Analize

Vakcine stižu, a kampanje o značaju imunizacije protiv COVID-19 i dalje slabo vidljive

U Bosnu i Hercegovinu je do sada stiglo više od milion i po doza vakcina, ali je procenat vakcinisanih građana i dalje veoma nizak. Iako je masovna imunizacija omogućena u pojedinim dijelovima BiH, veliki broj građana je još uvijek zainteresiran za cijepljenje u susjednim zemljama. Da li je takva praksa rezultat nedostatka adekvatne medijske kampanje o značaju imunizacije protiv COVID-19?

Foto: FENA

Podsjećamo, Istinomjer je i ranije pisao o (ne)informiranosti građana o značaju imunizacije protiv COVID-19, a više o tome možete pročitati ovdje.

Kako je 6.7.2021. godine ustvrdio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, naša zemlja je u tom trenutku raspolagala s oko 930.000 doza vakcina protiv COVID-19.

Tegeltija je tom prilikom također istakao da u Bosnu i Hercegovinu treba da stigne još oko dva miliona doza do kraja trećeg kvartala, između ostalog, i iz COVAX i EU mehanizama. Ustvrdio je i da je u toku sprovođenje aktivnosti na realizaciji nabavke vakcina proizvođača Pfizer/BionTech od strane entitetskih zdravstvenih institucija i Ministarstva civilnih poslova. Tada se osvrnuo i na potrebu za kampanjom o imunizaciji protiv COVID-19.

S obzirom da vakcine u BiH pristižu u kontinuitetu, apelujemo na sve institucije koje se bave imunizacijom da građanima omoguće pristupačnije vakcinalne punktove i otvorenije krenu u kampanju masovnije imunizacije stanovništva da bi kretanje bilo sigurnije i da bismo spremnije dočekali početak nove školske godine. (…) Stoga još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, te pristupe vakcinaciji, kao glavnom javnom zdravstvenom alatu u borbi protiv Covida.

Zoran Tegeltija, 6.7.2021.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, tokom službene posjete Republici Sloveniji 10.7.2021, potpisala je sporazum o donaciji vakcina ove zemlje Bosni i Hercegovini, a riječ je o 48.000 doza vakcina AstraZeneca. Navedena donacija stigla je u Bosnu i Hercegovinu 12 dana kasnije. Doniranih 120.000 doza vakcine AstraZeneca iz Grčke u Bosnu i Hercegovinu stiglo je 13.7.2021, a 140.000 doza vakcine ovog proizvođača, koje je donirala Republika Hrvatska, stiglo je 16.7.2021. Kako se navodi na zvaničnom Twitter profilu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, 70.000 doza vakcine Moderna, koje je također donirala Republika Hrvatska, bit će poslano nakon odobrenja EU.

Izvor: Twitter, MCP BiH

 

U BiH je 19.7.2021. stiglo i 40.000 doza vakcine AstraZeneca koje je našoj državi donirao Azerbejdžan. Također, 21.7. i 28.7.2021. u BiH je stiglo i po 12.870 doza vakcina proizvođača Pfizer/BionTech (ukupno 25.740 doza).

Na sjednici Vijeća ministara, održanoj 22.7.2021. godine, konstatovano je kako je u Bosnu i Hercegovinu došlo 1.596.560 doza vakcina. Istaknuto je da se do kraja augusta očekuje dva miliona doza vakcina koje pristižu iz COVAX i EU4Healt mehanizama, putem direktne nabave, te donacija. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je tom prilikom ustvrdio da su na ovaj način stvoreni uslovi za masovniju imunizaciju građana, te je naglasio da će se nastaviti s nabavkom dodatnih doza vakcina protiv COVID-19. Pozvao je nadležne da ubrzaju proces vakcinacije stanovništva, koji “ne prati dinamiku pristizanja cjepiva u BiH”, zbog čega građani i dalje odlaze na cijepljenje u susjedne zemlje.

U Sarajevo je 6. augusta stiglo i 500.000 doza vakcine proizvođača Sinopharm, koje je Vlada FBiH nabavila direktnim putem, a 9.8. se očekuje i dolazak pola miliona doza vakcine AstraZeneca.

