Djelimično ispunjeno

I dalje traje restauracija unutrašnjosti Hrama sv. Prokopija u Visokom

Prezentacija projekta obnove Hrama sv. Prokopija u Visokom, koja je održana 18.5.2019. godine u sali Kulturnog centra Altindag, pored ostalog je za cilj imala i prikupljanje neophodnih finansijskih sredstava za implementaciju ovoga projekta.

Kako je tada navedeno, prezentaciji je prisustvovao veliki broj visočkih privrednika, predstavnici svih vjerskih zajednica, kao i gradonačelnica Visokog Amra Babić, koja je tom prilikom izjavila:

Ovim projektom šaljemo poruke i u druge gradove Bosne i Hercegovine u kojima je potrebno obnoviti porušene bogomolje i pokrenuti iste ovakve procese zajedničkog angažmana privrednih subjekata lokalne zajednice na rekonstrukciji svih vjerskih objekata koji su pretrpjeli velika oštećenja.

Amra Babić, 18.5.2019.

Ubrzo nakon prezentacije, radovi na obnovi Hrama sv. Prokopija su započeli, u šta se, prilikom obilaska ovog vjerskog objekta 28.5.2019. godine, uvjerio i Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mjesec kasnije, radovi na drenaži su bili završeni, dok su otpočeli radovi na sanaciji fasade crkve.

Da su vanjski radovi na obnovi Crkve sv. Prokopija u Visokom završeni, krajem novembra tekuće godine javnost je obavijestio protojerej Miljan Rađenović.

Tokom proteklih mjeseci, zahvaljujući sredstvima i blagoslovu Mitropolije dabrobosanske i mitropolita Hrizostoma, kao i sredstvima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, te pomoći lokalne zajednice, lokalnih privrednika i pojedinaca, uspjeli smo obnoviti fasadu i obaviti vanjske radove na drenaži, te ovaj hram spasiti od daljnjeg propadanja. Naravno, kao i u svemu, i u ovom poslu najveći problem su finansije, a planiramo i obnovu unutrašnjost, te restauraciju vrijednih ikona koje imamo, za što će nam trebati značajna finansijska sredstva.

Miljan Rađenović, 24.11.2019.

Rađenović je krajem januara 2020. godine potvrdio i da su, pored navedenih, završeni radovi i na krovnom pokrivaču, te da slijedi početak uređenja enterijera crkve.

Mitropolit Hrizostom posjetio je Hram sv. Prokopija i početkom septembra 2020. godine, te su ga tom prilikom, pored ostalih, dočekali i predstavnici firmi koji vrše radove na obnovi enterijera Hrama.

Radovi na unutrašnjosti Crkve svetog Prokopija u Visokom nastavljeni su, ali da i dalje nisu okončani potvrdio je 20.10.2020. godine pomoćnik ministra u Sektoru za kulturu i sport Zaničko-dobojskog kantona Marinko Tokić.

S obzirom na to da su tokom mandata još uvijek aktuelne gradonačelnice Visokog na Hramu sv. Prokopija okončani vanjski radovi, ali da unutrašnja restauracija i dalje traje, Istinomjer obećanju Amre Babić s tim u vezi daje ocjenu djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!