Radi se na tome

Slijedi uređenje enterijera Hrama sv. Prokopija u Visokom

Prezentacija projekta obnove Hrama sv. Prokopija u Visokom koja je održana 18.05.2019. godine u sali Kulturnog centra Altindag, pored ostalog je za cilj imala i prikupljanje neophodnih finansijskih sredstava za implementaciju ovoga projekta.

Kako je tada navedeno, prezentaciji je prisustvovao veliki broj visočkih privrednika, predstavnici svih vjerskih zajednica, kao i načelnica Opštine Visoko, Amra Babić koja je tom prilikom izjavila:

Ovim projektom šaljemo poruke i u druge gradove Bosne i Hercegovine u kojima je potrebno obnoviti porušene bogomolje i pokrenuti iste ovakve procese zajedničkog angažmana privrednih subjekata, lokalne zajednice na rekonstrukciji svih vjerskih objekata koji su pretrpjeli velika oštećenja.

Amra Babić, 18.05.2019.

Ubrzo nakon prezentacije, radovi na obnovi Hrama sv. Prokopija su započeli u šta se prilikom obilaska ovoga vjerskog objekta 28.05.2019. godine uvjerio i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mjesec dana kasnije, radovi na drenaži su bili završeni, dok su otpočeli radovi na sanaciji fasade crkve.

Da su vanjski radovi na obnovi Crkve svetog Prokopija u Visokom završeni, krajem novembra tekuće godine javnost je obavijestio protojerej Miljan Rađenović.

Tokom proteklih mjeseci, zahvaljujući sredstvima i blagoslovu Mitropolije dabrobosanske i mitropolita Hrizostoma, kao i sredstvima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, te pomoći lokalne zajednice, lokalnih privrednika i pojedinaca, uspjeli smo obnoviti fasadu i obaviti vanjske radove na drenaži, te ovaj hram spasiti od daljnjeg propadanja. Naravno, kao i u svemu i u ovom poslu najveći problem su finansije, a planiramo i obnovu unutrašnjosti, te restauraciju vrijednih ikona koje imamo, za što će nam trebati značajna finansijska sredstva.

Miljan Rađenović, 24.11.2019.

Rađenović je krajem januara 2020. godine potvrdio i da su pored navedenih, završeni radovi i na krovnom pokrivaču, te da slijedi početak uređenja enterijera crkve.

Kako je još rečeno, adaptacija unutrašnjosti crkve će koštati oko 300.000 KM, te bi do jeseni tekuće godine Hram sv. Prokopija trebao biti u potpunosti obnovljen.

Ovim Istinomjer obećanju načelnice Opštine Visoko, Amre Babić u vezi obnove Hrama sv. Prokopija u Visokom daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti implementaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!