Neistina

Sankcije Špiriću uveo je State Department, a ne Ambasada SAD-a u BiH

Nakon što je na zvaničnoj stranici State Departmenta objavljena informacija da su uvedene sankcije potpredsjedniku SNSD-a i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH, Nikoli Špiriću zbog korupcije, predsjednik RS-a, Milorad Dodik je ovaj potez okarakterisao kao “posljednji trzaj odlazeće ambasadorice SAD-a u BiH, Maureen Cormack.

Moram reći da ovo vidim kao posljednji trzaj odlazećeg Soroševog ambasadora po već viđenom scenariju.”

Milorad Dodik, 11.09.2018.

Sam Špirić prema vlastitoj izjavi “ponosan je što se našao pod sankcijama”.

Ponosan sam jer je i ovime pokazano koliko smetam svima onima koji žele loše mojoj Republici Srpskoj i mom srpskom narodu.”

Nikola Špirić, 11.09.2018.

Kako stoji u zvaničnoj informaciji na web stranici State Departmenta, sankcije protiv Špirića i članova njegove uže porodice, koje podrazumijevaju zabranu ulaska u SAD, uvedene su zbog njegove invloviranosti u značajnu korupciju.

Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvaćanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.”

State Department, 10.09.2018.

Da je Špirića na tzv. “crnu listu” stavio State Department, a ne odlazeća američka ambasadorica, potvrđeno je i iz Ambasade SAD-a u BiH.

Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.”

Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, 11.09.2018.

Podsjećamo da se i sam Dodik već neko vrijeme nalazi na sličnoj listi osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD, a ni nakon više najava da će dolaskom predsjednika Donalda Trumpa na vlast on biti skinut sa liste, to se nije desilo.

S obzirom da su posljednje sankcije Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice uvedene iz State Departmenta, a ne iz Ambasade SAD-a u BiH, posljednju izjavu Milorada Dodika, Istinomjer će ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!