Neistina

Niti je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, niti je među prvih pet zemalja po vakcinisanosti

Predsjednik stranke Ujedinjena srpska i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) Nenad Stevandić gostovao je 5. maja 2021. godine u programu BHT 1 gdje je, između ostalog, iznio dvije netačne tvrdnje.

FOTO: BHT 1
FOTO: BHT 1

Komentarišući 59. izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a, Stevandić je istakao kako je pomenuti izvještaj, kao i izjava Valentina Inzka “ako je nemoguća Bosna, onda je nemoguća i Vojvodina” skandalozna, nakon čega je nekoliko puta ustvrdio da je Srbija “garant Dejtonskog sporazuma”.

… Vrijeđajući Srbiju koja je garant Dejtonskog sporazuma i poredeći Bosnu i Hercegovinu sa Vojvodinom koja ima status pokrajine u suverenoj državi Srbiji. (…) I očito da se gospodin Inzko u svom neznanju i pristrasnosti protiv Republike Srpske, a u ovom trenutku i protiv Srbije koja je garant Dejtonskog sporazuma trajno opredijelio da da pokušava da nanese štetu i Republici Srpskoj i srpskom narodu i Srbiji kao garantu i da radi za jednu stranu i da direktno zavađa narode huškajući tako na Republiku Srpsku.

Nenad Stevandić, 5. 5. 2021.

Podsjećamo, u javnosti su se u nekoliko navrata pojavile neutemeljene i netačne tvrdnje o svojstvu i ulozi Bosne i Hercegovine i susjednih država koje su učestovale u mirovnim pregovorima 1995. godine, a koji su rezultirali potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, u javnosti poznatijeg kao Dejtonski (mirovni) sporazum, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Hrvatska i Srbija su “potpisnice”, “sudionice” i “strane”, a ne “garanti” Dejtonskog sporazuma”, a neistinitom je ocijenjena tvrdnja predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović da je Srbija “garant Dejtonskog sporazuma”, kao i tadašnjeg delgata u Domu naroda PS BiH Marija Karamatića.

Da je Srbija “strana” sporazuma, naznačeno je već u prvoj alineji/rečenici preambule Općeg okvirnog sporazuma za mir u BIH, dok je i na samom kraju teksta ovog sporazuma naznačeno da su Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija strane. U Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH današnja Republika Srbija (zajedno sa Republikom Hrvatskom) spominje se na više mjesta i kao “sudionica”, kao na primjer u Aneksu 3 – Sporazum o izborima.

Potrebno je istaći i da se riječ “garant” i ne spominje u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te se u tom kontekstu koristi izraz “svjedoci”, a svjedoci su EU, UN, ali i predstavnici Francuske, Njemačke, UK, SAD i Ruske Federacije. Nakon sklapanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH uspostavljeno je Vijeće za provedbu mira (PIC) koje se sastoji od 55 zemalja i organizacija čiji je cilj osigurati međunarodnu podršku za provedbu Sporazuma, dok je Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) ovlaštena institucija za provedbu “civilnih aspekata mirovnog rješenja” u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz navedenog je jasno da Srbija jeste sudionica” i “strana”, kao i “potpisnica”, ali ne i “garant” ovog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

I ekspert ustavnog prava Nurko Pobrić je, početkom 2020. godine za portal Klix, pojasnio zašto je tvrdnja da je Srbija “garant Dejtonskog sporazuma” netačna:

Srbija i Hrvatska nisu nikakvi garanti Dejtonskog sporazuma jer takav termin ne postoji. Oni su samo potpisnice Dejtonskog sporazuma i time oni priznaju Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu državu te BiH priznaje njih. Prema tome, priča o promjeni Dejtonskog sporazuma je prazna priča i moguće je promijeniti samo Ustav BiH odnosno Aneks 4 sporazuma i on se mijenja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nezavisno od mišljenja bilo koje države pa i susjednih država. To je čitava priča i čitava istina.

Nurko Pobrić, 18. 1. 2020.

Drugu netačnu tvrdnju Stevandić je iznio u kontekstu vakcinacionog statusa koji Srbija ima u svijetu. Naime, govoreći o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini i okolnim zemljama, Stevandić je istakao kako je “Srbija među pet zemalja u svijetu”.

Jedino je Srbija među pet zemalja u svijetu koja ima najbolji vakcinacioni status ili najbolju vakcinacionu politiku.

Nenad Stevandić, 5. 5. 2021.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv virusa SARS-CoV-2, podaci stranice Our World in Data ukazuju da je na dan 2. maja 2021. godine Srbija na osmom mjestu po broju vakcinisanog stanovništva sa 29.81% vakcinisanih. Ispred Srbije su 2. maja 2021. godine bili: Izrael (62.44%), Ujedinjeno Kraljevstvo (50.95%), SAD (43.97%), Čile (42.46%), Mađarska (42.16%), Bahrein (42.14%) i Urugvaj (33.56%). Podaci od 2. maja 2021. godine su posljednji dostupni podaci za Srbiju, a na pomenutoj web stranici moguće je pronaći podatke i za 4. maj 2021. godine, prema kojima su među pet zemalja u svijetu koje imaju najviše vakcinisanih stanovnika: Izrael, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Bahrein i Čile.

Preuzeto sa Our World in Data, 2. 5. 2021.
Preuzeto sa Our World in Data, 2. 5. 2021.

Iz navedenog je jasno da je 2. maja 2021. godine Srbija bila na osmom mjestu kada je u pitanju broj vakcinisanog stanovništva, niti je prema posljednjim dostupnim podacima “među pet zemalja u svijetu koja ima najbolji vakcinacioni status”.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će pomenute tvrdnje Nenada Stevandića ocijeniti neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!