Najave

Nacrti dva antikoruptivna zakona do kraja godine?

Iz Vlade FBiH krajem aprila najavljeno je da će do kraja godine biti kreirani nacrti zakona o zaštiti zviždača i zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji BiH.

Izvor: federalna.ba

Tokom konferencije za medije Vlade Federacije BiH koja je održana povodom godišnjice njenog konstituisanja, ministar pravde FBiH Vedran Škobić najavio je do kraja ove godine kreiranje nacrta dva važna antikoruptivna zakona u ovom entitetu.

Ja očekujem da ćemo u ovoj godini imati jedan jasan nacrt, pa ako stvari budu išle kako treba, pa čak i ta dva zakona u parlamentarnoj proceduri.

Vedran Škobić, 25.4.2024.

Donošenje mehanizma za zaštitu zviždača na nivou FBiH jedno je i od predizbornih obećanja koja u okviru monitoringa prati Istinomjer.

Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije u prethodnom mandatu, ali Vlada FBiH s Nerminom Nikšićem na čelu povukla je iz parlamentarne procedure ovaj zakon nedugo nakon imenovanja. I Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u Federaciji BiH povučen je iz procedure nakon imenovanja nove Vlade, a na povlačenje oba zakona reagovao je Transparency International u BiH, koji je federalnoj Vladi uputio dopis kojim traži njihovo hitno vraćanje u Parlament.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je to najavio federalni ministar pravde, nacrti ova dva zakona ugledati svjetlo dana do kraja 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!