Špirić “pojasnio” zašto je na “crnoj listi”

Proteklih dana svjedočili smo neistinitom objašnjenju, najprije Milorada Dodika, a zatim i Nikole Špirića lično, o razlozima zbog kojih je Špirić, član SNSD-a i zastupnik u Predstaničkom Domu Parlamentarne skupštine BiH, zajedno sa članovima njegove uže porodice, stavljen na američku tzv. “crnu listu” koja podrazumijeva zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Naime, U.S. Department of State je 10. septembra ove godine, na osnovu Javne oznake Odjela za državne, izvanjske operacije i povezane programe uveo sankcije za Nikolu Špirića i njegovu užu porodicu. Iz same odluke, koja se nalazi na stranici State Department-a, može se vidjeti da se na američku “crnu listu” dospijeva “u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umješani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava, te individue i najbliži članovi njihove porodice ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države”.

Nekoliko dana nakon uvođenja sankcija, Špirić je u izjavi za SRNA-u “pojasnio” da je uvođenje sankcija posljedica njegovog ukazivanja na “paraobavještajno ponašanje uskog kruga ljudi, tačnije rodovsko-plemenske zajednice Izetbegović-Zvizdić i njihovih nesrećnih poslušnika”, te da je to dovelo do stavljanja njega i njegove porodice na “crnu listu”.

Moja obaveza je da na to upozorim, prije svega, moj srpski narod, a i druge narode u BiH na situaciju i razloge koji su doveli do apsurda ‘crne liste’, tačnije mete na mene i moju porodicu.

Nikola Špirić, 15.09.2018.

Špirić, koji je najprije izjavio da je “ponosan što se našao pod sankcijama”, u svojim nedavnim izjavama nastoji naglasiti da u ovom slučaju nije sporna njegova imovina “koja je oduvijek transparentna” i koja je “decenijama sticana srazmjerno radu, trudu, znanju i obrazovanju njega i njegove porodice”, već da su ga na crnu listu stavili poslušnici “islamskog ekstremizma”, “Ankare i Teherana”.

Ta imovina godinama je predmet provjera raznih službi i paraslužbi i nikada nije ni mogla biti sporna. Kada su to shvatili, poslušnici islamskog ekstremizma posegli su za očajničkim potezom takozvane ‘crne liste’, neprezajući da za taj potez zloupotrijebe i moju porodicu, a sve tako što su doveli u zabludu pripadnike jedne bivše administracije, mogu slobodno reći strane elemente u toj bivšoj administraciji.

Nikola Špirić, 15.09.2018.

“Gospodin Špirić je bio umiješan i imao koristi od javne korupcije, uključujući primanje nepropisnih benefita u zamjenu za djelovanje po javnoj funkciji i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao član Predstavničkog doma u Bosni i Hercegovini”, navodi se u odluci State Departmant-a.

Iz odluke State Department-a je više nego jasno ko i na osnovu čega donosi ovu odluku, a to je Ministarstvo vanjskih poslova u SAD, koje je zaduženo za međunarodne odnose Sjedinjenih Država s ostalim državama svijeta. Ovu odluku ni u kom slučaju ne mogu inicirati domaći bh. zvaničnici, niti uticati na donošenje iste.

Obzirom da je Špirićeva imovina itekako sporna, te da su njegove koruptivne radnje, na osnovu kojih je stekao istu, razlog zbog kojeg je došao na “crnu listu” SAD, a ne njegovo ukazivanje na “paraobavještajne aktivnosti” niti bilo kakav uticaj bh. zvaničnika na američke vlasti, Špirić od Istinomjera dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019....

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je saopćeno, “otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...