Kada je riječ o ukupnom broju vakcinisanih građana u Bosni i Hercegovini, javnosti nisu dostupni ažurirani i precizni podaci, naročito kada je riječ o onima koji su vakcinisani van Bosne i Hercegovine. U Federaciji BiH je do 27.7.2021. godine vakcinisano 326.233 građana, od čega je prvom dozom vakcinisano 203.547, a obje doze je primilo 122.688 građana. Prema podacima od 21.7.2021, u Republici Srpskoj prvu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo je više od 192.000 građana, dok je revakcinisano više od 110.000 osoba.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je 5.7.2021. zaključak kojim zadužuje Vladu Federacije BiH da organizuje i realizuje kampanju ohrabrivanja i motiviranja građana da se vakcinišu. Zaključak je predložio poslanik Kluba DF-GS Hajrudin Žilić, a usvojen je jednoglasno.

Dan kasnije, premijer FBiH Fadil Novalić ustvrdio je kako “najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju imunizacije”.

Najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju za vakcinaciju i to će biti sastavni dio aktivnosti i mjera Vlade FBiH. To ćemo povjeriti agenciji koja je stručna za to. Gospodin Fabio je rekao da to treba raditi “od vrata do vrata”.

Fadil Novalić, 6.7.2021.

Nakon što je Vlada FBiH 14. januara usvojila Plan vakcinacije protiv COVID-19, koji je izradio Zavod za javno zdravstvo FBiH, formiran je i Tim za komunikaciju u okviru Zavoda, koji je tada bio zadužen da u skladu s planom vakcinacije priprema edukativne i informacione materijale okrenute javnosti. Tim za komunikaciju, prema riječima njegove voditeljice Aide Ramić-Čatak, sastoji se “od djelatnika Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva i savjetnika za krizno komuniciranje angažovanog od UNICEF BiH”, a “koristeći dokumente SZO, CDC i druge relevantne izvore, radi na pripremi edukativnih materijala namijenjenih ciljnim skupinama koje će biti obuhvaćene vakcinacijom i široj javnosti”.

Na stranici ZZJZ FBiH, u sekciji “Informacije o cjepivu”, nalazi se nekoliko brošura s informacijama o vakcinama protiv COVID -9.

Direktor ZZJZ FBiH Siniša Skočibušić medijima je tokom zajedničke pres-konferencije nakon sastanka s premijerom Novalićem, početkom jula ove godine, kazao kako se informativna kampanja redovno provodi putem društvenih mreža.

Mi redovito objavljujemo putem društvenih mreža različite poruke kojima potičemo, plus što radimo na poticanju stanovništva. Na sreću, sa dolaskom veće količine cjepiva mi ćemo intenzivirati kampanju.

Siniša Skočibušić, 6.7.2021.

ZZJZ FBiH je pokrenuo kampanju pod nazivom “Zbog onih koje voliš”, koja se sastoji od promotivnih plakata i izjava građana koji se namjeravaju vakcinisati, a njome su obuhvaćene tri grupe: zdravstveni radnici, osobe starije od 60 godina te mladi.

Zavod za javno zdravstvo FBiH posjeduje svoje zvanične profile na društvenim mrežama YouTube, Twitter i Facebook. Posljednja objava na Twitter nalogu Zavoda datira iz juna 2020. godine, pa se kampanja za vakcinaciju protiv COVID-19 na ovom profilu i ne spominje. S druge strane, na Facebook profilu ZZJZ FBiH od januara 2021. godine, kada je i formiran Tim za komunikaciju, objavljeno je tek nekoliko sadržaja koji se odnose na kampanju “Zbog onih koje voliš”. Među njima je i nekoliko videoporuka javnih ličnosti iz BiH, poput poruka atletičara Amela Tuke, pjevača Halida Bešlića i glumca Izudina Bajrovića, koji građane pozivaju da se vakcinišu. Profil ZZJZ FBiH na društvenoj mreži Facebook ima tek nešto više od 1.000 pratilaca, a rijetke objave koje se odnose na informativnu kampanju o značaju vakcinacije protiv COVID-19 skupile su tek desetak reakcija, što ukazuje na to da je doseg kampanje izrazito mali te se ne može tvrditi da su građani na ovaj način adekvatno informisani. Prva videoporuka objavljena je na platformi YouTube krajem aprila ove godine, a posljednja 1. juna. Svih 14 videoporuka koje je objavio Zavod za javno zdravstvo FBiH u sklopu kampanje “Zbog onih koje voliš” imale su nešto više od 3.200 pregleda.

