Rekonstrukcija osnovnih škola u Visokom teče po planu

Aktivnosti na realizaciji infrastrukturnih radova na osnovnim i srednjim školama na području Opštine Visoko u toku su još od 2017. godine., te su iste nastavljene i u tekućoj godini.

U tom cilju, krajem februara 2019. godine potpisan je ugovor između predstavnice Opšine Visoko, opštinske načelnice Amre Babić i izvođača navedenih radova, odnosno firmi „Vizija“ d.o.o. Visoko, „Šing“ d.o.o. Visoko i „Arcon-in“ d.o.o. Zenica kojom prilikom su najavljeni radovi na sljedećim školama:

  • OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre (Radovlje) – konverzija grijanja
  • OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Veliko Čajno – konverzija grijanja i zamjena portala
  • OŠ „Kulin Ban“ Visoko – sanacija krova sportske sale i zamjena portala
  • OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Dobrinje – zamjena portala
  • OŠ „Safvet-beg Bašagić“ Visoko – zamjena portala
  • OŠ „Alija Nametak“ Buci – sanacija sanitarnih čvorova
  • OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Podvinci – sanacija krovnih prostorija

Nakon potpisivanja ugovora načelnica Babić podvukla je da obrazovanje predstavlja veoma važan segment društva, te u tom kontekstu istakla prioritete opštinske administracije na čijem je čelu:

Godinama unazad brinemo se o našim školama, direktorima, nastavnicima i učenicima, kroz njihovu promociju, takmičenja i manifestacije. Trenutno smo usmjereni na prioritete osnovnih škola koje pokušavamo sanirati, uz raspoloživa sredstva iz Budžeta Općine Visoko za 2019.godinu. Nastojimo ravnomjerno, pošteno i pravedno rasporediti sredstva po svim školama i naseljenim mjestima, želeći da gradimo sistem društva jednakih vrijednosti.

Amra Babić, 27.02.2019.

Početkom maja ove godine Babićeva je obišla nekoliko osnovnih škola na kojima su se, u skladu sa potpisanim ugovorom, trebali izvršiti dogovoreni radovi.

Tako je prilikom posjete utvrđeno da su u O.Š. “Alija Nametak“ sanirani mokri čvorovi, izmijenjeni portali i uređeno školsko dvorište u kojem je i kutak za učenike, a u O.Š. “Safvet-beg Bašagić” pored zamjene dotrajalih portala na sportskoj sali, sanirani su i mokri čvorovi, te uređena zelena površina u školskom dvorištu.

Kada je u pitanju OŠ “Kulin Ban”, na njoj je završen projekat sanacije krova sportske sale te zamijenjena stolarija, a očekuje se da će uskoro biti sanirani i mokri čvorovi.

Obzirom da su radovi na osnovnim školama u poodmakloj fazi, Istinomjer obećanju načelnice Opštine Visoko, Amri Babić u vezi radova na rekonstrukciji pomenutih osnovnih škola daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti implementaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Magazinović odlučan u borbi protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zelenog kluba, Saša Magazinović uputio je u ponedeljak, 22. jula 2019....

Radovi na rekonstrukciji izletišta Smetovi još uvijek traju

Iako je okončanje radova na projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" najavljeno za sredinu jula ove godine do toga još uvijek nije došlo. Ipak, kako saznaje Istinomjer, još uvijek nije...Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...