Ispunjeno

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju Pelješkog mosta dok se ne postigne dogovor o međudržavnoj granici.

Na sjednici koja je održana 18. jula ove godine NSRS potvrdila je Izjavu člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika o ugroženom vitalnom interesu Republike Srpske “po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske, broj: 01-50-1-2685-4/19, donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 16. jula 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske”.

Tako je Milorad Dodik dobio potrebnu dvotrećinsku podršku da je Zaključak druge dvojice članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o tome da je spor s Hrvatskom u vezi Pelješkog mosta “veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske”.

Zaključke u kojima se pojašnjava ova odluka NSRS možete pročitati OVDJE.

Dodikovu izjavu podržalo je 60 zastupnika u NSRS, od ukupno 72 prisutna zastupnika. Šest ih je bilo protiv, a šest suzdržano. Među onima koji su glasali protiv bio je i klub poslanika SDS-a.

Podsjećamo, netom prije sjednice, komentirajući Dodikove motive pozivanja na štetnost po vitalni entitetski interes Mirko Šarović je u svojstvu predsjednika SDS rekao da ova stranka neće podržati Dodikov veto.

Potpuno je jasno, SDS neće podržati ovu inicijativu, mislimo da se ni na koji način ova odluka Predsjedništva ne može vezati za nacionalni interes. Ne može se ni sa čim povezati, mislim da nije dobra ideja. Više je to stranački interes. To nas mnogo ne interesuje, ali ne bi željeli da se ovo pitanje podvodi pod vitalni interes Republike Srpske. Pelješki most ne stvara probleme Republici Srpskoj, mislimo da se o ovom pitanju inače trebalo ranije razgovarati. SDS ne govori o kvalitetu ove odluke, ali ne možemo ga dovoditi u vezu s vitalnim interesom Republike Srpske. Obrazloženje je vrlo tanko, vezuje se za most u Gradiški i pitanje granice s Hrvatskom.

Mirko Šarović, 18.07.2019.

Ovim Istinomjer obećanju Mirka Šarovića da SDS neće podržati izjavu Milorada Dodika vezano za Pelješki most daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!