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopštilo je krajem marta ove godine da je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom – uredom za BiH kreiralo promotivne plakate za bh. građane. Kako je navedeno na internet-stranici Ministarstva, plakati imaju za cilj podizanje svijesti o značaju vakcinisanja, a ujedno nude i neke temeljne podatke o vakcinama koje stanovnici BiH često postavljaju.

Izvor: Ministarstvo civilnih poslova BiH

 

Ministarstvo civilnih poslova je 9. aprila na svom Twitter nalogu objavilo još jedan plakat o vakcinama protiv COVID-19.

Izvor: Ministarstvo civilnih poslova BiH

Na zvaničnoj internet-stranici Instituta za javno zdravstvo RS objavljeno je tek nekoliko informacija o vakcinama protiv COVID-19 te odgovori na najčešće postavljena pitanja u vezi s procesom imunizacije. Na stranici Instituta objavljen je i Plan vakcinacije protiv COVID-19 u RS koji je Vlada RS usvojila 21. januara ove godine, a u njemu se na nekoliko mjesta navodi značaj informativne kampanje. Facebook profil Instituta za javno zdravstvo RS ima oko 6.000 pratilaca, no na njemu se ne mogu pronaći informacije o provođenju kampanje o značaju imunizacije protiv COVID-19. Na zvaničnoj Facebook stranici Vlade RS je tokom aprila objavljena serija informativnih letaka s odgovorima na najčešća pitanja u vezi s vakcinacijom protiv COVID-19, kao i plakat sa sloganom “Čuvam sebe, čuvam tebe”. Na Facebook stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS svakodnevno se objavljuju aktivnosti vezane za imunizaciju, a većinu objava prati i logo “Čuvam sebe, čuvam druge”. Ovu Facebook stranicu prati nešto više od 9.000 ljudi, ali objave koje se odnose na proces imunizacije imaju vrlo mali broj reakcija.

Izvor: Ministarstvo zdravstva RS

Krajem jula ove godine, u Sarajevu je započela masovna imunizacija svih građana starijih od 18 godina. Prvog dana masovne imunizacije prvu dozu vakcine proizvođača AstraZeneca primio je 2.471 građanin/ka, a naredni dan 2.429. Potrebno je istaći da je u prva dva dana osigurano ukupno 8.000 doza vakcina, a mali odziv ukazuje na nezainteresiranost građana Kantona Sarajevo za cijepljenje. S tim u vezi, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, u saradnji s Turističkom zajednicom, pokrenulo je kampanju “afirmacije vakcinacije s ciljem povećanja zainteresiranosti za proces imunizacije”.

Izvor: Vlada KS

 

I Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio je 26.7.2021. poziv svim printanim i elektronskim medijima za slanje ponuda za kampanju promocije cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH.

Dolaskom većih količina cjepiva protiv COVID-19 putem COVAX-a, evropskim mehanizmom EU4 Health, direktnom nabavkom Vlade Federacije BiH, kao i donacijama prijateljskih zemalja, u fazi smo stvaranja uvjeta za masovnije cijepljenje građana protiv COVID-19, pri čemu ubrzanje procesa cijepljenja mora biti praćeno vidljivom medijskom kampanjom promocije cijepljenja, s ciljem informisanja i motivacije naših građana da se u što većem broju odazovu na cijepljenje protiv COVID-19.

Ovim putem Vam se obraćamo sa molbom da nam shodno vrsti Vašeg medija, hitno dostavite ponudu za emitiranje promotivnih TV spotova i drugih vrsta materijala koje Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH već posjeduje u formi produciranog materijala. U promotivnim TV spotovima koji su pripremljeni su videoporuke poznatih osoba iz struke, nauke, kulture, sporta i javnog života iz Federacije Bosne i Hercegovine, koje su usmjerene na značaj cijepljenja protiv COVID–19.

Saopćenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, 26.7.2021.

Iz svega navedenog, očito je da do sada nije sprovođena intenzivna kampanja u Bosni i Hercegovini o značaju imunizacije građana. Također, evidentan je i deficit podataka kada je riječ o ukupnom broju vakcinisanih građana na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja. Dosadašnje kampanje o značaju imunizacije protiv COVID-19 prošle su nezapaženo u javnosti. Istinomjer će u predstojećem periodu pratiti da li će vlasti na svim nivoima uskoro pokrenuti intenzivne kampanje o značaju imunizacije, budući da su za to stečeni svi uslovi, te uzimajući u obzir broj vakcina koji je došao u Bosnu i Hercegovinu i onih koje će doći u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!