Neistina

U “Sarajevskom dogovoru” ne stoji izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić gostovao je u jutarnjem programu TVSA 8. aprila 2021. godine, a tema razgovora bila je i planirana izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

FOTO: Facebook/Ibrahim Hadžibajrić

Hadžibajrić je za ovaj projekat rekao da je prerastao u domenu politikanstva i licemjerstva:

To je jedno, prije svega, pod broj jedan, politikanstvo, s druge strane, ja moram reći i licemjerstvo, jer dok je NBL, sada NES, bio u sastavu Šestorke, kasnije Četvorke, mi smo u zajedničkom “Sarajevskom dogovoru” stavili tu garažu kao projekat koji stoji, koji smo svi potpisali.

Ibrahim Hadžibajrić, 8. 4. 2021.

Podsjećamo, u maju prošle godine, na 38. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, usvojen je Prijedlog odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“. Početkom narednog mjeseca, na poziv općinskog načelnika Hadžibajrića, održan je sastanak kojem je prisustvovao i tadašnji ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić, kako bi se odredile smjernice za dalje postupanje i dogovorili konkretni koraci u vezi realiziranja ovog projekta. Tada je Hadžibajrić izjavio da bi radovi mogli početi u maju 2021. godine:

Izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović sa višenamjenskim trgom i centralnim spomen obilježjem poginulim borcima je krucijalni projekat od značaja za cijeli grad Sarajevo. Planiramo je da u maju sljedeće godine počnemo sa radovima izgradnje dvije podzemne etaže garaže i višenamjenskog trga sa spomen obilježjem koji će biti realizovani u granicama općine Stari Grad.

Ibrahim Hadžibajrić, 4. 6. 2021.

Nezadovoljni najavom izgradnje garaže i posljedičnog eventualnog uništavanja zelenih površina na tom području, kreirana je i građanska inicijativa “Spasimo Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović i njegova stabla”, čija Facebook grupa danas broji preko 3.000 članova.

FOTO: Klix

Ipak, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je 23. marta donijela zaključak da Nacrt urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“ nije prihvatljiv, objasnivši da “dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking-garaže”, te da “Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone sa očuvanjem zelenog dijela površina te predlaže izgradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima”.

Načelnik Starog Grada je nakon odluke Komisije izjavio da će se “tačka na i” u vezi implementacije projekta donijeti na javnoj raspravi najavljenoj za 15. april, a članovi građanske inicijative “Spasimo Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović i njegova stabla” uputili su 8. aprila otvoreno pismo načelniku sa zahtjevom da zvanično odustane od izgradnje podzemne garaže na ovom lokalitetu.

Povodom Hadžibajrićeve izjave da je projekat izgradnje garaže uvršten u “Sarajevski dogovor”, podsjećamo da je ovaj dokument potpisan 7. augusta 2020. godine, a njim je ozvaničen sporazum o zajedničkom učešću tadašnje Četvorke (SDP-a, NIP-a, NS-a i NLB-a) na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo.

U samom dokumentu, u tački 23-f, kao princip djelovanja ove koalicije navodi se “unapređenje i izgradnja parkinga, uključujući park&ride projekte”, ali ne i eksplicitno projekat izgradnje podzemne garaže, kako je to Hadžibajrić naveo. Istina, u zajedničkim medijskim istupima kandidata Četvorke, poput konferencije za novinare održane 6. novembra, bilo je riječi o izgradnji ove garaže, ali, za razliku od Hadžibajrića koji je, kako prenosi Patria, naveo podzemni parking na Trgu Alija Izetbegović kao bitan zajednički projekat, novoizabrani načelnik Općine Centar Srđan Mandić je u ovom kontekstu govorio o mogućoj izgradnji podzemne garaže na Merhemića trgu, te druge na platou Željezničke stanice, “za koju će biti potrebna saradnja s Općinom Novo Sarajevo”.

S obzirom na to da projekat izgradnje podzemne garaže na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, a što je očigledno uvidom u dokument, nije spomenut u “Sarajevskom dogovoru”, Istinomjer ovu izjavu Ibrahima Hadžibajrića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!