugovanja Zetre, i općenito kakav je bio bilans stanja preduzeća ZOI ’84. u 2017. godini, javnost još uvijek nema uvida jer izvještaj o radu ovog, ali i drugih javnih preduzeća i ustanova kantonalne vlasti kriju kao zmija noge.

Naredna, 45. radna sjednica Skupštine KS zakazana je za 12.10.2018. godine i Istinomjer će svakako pratiti da li će se najavljena sjednica održati, te da li će javnost napokon dobiti uvid u poslovanje javnih ustanova i preduzeća za 2017. godinu.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!