Ispunjeno

“Četvorka” predstavila “Sarajevski dogovor 2020”

Gostujući u programu Face TV, lider Naše stranke Predrag Kojović izjavio je da će imena zajedničkih kandidata opozicije (NS, SDP, NiP, NBL) za načelnike sarajevskih općina biti poznata tek nakon što se napravi zajednički program.

Komentarišući zašto predsjednik NiP-a ranije u emisiji nije želio govoriti o imenima zajedničkih kandidata za načelnike sarajevskih općina, Kojović je rekao:

Senade, Dino ti ne može reći ko su kandidati. Evo ja ću reći zašto ne može reći. Zato što još nemamo program. Vi ćete prvo, mediji i javnost će dobiti program. Mi ćemo tek onda krenuti tražiti ko su ljudi koji će ga sprovoditi kao načelnici općina ovdje u Kantonu Sarajevo.

Predrag Kojović, 30. maj 2020.

Podsjećamo, predsjednici Naše stranke (NS), Naroda i pravde (NIP), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), na sastanku u Sarajevu održanom 14. 5. 2020. godine, “postigli su načelan dogovor o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima ove godine u Kantonu Sarajevo, ali i još nekim općinama i gradovima u BiH”, o čemu je Istinomjer već pisao.

U četvrtak 7. augusta 2020. godine održano je javno potpisivanje sporazuma o zajedničkom učešću četvorke (SDP-a, NIP-a, NS-a i NLB-a) na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo, a koji nosi naziv “Sarajevski odgovor” i koji sadrži 29. tačaka sa principima i smjernicama, a kako je navedeno u njegovom uvodu svi kandidati će ga moći proširiti.

Kandidati za načelnike/ce i gradonačelnika/cu imaju pravo proširivati ovaj program u skladu sa svojom vizijom razvoja i na način koji nije u koliziji sa principima i smjernicama iz ovog dokumenta.

Sporazum “Sarajevski dogovor 2020”

Tokom javnog potpisivanja sporazuma, lideri četiri stranke su izrazili zadovoljstvo da je program usaglašen i prije dogovora o svim kandidatima i njihovog predstavljanja.

Samo neki od pobrojanih principa u ovom sporazumu su Zaštita javnog dobra i dobrobiti građana, Zagovaranje direktnog izbora gradonačelnika/ce Grada Sarajeva, Osnaživanje mladih i povećanje njihovog utjecaja u procesima donošenja odluka, Aktivna podrška borbi protiv šovinizma, fašizma, rasne, etničke i vjerske mržnje i netrpeljivosti, Puna društvena Inkluzija i razumna prilagodba infrastrukture za osobe sa invaliditetom, Sigurnost građana i turista, ali i aktuelne teme poput Posebnih programa oporavka obrta i male privrede pogođenih ekonomskom krizom uslijed pandemije COVID-19 i provođenje posebnih programa socijalne podrške građanima pogođenim ekonomskom krizom uslijed pandemije COVID-19. Cijeli dokument sporazuma objavljen je i online.

S obzirom da su lideri “četvorke” javno potpisali sporazum o zajedničkom učešću na Lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo prije zvaničnog predstavljanja kandidata, Istinomjer će ranije obećanje lidera NS Predraga Kojovića da će se to i desiti, ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!